Sok városi gyerek már azt sem tudja, milyen is a disznóvágás - noha vidéken még élő a hagyomány. Éppen ezt a hagyományt szeretné fenntartani, ápolni a Tenkesalja Böllérverseny - idén egy világrekorddal. A tél a falvakban nem múlhatott el úgy, hogy az addig hizlalt jószágok sivítása ne verje fel a hajnali csendet. Manapság viszont már sok gyerek valószínűleg azt sem tudja, milyen is az a disznóvágás - a kolbásszal, sonkával csak a boltban találkozik, általában szeletelve, lefóliázva. Ezen is változtatni akartak Siklóson, amikor először rendezték meg a Tenkesalja Böllérversenyt, amelyből az elmúlt években hagyomány lett. 2012-ben ráadásul világrekord-kísérletbe is fogtak, amely sikerrel zárult: nem tévedés, 620 méteres (!) kolbászt sikerült tölteni Siklóson. Természetesen emellett versenyt is tartanak, mégpedig a hagyományos disznóvágás feladataiból. Így minősítik a csapatmunkát, a böllérmunkát, a húselőkészítést, de készíteni kell a hagyományokhoz illő disznótoros levest, hurkát, kolbászt és egy káposztás ételt is. Emellett nem hiányozhat a fogópálinka és a forralt bor sem - utóbbiakat szintén zsűrizik. A nap az eredményhirdetéssel és a disznótoros vacsorával zárul - s ahogy egy disznótoron szokás, senki sem marad éhen.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés