XIII. Szarvasi Szilvanap

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

XIII. Szarvasi Szilvanap

Idöpont: 2010. szeptember 10-12.

Szilvanap Noszvaj Szarvason 2010-ben már a XIII. Szilvanapot rendezik. A szervezők úgy látják, bármilyen elterjedt is hazánkban ez a gyümölcs, sokáig méltatlanul mellőzték, pedig szinte mindenre jó. Ezt kívánják bizonyítani a nagyanyáink receptje alapján készített szilvás ételek és italok felvonultatásával. Így kerül a vendégek asztalára a szilvás gombóc, a szilvalekvár, az aszalt szilva, a cibere, a szilvapálinka, a derelye, s megannyi társuk. A kóstolgatások közti időt zenés-táncos meglepetésekkel, játékos versenyekkel töltik ki, s persze közben folyamatosan fő a szilvalekvár
Ezen a vidéken, de hazánk több területén is az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a szilva.
Európában és Magyarországon viszonylag gyorsan elterjedt, itthon több településnevünk utal elterjedtségére (pl. Szilvásvárad, Szilvás, Szilvásszentmárton, Szilvágy). A szarvasi emberek házikertjeiben, udvaraiban is gyakran előfordul, sokszor utak mellett elhaladva a házak előtt is láthatunk terméseiktől hajladozó szilvafákat. Leggyakoribb fajtái a Besztercei, Olasz, Stanley, Katinka, Presenta, magvaváló- és a ringlófajták.
Ez a zamatos, ízletes, puha húsú gyümölcs magas tápértéke miatt frissen fogyasztva is nagyon egészséges, de sokféleképpen felhasználhatjuk és különböző ételeket, italokat készíthetünk belőle (szilvalekvár, cibere, szilvásgombóc, szilvalekváros kelt tészták, sütemények, derelye, aszalt szilva, szilvabefőtt, kompót, szilvapálinka).
A Szarvasi Szilvanap kitűnő alkalom az idelátogatóknak, hogy a szilvatermesztés, -főzés hagyományaival megismerkedjenek , ápolják azt, megkóstolhassák e kiváló csemegéből készült finomságokat.
A jó hangulatú programokra idén is több ezer érdeklődő vendéget várunk, ahol szilvalekvárfőzést, szilvásgombóc készítést, gasztronómiai bemutatókat tekinthetnek meg, részt vehetnek pálinkaminősítő versenyen és végiglátogathatják népművészeti kirakodóvásárunkat, zenés előadásainkat, gyermek- és ifjúsági fesztiválunkat.

Szarvas - Kossuth tér

A szarvasi Szilvanap a hagyományok jegyében vonultatja fel a Nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat (szilvásgombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, házi főzésű szilvapálinka), miközben színes programok várják a szórakozni vágyókat:

Programok

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés