19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Kiállítás és Vásár

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Kiállítás és Vásár

Időpont: 2010. szeptember 08-12.

Forrás: http://www.borkulturakft.hu/

"Azt mondják, 19 már gombócból is sok! Mégis alig várjuk, hogy odaülhessünk az asztalhoz és újra megérinthessük, megízlelhessük és minden érzékszervünket szabaddá téve ismét átadjuk magunkat a kóstolás gyönyörének.
Az álhíresztelések ellenére a magyar közönség szereti, felismeri és igényli a minőséget. És mindez az ország legnagyszerűbb helyszínén, a fényes Buda Várában történik. Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy itt legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsunk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre!" (Szarka Gyula – Ghymes ajánlása)
A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. Az eseményen évről-évre több tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a magyar gasztronómia és népzene különlegességeivel.
A fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 19 éve tartó célkitűzése megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait. Személyes találkozásra hívni a borászokat és borkedvelő barátokkal, mosolyt csalni az emberek arcára és felejthetetlen élményt nyújtani mindenkinek. Ezért igazán érdemes Budapestre, Magyarországra látogatni!

A szerkesztö ajálata

Kiállítók Standszám

Bock Pince

126

Gere Tamás Pincészete

136

Polgár Pincészet

128

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

146

Tokaj Hétszőlő - Rákóczi Pince

8

Tolcsva-Bor Kft. - Sajgó Családi Pincészet

140

Varsányi Pincészet

73

A Borfesztivál programjai:

Borkiállítás és Vásár
Időpont: Szeptember 9-13.
Helyszín: Budai Vár teraszai
Borból, dalból, muzsikából, ízletes étkekből, kellemes találkozásokból bőséges lesz a kínálat a Budavári Borfesztiválon. Több mint 200 borászat, 15 ország borai, közel 60 színvonalas, szórakoztató, kulturális produkció. Öt napon át tart a Borkiállítás és Vásár (Borfesztivál), ahol Magyarország borászainak színe-java kínálja legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. A jó borokat jó ételek kísérik: rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, nagyétkűeket embörös rétes, töki pompos, az édesszájúakat ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, és a Katona-kantin (Falatbár). Díszvendég a Kárpát-medence magyar borászata.


Boregyetem
Időpont: Szeptember 6-7. 16-19 óráig
Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány Székháza
Mint már évek óta, idén is a Boregyetemmel indul a  Budavári Borfesztivál. Garantáljuk a műértő szórakozást magas szinten! Izgalmas témák hiteles előadóktól, akik a mustfokolót cserélik mikrofonra hétfő és kedd délután. Mivel száraz torokkal a tudás is nehezebben szívódik fel, 2010-ben is remek borok kóstolása teszi teljessé az élvezetet mindkét napon!
Ízelítő: Piacvezető magyar bor márkák külföldön. Lehetőségek a magyar roséban és sillerben. Igényes bor és sajt harmóniája. A történelmi Magyarország borvidékei és lehetőségei. A dicső múlt ápolói a történelmi borvidéken - határon túli magyar borászatok bemutatkozása.

 


Szüreti felvonulás

Időpont: Szeptember 11.
Helyszín: Budai Vár
Idén is mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulás pezsdíti fel a várkerület életét. A menetet a vendégrégió hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják. Útvonal: Szentháromság tér - Táncsics Mihály utca – Bécsi Kapu tér – Kapisztrán tér – Tóth Árpád sétány – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Szent György utca – Koldus kapu – Hunyadi udvar - Fesztiválszínpad


Gálakoncert
Időpont: Szeptember 16.
Helyszín: Művészetek Palotája

A gálakoncert idén a magyar nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg. Hallgassuk csodás muzsikájukat, és emlékezzünk rájuk: Erkel, Dohnányi, Liszt és Kodály.
Közreműködik Jandó Jenő, Héja Domonkos, és az Óbudai Danubia Zenekar.

 

 


Jótékonysági borárverés
Időpont: Szeptember 17.
Helyszín: Hadtörténeti Múzeum
Az elmúlt évben három millió forint gyűlt össze a Borárverésen, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat fordít nemes célokra. Az idei év újabb kihívás, újabb licitálás! A vacsorával egybekötött jótékonysági borárverésen a fogások között a felajánlott tételek termelőitől kóstolhatnak borokat a licitálók, érdeklődők. A hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá, a befolyt összeg idén is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat céljaira kerül felajánlásra.

 





(F)elszállott a páva. - Szalay Zoltán fotókiállítása
Időpont: Szeptember 8-26.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Egy-egy tájegység, népcsoport hagyományait, tárgyi kultúráját, szokásait ismerhetjük meg a kiállításon bemutatásra kerülő fotográfiák segítségével, amelyek már a hetvenes évek végén is eltűnő világot örökítettek meg. Szalay Zoltán fotóriporter másfél éven át – a Röpülj páva országos televíziós vetélkedő forgatócsoportjának tagjaként – járta az országot és készítette el azt a több ezer színes felvételből álló népművészeti gyűjteményét, amely ma már kortörténeti és megismételhetetlen dokumentum.




Borbíráló tréning
Időpont: A Borkiállítás és Vásár idején és helyszínén

Különleges ajánlat a Borfesztivál vendégeinek! Nem kell messzire menniük, csak a VinAgora sátorig azoknak, akik szeretnének megismerkedni a világ első borbíráló informatikai rendszerével, és akik szakemberek segítségével egy órára borbírává válhatnak.

 

 

A 19. Budapesti Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál kiállítói ABC sorrendben

Gasztronómiai kínálat a Borfesztiválon

Bevált a tavalyi modell. Az előző év gasztronómiai kiállítóival együttműködve, a kínálatot frissítve kreálunk idén is íncsiklandó ételkölteményeket a Budai Várban, hogy szokásunkhoz híven idén is rendben megvendégelhessük látogatóinkat.

A magas színvonalú kínálatot az idei díszvendég Freixenet Csoport Spanyolország ételkülönlegességei színesítik a Picanter Delikát Házban az Oroszlános Udvar bejárata előtt. A borkóstolás közben Andalúzia hideg, frissítő levese, a Gazpacho nyújthat felüdülést. Ezután a valenciai régió tipikus étele a Paella készíthet fel az estére, hűen vendéglátónk szellemiségéhez a ?Papas féle" recept szerint elkészítve. A spanyol gasztronómia legjavából csemegézhetünk: különleges sonkák, sajtok, kolbászok széles választéka külön-külön és egyedi szendvics-költeményekben is kóstolható. Tovább....

 

A fesztiválszínpad programja

Borfesztivál: díszvendég Spanyolország

Az idei Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál díszvendége a katalán Freixenet (frezsenet) Csoport. A Borfesztivál történetében idén először fordul elő, hogy nem borrégió, hanem egy bortermelő cég kap lehetőséget a bemutatkozásra.A száz éves múltra visszatekintő pincészet családi vállalkozásként indult, amely köré ma már 3 földrész 8 országában további 15 pincészetet építettek, vagy vásároltak. Így a hajdan 1 millió palackot termelő pezsgőpincészetből ma már 200 millió palackot előállító bor-biradalommá léptek elő. A pincészet Barcelonától délnyugatra a Sant Sadurni d' Anoia városkában található és látogatható.A Freixenet pezsgő 20 éve van jelen a magyar piacon. Tavaly körülbelül 90 millió palack kelt el a világ 130 országában - ez a magyar éves pezsgőfogyasztás háromszorosa. Nem véletlen, hogy a Borfesztiválon is a Freixenet pezsgő játssza majd a főszerepet. Bemutatkoznak még a Segura Viudas pincészet, valamint a Rioja-ból Spanyolország nemzetközileg legismertebb borvidékéről érkező Solar Viejo borok is. A másik kiemelkedő borvidék a Madridtól északra fekvő Ribera del Duero, vagyis a Duero folyó partvidéke. A Freixenet Csoport pezsgői, és a spanyol borok az Oroszlános udvar pavilonjában kóstolhatók meg.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés