A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. 2016. szeptember 8-11. között a Budai Várban 15 ország, 220 borászat, 5000 féle bor várja a látogatókat. Négy napon át kulináris élmények, gazdag kulturális és zenei program, Szüreti Felvonulás, Népzenei és Néptánc Gála, gyerekprogramok.

Taste of Hungary - Magyarország ízei

A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszor zavarba ejtően sokszínű kínálatban szeretnénk támpontokat adni. A magyar borkultúrára leginkább jellemző szőlőfajták és bor márkák kiválogatásával és ajánlásával elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi látogatóknak nyújtunk iránymutatást. Célunk, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet tudjanak megkóstolni vendégeink a fesztivál ideje alatt.

Mi a titka a Tokaji Aszú boroknak? Mitől Bikavér a szekszárdi és egri borvidékeinken készített vörös házasítás? Egy szőlőfajtából hány féle bort és stílust lehet készíteni? Mitől illatos a Cserszegi Fűszeres vagy az Irsai Olivér? Mi a különbség egy könnyű és egy testes Furmint között? Hogyan készül a nagy nyári kedvenc, a rozé? Ilyen kérdésekre adunk választ a Borfesztivál világ különböző pontjairól érkező látogatóinak, hogy minél szélesebb körű információkat szerezzenek hazánk borairól és kiemelkedő termelőiről.

A  teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem tudunk, ezért minőségi válogatást alkalmazunk azáltal, hogy kóstolási útvonalunkon az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatjuk be. A VinAgora Nemzetközi Borverseny Közép-Európa egyetlen olyan nemzetközi megmérettetése, melynek működését és eredményeit több nemzetközi szőlészeti-borászati szervezet (VinoFed, OIV, UIOE) felügyeli és hitelesíti.

Ismerd meg minél jobban a magyar borok egyediségét és tudj meg minél többet borkultúránk értékeiről, sajátosságairól!

Fedezd fel „Magyarország ízeit” szőlő és borfajtáinkon keresztül kialakított tematikus kóstoló útvonalunkon vezetve!

 

Villány a Budapest Borfesztiválon

A Budapest Borfesztiválon – szeptember 8. és 11. között -  a Villányi borvidék borászatai az Oroszlános Udvarban várnak mindenkit szeretettel a Villányi Korzón. Itt találkozhatnak a Bock-, Csányi-, Gere Attila-, Gere Tamás és Zsolt-, Günzer Zoltán-, Heumann-, Janus-, Linbrunn-, Malatinszky-, Mokos-, Polgár-, Somogyi Tibor, Tiffán Ede és Zsolt és a Vinatus Pincészetekkel. Újdonságként négy fiatal borászat is bemutatkozik boraival, pezsgőjével: a Bakonyi Pincészet, Bodor Borászat/Rácz Lilla, Joó Pincészet és a Vineas-Tenkes Pincészet. A tavalyi helyükön ott lesz a Blum-, Günzer Tamás- és a Sauska Pincészet.

A Budapest Borfesztivál immár harmadik éve hirdeti meg a Pár Borpár játékos kóstolóját, amelyhez a Villányi borvidék több pincészete is csatlakozott Villányi Franc-jával. Itt borpárokat mutatnak be a borászatok egyet fizet kettőt kap akcióban, egymás mellett, összehasonlítva kóstolva. A kóstoltatott két tétel között, csak egy különbség van, vagy a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.

Villányi Franc Pár Borpárok:

standszám    Pincészet    Pár Borpár
136    Gere Attila Pincészete    Villányi Franc 2012- Villányi Franc 2013
137    Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok    Kúria Cabernet Franc 2013 – Noblesse Cabernet Franc 2013
139    Csányi Pincészet    Kővilla Válogatás Villányi Franc 2011 – Chateau Teleki Villányi Franc 2012
140    Janus Borház    Janus Villányi Franc 2012 – Janus Cabernet Franc 2013
144    Gere Tamás és Zsolt Pincészete    Villányi Franc Válogatás 2011 – Villányi Franc Várerdő-dűlő 2011
146    Bock Pince    Villányi Franc 2012 – Cabernet Franc 2014

Budavári Borfesztivál jótékonysági boraukcióján a Villány-Siklósi Borút Egyesület tagjainak közös felajánlása is Villányi Francra hangolva történt.

Az idei Borárverésen befolyó összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Máltai Mentő üzemeltetésére használja fel.

A Borárverés időpontja és helyszíne: 2016. szeptember 14. , MTA Budavári Szalon.

A zártkörű rendezvényen a Villányi borvidék Villányi Franc logóval ellátott fadoboza kerül kalapács alá, amely 12 palack bort tartalmaz. A Villányi Franc elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, szép egyensúllyal.

Hosszan érlelhető borok, borgyűjteményben a helyük!

A 12 palackos borválogatás tartalma:

1. Bock Pince Villányi Franc 2012
2. Csányi Pincészet Kővilla Válogatás Villányi Franc 2011
3. Gere&Weninger Pincészet Villányi Franc 2012
4. Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc Válogatás 2011
5. Günzer Tamás Pincészete Bocor Cabernet Franc 2012
6. Hummel Pincészet Panterra 2012
7. Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Kúria Cabernet Franc 2009
8. Mokos Családi Pincészet Villányi Franc 2011
9. Polgár Pincészet Cabernet Franc Barrique 2012
10. Ruppert Borház Villányi Franc 2012
11. Tiffán Ede és Zsolt Pincészete Villányi Cabernet Franc Grande Selection 2011
12. Vylyan Pincészet Villányi Franc 2012

A válogatás együttes kikiáltási, induló ára 100.000 Ft.

Reméljük, méltó gazdára és nagylelkű támogatóra talál!

Terített asztal

Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. A Budapest Borfesztivál gasztronómiai szolgáltatásának köszönhetően előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, borozgatás vagy a koncert után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. Ha mégsem tud eljönni a Borfesztiválra, az előre megváltott "Terített asztal" menüjét szeptember 30-ig* elfogyaszthatja a helyszínen.
teritett-asztal_kicsi_forrassal

A „Terített asztal” csomag tartalma
Borfesztivál napi belépőjegy soron kívüli bejutással
2 órányi tartózkodást a Budapest Terrace területén
Háromfogásos ebéd vagy vacsora - Étlap
3 pohár borválogatás a VinAgora ajánlásával - Borlap
A csomag ára: 15 400 Ft/fő

*A rendezvény után a menü az étterem á la carte menüjéhez igazodva kismértékben változhat.

Pár BorPár

Hosszú évek tapasztalata, hogy a borokat inkább elmélyülten, odafigyelve kóstolók többnyire a Borfesztivál első két napján teszik ezt, amikor több figyelme jut a borászoknak egy-egy vendégre. Szerdát és csütörtököt ezért szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is. 2014-ben gondoltunk egy nagyot, és létrehoztunk egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot, ami nem csak „borprofiknak” szól, és amit idén is teljes gőzzel folytatunk.

Mi az a Pár Borpár program?
A programban résztvevő pincészetek előre meghirdetett borpárokat kínálnak a vendégeknek kóstolásra standjuknál. A pár két tagját egymás mellett, összehasonlítva kóstolva, konkrét íz-élményeken át tapasztalhatjuk meg olyan jellemzőit a boroknak, mint a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.

Kiknek szól a Pár Borpár?
Röviden: mindenkinek. Ha nem vagy még kiművelt borértő, ne aggódj, most az orroddal és a száddal értheted meg azt, amiről esetleg eddig csak sokat hallottál – és talán el is bátortalanított, hogy nem tudsz hozzászólni. Ha pedig már szakértő vagy, itt a remek alkalom, hogy visszajelzést adj a borásznak egy-egy érdekes borkészítési kísérlet eredményéről!

Milyen borpárokat kóstolhatok?
A pár két tagja kiválasztásának csak a borász fantáziája szab határt, de a lényeg, hogy a két bor minél közelebb álljon egymáshoz, és lehetőség szerint csak egyetlen jellemzőben különbözzenek. Néhány példa, hogy milyen borpárokra számíthatsz, a teljesség igénye nélkül:

ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve
ugyanazon szőlőfajta bora két különböző dűlőről
egy vörösbor palackban, már forgalomban, és egy későbbi évjárat még pincében érlelődő hordómintája
egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényrőlegy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
egy csendes fehér (vagy rosé) bor és a belőle készült gyöngyöző vagy habzó bor
ugyanabból a kékszőlőből készült fehér („blanc de noirs”) és/vagy rosé és/vagy vörösbor
természetesen édes borkülönlegesség „csak” töppedt szőlőből és aszúszemekből
Ez egy kedvezményes kóstoló?
Igen, egyet fizetsz, kettőt kapsz, vagyis a borpár egyik feléért nem kell fizetni!

Csak szerdán és csütörtökön kóstolhatom a borpárokat?
Alapvetően igen, bár a kiállítók egyéni döntés alapján a fesztivál teljes ideje alatt is elérhetővé tehetik a borpárok kedvezményes kóstolását. Erről érdeklődj a standoknál!

Hol találom meg a Pár Borpár borait és borászatait?
Elsősorban itt, ezen az oldalon, de a programnak saját kiadványt is készítünk, melyet a szerdán és csütörtökön érkező fesztivállátogatók a bejáratnál kézhez kapnak. Emellett a Borfesztivál Facebook esemény oldalán is közzétesszük majd a listát!

A Pár Borpár borai
Hamarosan!

Fesztiválszínpad

2016. szeptember 8. Csütörtök
18:00 Ünnepélyes Megnyító
20:00 Csík Zenekar

2016. szeptember 9. Péntek
20:30 Szabó Balázs Bandája

2016. szeptember 10. Szombat
14:00 Egri János Együttese
15:30 Márkus Tibor Equinox feat. Borbély Mihály
17:00 Binder Károly Quartet
18:30 Berki Tamás és a Sárik Péter Trió
20:30 Budapest Ragtime Band

2016. szeptember 11. Vasárnap
15:00 Kertész Táncegylet
15:30 Vadrózsák Néptáncegyüttes
16:00 Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
17:00 Fitos Dezső Társulat
18:30 Pál István Szalonna és Bandája

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

Szüreti felvonulás - Budavári Népzenei és néptánc gála

Szőlő- és borünnep, pörgő szoknyák, csattanó csizmák és hét országra szóló vigadalom

A Budapest Borfesztivál egyik leglátványosabb, turisták százai által kísért eseménye a hagyományos Szüreti Felvonulás a budai Várban, melyet a Borfesztivál nagyszínpadán a Népzenei és Néptánc Gála követ. A Vár egykori szőlődűlőitől kőhajításnyira, a régi szüretek hangulatát felidézve, a Mátyás templomtól vonul a menet a királyi palotába, hogy ott átadja a helyét az estig tartó vigadalomnak.

Minden egyes szüreti felvonulással szőlő- és bortermelő eleink előtt is tisztelgünk, a Népzenei és Néptánc Gála pedig megcsillantja viseletünk, népzenénk, táncunk, szürethez kapcsolódó szokásaink sokszínűségét. A menetet borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, borrendjeink, borbarát egyesületeink, és a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják. Utóbbiak rögtönzött kis műsorokkal örvendeztetik meg a felvonulást kísérő nézelődőket.

Program:

12.20-14.30: Szüreti Felvonulás

12.20: A Szentháromság téren toborzót fúj az Agostones együttes
12.30: Néptánc műsor, és Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester köszöntője
13.00-13.50: A szüreti felvonulók ének-, zeneszóval, menettánccal a Szentháromság térről, a Tóth Árpád sétányon, Dísz téren, Szent György utcán keresztül vonulnak be a Budavári Palotába, a Borfesztivál színpadához.
14.00-14.30: Borrendek bemutatkozása
15.00: IV. Nemzetek Sajtversenye eredményhirdetés és díjátadó

16.00-21.00: Népzenei és Néptánc Gála

16.00: Kertész Táncegylet
16.30: Vadrózsák Néptáncegyüttes
17.00: Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
17.30: Fitos Dezső Társulat
19.00: Pál István Szalonna és Bandája

Együttműködő partner a Magyar Művészeti Akadémia

NYITVA TARTÁS 2016

szeptember 8.
14:00 - 24:00 csütörtök
szeptember 9.
14:00 - 24:00 péntek
szeptember 10.
12:00 - 24:00 szombat
szeptember 11.
12:00 - 22:00 vasárnap

Pénztár zárás: 1 órával a záróra előtt

BELÉPŐJEGY

Napijegy 2 500 Ft/fő
4-napos jegy 4 500 Ft/fő

Elővételi online jegyvásárlás esetén 2016. szeptember 1-ig.

FIZETÉS A FESZTIVÁLON
A Budapest Borfesztiválon kényelmes, készpénz nélküli rendszerben fizethetsz mindenért, kezdve az italokon és ételeken át az egyéb termékekig. A Festipay fesztivál- és rendezvénykártya a Borkultúra Kft. által kibocsátott elektronikus vásárlási utalvány.




Mentés

Mentés

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés