1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Cseh sörfesztivál Budapest

Időpont: 2010. június 9 - 13.

Harmadik alkalommal rendezik meg a budapesti Városháza-park területén Csehország legkedveltebb italának, a cseh sörnek a fesztiválját, mely minden eddiginél nagyobb szabásúnak ígérkezik – derült ki a Cseh Köztársaság Nagykövetsége és a CzechTourism sajtótájékoztatóján, melyet a Kaltenberg Étteremben tartottak. Az idei fesztiválon – mely öt napon át, június 9-tõl 13-ig tart – összesen 13 cseh sörgyár több, mint 27 féle söre közül lehet válogatni. A már Magyarországon is jól ismert és forgalmazott Pilsner Urquell, Velkopovicky Kozel és Staropramen mellett bemutatkoznak Csehország egyes régióinak kedvelt sörei is. Magyarországon sok sörgyárnak nincs képviselete, nem kerülnek forgalomba, ám mi szeretnénk támogatni a kis, magánkézben lévősörgyárakat is – mondta el Csémy Tamás, a Cseh Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa. Ennek szellemében a rendezvény területén felállított Sörkertjébe várja az érdeklõdõket a Cseh-Magyar Üzleti Klub is, mely hamarosan Cseh-Magyar Üzleti Kamarává kíván alakulni. A rendszerváltás idején Csehországban közel 250 sörgyár mûködött, míg idén februárban a hagyományos sörversenyen körülbelül 70 sörgyár képviseltette magát, ugyanakkor ebben a számban nincsenek benne azok a frissen alakuló kricsmik, melyekben mind mûködik saját sörfõzde, a helyi igények kiszolgálására – mondta el   Ladislav Lukács, a   Cseh Nagykövetség I. titkára.
A fesztivál területén a Kaltenberg Étterem által mûködtetett büfé és a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház kihelyezett étterme fog a hagyományos cseh gasztronómiai fogásokról gondoskodni. A felhozatalból persze nem hiányozhatnak az olyan cseh sörkorcsolyák sem, mint a „vízbefúltak”, a pácolt Camembert sajt, vagy az Olmützi kvárgli. A „Kóstoljuk meg Csehországot” keretén belül a Cseh Idegenforgalmi Hivatal külön standdal is részt vesz, ahol a látogatók nemcsak ízelítõt, de tanácsokat és recepteket is kapnak majd a cseh konyha fortélyaiból, délutánonként pedig különféle játékokkal várják a családosokat is – mondta el Léderer Betty, a CzechTourism igazgatója.  A jó hangulatról a prágai B6 Czech Brass Band igazi cseh muzsikával gondoskodik.
Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Spárgafesztivál Öttömös

Időpont: 2010. 06.11 - 12.
Web: www.ottomos.hu

Tizenötödik alkalommal rendezik meg Öttömösön a Spárgafesztivált.

Június 11. (péntek)


15:00 Előadások:

Pályázati lehetőségek kihasználása, a spárgatermesztés jövője
Előadó: Fehér Béláné dr. a Kecskeméti Kertészeti Főiskola tanára
Komplett tápanyag ellátás ROSIER technológiával
Előadó: Horinka Tamás növényvédő szakmérnök
Helyszín: Közösségi ház Öttömös, Ruzsai u. 2.

Bemutatók:

Számítógép vezérélésű spárgaválogató berendezés bemutatása (Teleház udvar)
Spárgaültetvények megtekintése, a résztvevők számára spárgaszedő verseny
Tájjellegű borok bemutatása és kóstolása (Napközi Otthonos ebédlő)


Június 12. (szombat)

9:00 Ünnepi szentmise, a spárga megáldása
Helyszín: Római Katolikus Templom
10:00 Zenés hívogató, közreműködik a mórahalmi fúvós zenekar

11:00 Spárgafesztivál megnyitása
Megjelentek köszöntése: Bata Ferenc polgármester
Fesztivált megnyitja: V. Németh Zsolt Vidékfejlesztési Minisztérium
Helyszín: Rendezvénysátor
11:30 Kitüntetések, elismerések átadása
12:15 Kulturális és egyéb bemutatók
Közreműködők: a helyi óvoda, általános iskola növendékei
13:00 „Jó ebédhez szól a nóta”
14:00 Pörkölt főző verseny értékelése
15:00 Kulturális és egyéb bemutatók
Közreműködők:
a pusztamérgesi Happy Jumpers ugróköteles csoport
a romániai Ópálos testvértelepülés néptáncosai
a helyi általános iskola növendékeinek bemutatója
a helyi óvoda, általános iskola növendékei
a helyi AIKIDO önvédelmi csoport
az öttömösi Női Kar bemutatója
a ruzsai Csürdöngölő néptánccsoport (gyerek, felnőtt) bemutatója
a ruzsai moderntánc-csoport (gyermek, junior, felnőtt) bemutatója
15:30 Gasztronómiai bemutató: spárgából készült ételkülönlegességek bemutatása és kóstolása
Helyszín: Művelődési ház
19:00 Spárgakészítmények minősítése, zsűrizése, eredményhirdetés
22:00 Tűzijáték
22:15 Szabadtéri bál
2:00 Szabadtéri bál
Közreműködik: Wildwaters
Egyéb programok:

Csomagolástechnikai bemutató
Spárgaművelő gépek, eszközök bemutatása
Sétakocsikázás
Pataki Ferenc festőművész kiállítása (Közösségi Ház; Megnyitó: 1030)
Kirakodóvásár
Gyermekműsorok
Óriás légvár, trambulin
Véradás (11:00 – 15: 00 Általános Iskola)
Veterán motorosok bemutatója (Teleház udvar)
A rendezvény fővédnöke: Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Sörfesztivál  Szeged

Időpont: 2010. június 10 - 13.

Szegeden az Újszegedi liget árnyas platánfái alatt rendezik meg a XVIII. Szegedi sörfesztivált június 10.13. között. A fesztivál 1993 óta a város egyik leglátogatottabb rendezvénye,  Szeged egyik legjelentősebb eseménye, évről-évre megújuló programmal várja vendégeit.
A fesztivál kínálata rendkívül színes, négy napos időtartama alatt a kultúra minden ágazatát felvonultatja színpadi programjaiban. A kitelepülő vendéglátó egységek  íncsiklandozó ételekkel várják az odalátogató vendégeket és a sörfajták széles palettáját vonultatják fel. A sörbarátok legnagyobb örömére a következő különlegességekkel találkozhatnak többek között a Radeberger, a Bitburger, a Dab, a Krusovice (világos és barna), az Erdinger (világos és barna), a Guinness, a Lindemans Kriek vagy a Wernesgrüner de a teljesség igénye nélkül a magyar sörgyárak is képviseltetik magukat termékeikkel és megtalálhatóak lesznek a cseh „sörremekek” is egyaránt.
Minden látogató megtalálja a neki való programot, a legkisebbeket arcfestés, ugrálóvár és fejlesztő játékok várják, a nagyobbak a színpadi műsor mellett a vidámparkban vagy a Rádió plusz kalandjátékaival kapcsolódhatnak ki. A felnőtt korosztály a sörivóversenyen vagy az I. Szegedi telefondobó versenyen próbálhatja ki magát.

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Szőregi Rózsaünnep Szeged (Szőreg)

Időpont: 2010. június 25 - 27.

A rózsa hazájában, Szőregen a termelők minden év júniusában háromnapos programsorozattal megünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei. A helyi lakosok évről-évre szeretettel várják vissza mindazokat, akik hozzájuk hasonlóan szerelmesei a rózsának.
A három nap alatt lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermelők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó napi munkát. A jelenlegi termelési módszerek, eszközök mellett Magyarország első Rózsamúzeumában az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket tekinthetnek meg a látogatók.
A Rózsaünnep fő látványossága a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a Szőregi Rózsaünnep vendégeit. Web: www.szoreg.hu

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Karcagi Birkafőző Fesztivál

Időpont: 2010. június  25 - 27.

„Júniusban Karcagon Birkaétkek az asztalon!” A fesztiválok évében tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Karcagi Birkafőző Fesztivált.
A Karcagi Birkafőző Fesztivál regisztrált, jó minősítésű gasztro-kulturális rendezvényként vált ismertté itthon és külföldön. A jellegzetes kunsági étel készítésének tudománya évszázadokon át apáról- fiúra öröklődött. Erre a hagyományra épült a karcagi birkafőző verseny, ahol a legjobb „birkatestet” főző felnőttek, az utóbbi években a diákok is összemérhetik tudásukat. A gasztronómiai programon az idén Karcag testvérvárosainak delegációi is részt vesznek. A díszvendég település a lengyelországi Krosno Odrzaňskie lesz. A vendégeket a kiváló karcagi birkapörkölttel, gazdag kulturális hagyományőrző és sportprogramokkal, konferenciával, kerékpárostúrákkal, kiállítással, népművészeti kirakodóvásárral várják. A gyermekek a „juhszárnyékban ” kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Állatsimogatás, sétakocsikázás, pónilovaglás, játékudvar, mini vidámpark kínál kellemes kikapcsolódást. A fiatalok élő koncerteket, az idősebbek folklór műsorokat láthatnak, hallhatnak. Kunsági szíveslátással várják a fesztiválra érkező Kedves vendégeket!
A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség jegyzékére.
Pin It
©2021 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés