Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál 2017

Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál 2017 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál 2017

Időpont: 2017.04.29. - 05.01.

Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál 2017

A 2017-es év sem telhet el a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál nélkül, amely már 19. alkalommal várja a kiállítókat és a látogatókat. Határon innen és túl számos gazda, sajtmester, családi gazdaság számára kínál ez a jeles esemény lehetőséget az ízletes remekművek bemutatására, értékesítésére, mindezek mellett pedig sajtversenyen is megmérettethetik a munkájuk gyümölcsét. A fesztivál hangulatáról számos koncert, változatos programok és természetesen a vásárok elmaradhatatlan szereplői, a kézműves árusok gondoskodnak. A fesztivál látogatása díjtalan.

Minden évben május beköszöntével Gyomaendrődön újraéled a sajtkészítés mesterségének hagyománya, amelyet egy háromnapos rendezvénnyel ünneplünk meg itt, a Hármas-Körös ölelésében fekvő alföldi kis városunkban.

Az ország eme, a Körös holtágak által formált kis szigetén fennmaradtak azok a jellegzetes, tradicionális családi kis gazdálkodások, ahol az emberek még kétkezi munkával biztosítják saját megélhetésüket. Ez nagy felelősség és egyfajta kötelesség is egyben, melyet a sajtkészítés iránti szeretet tesz teljessé. Példaértékű lelkesedésük és elhivatottságuk tiszteletére rendezzük meg a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt-és Túrófesztivált.

Célunk többrétű, hiszen nemcsak egy egyszerű turisztikai látványosságról van szó, hanem elsősorban egyfajta iránymutatásról, útmutatásról, mely mind a szakmai, mind a tágabb közönség figyelmét fel kívánja hívni arra, hogy a családi és kisvállalkozások számára igen is van remény a megélhetésre, a sajtkészítés hagyományának további fenntartására, megőrzésére, ápolására.

Mai világunkban egyre jobban érzékelhető az igény az emberi kéz által létrehozott, egyedi és utánozhatatlan értékekre, termékekre. Mi nem, ha idehaza a sajtkészítés ennek egyik legősibb formája?

Sajtfesztiválunkon éppen ezekre az értékekre és termékekre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt, hiszen számos szakmai, technológiai program keretén belül adódik lehetőség a tapasztalt sajtkészítő mestereknek, hogy tudásukat, gyakorlatukat megosszák egymással, valamint azokkal, akik még csak most merülnek bele a sajtkészítés rejtelmeibe, illetve mindazokat is „nyitott kapukkal” várják, akik csak érdeklődnek a hagyományos magyar sajtkészítési kultúra iránt.

Fesztiválunkra a hazai elérhető sajtkészítők mind meghívást kapnak, és a napi 4-5000 fős látogatottság is rendezvényünk sikerességét mutatja, amely már az ország határain is átér, hiszen megannyi nemzet „sajtképviselője” jelenik meg évről évre Gyomaendrődön.

Az elmúlt időszakban egyre több kézműves sajttal találkozhattak a hozzánk látogatók. A kül- és a belföldi kiállítók árusítással és kóstoltatással népszerűsítik termékeiket, és segítik azok ismertebbé tételét. Míg a termelők szakmai előadásokon, megbeszéléseken vehetnek részt, addig a látogatók megismerkedhetnek olyan különleges sajtfajtákkal, melyekkel a boltok polcain nem lehet találkozni. Házi tehén- és kecskesajtok, zöldfűszeres, hagymás, diós, paprikás, füstölt és még sok másfajta sajt kerül ki az elszánt és lelkes szakemberek kezei közül a legkülönfélébb formákban és színekben.

A rendezvény szakmai sikeresességét mutatja, hogy 2012-ben a „látogatottsága olyan erős volt Gyomaendrődön, hogy a sajtkészítő társaimmal egyetemben az első napon készleteink 80%-át értékesítettük, így másnap már kicsit szégyenkeztünk is. Ez a fesztivál több sajtkészítőt, kiállítót is elbír, ezért minden szaktársnak bátran ajánlom a részvételt.”- Kiss Ferenc, a Magyar Kézműves Sajtkészítők Céhe vezetője.

A fesztiválon a kézműves sajtkészítőkön kívül a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei és a térség méztermelői is részt vesznek.

A hazai tejes termékek megismertetése mellett az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívjuk a figyelmet, hiszen a sajt tápanyagokban gazdag élelmiszer, mely esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A sajt, ha mérsékelten fogyasztják, fontos része az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

A háromnapos rendezvény alkalmával ugyanakkor számos színpadi program keretében nyílik bemutatkozási lehetősége a helyi tehetségeknek is.

A Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt - és Túrófesztivál keretein belül idén már második alkalommal kerül megrendezése a Sajtos és túrós ételek Főzőversenye.

  • A főzőverseny helyszíne a Kis Bálint Általános Iskola udvara.
  • A főzőcsapatok feladata olyan ételek elkészítése, amelyek fő alapanyaga sajt és/vagy túró.
  • Az elkészült ételeket szakmai zsűri minősíti.
  • Minimum 5 fős csapatok jelentkezését várjuk hideg, illetve meleg ételek kategóriáiban.
  • Nevezési díj: 3000 Ft/ csapat
  • A jelentkezéseket 2017. április 24. hétfőig várjuk.
 
 
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés