Forrás: http://vincebudapest.hu/

Fényűző hétvége a borvilágban. Showműsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre; 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége, ahol 10 kategóriában adnak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.

Közel száz nemzetközi szakértő, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedő borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz első hétvégéjén, március 6-8. között. A nagyszabású Wine Show-n azok a hazai borászok is bemutatkozhatnak nekik és a nagyközönségnek, akik a VinCE magazin előzetes tesztjein már bizonyítottak. Az ötcsillagos környezetben, a sétáló kóstolón kiállító több, mint 100 borászatnál közel 1 000 bor kóstolható napijeggyel, e mellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további mini-kurzusokkal készülnek a szervezők.

Idén először: VinCE Awards Gála

„A VinCE Budapest szakmaiságát idén is neves, a világ minden pontjáról érkező előadóink és a kivételes értéket képviselő borsorok adják. Nemzetközi sztenderdek szerint alapítottuk meg idén a VinCE Awards díjat is. Célunk, hogy a szakma és jeles szakértői zsűrink segítségével megtaláljuk és példaként állítsuk mások elé azokat a hazai sikereket, amelyekre nemcsak itthon, de az egész borvilág előtt büszkék lehetünk.” – mondta el Németh Ágnes, a rendezvény főszervezője.

A díjátadó gálát idén először, hagyományteremtő céllal szervezik meg. A 10 kategóriában kiosztott elismeréssel olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetőek. A szakma visszajelzést adhat a legátgondoltabb borlap, a legeredményesebb borkereskedő személyére, de a gasztronómiai és turisztikai szempontok is érvényesülnek – a borvacsorák, borhotelek és borprogramok között is a legjobbakat díjazzák. A legaktívabb társulás, legkreatívabb bormarketing kampány és legjobb weboldal szintén inspirációként szolgálhat, hogy egyre inkább előremutató megoldások szülessenek.

A nevezést szakmai zsűri – köztük a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai, neves borszakértőkből álló panel és egy nemzetközi szakíró – végzi, a február 13-án kihirdetett jelöltek közül a VinCE magazin által regisztrált több száz szakmabeli szavazza meg a győzteseket.

Bortrendek a bálteremben

A champagne és pezsgő tematikájú előadásokat Márkus György és Essi Avellan nyitja; az első Pezsgő és Champagne Világbajnokság (CSWWC) nem évjáratos díjazottjait mutatják be. A legrégebbi alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere személyesen érkezik Budapestre, hogy legendás chardonnay pezsgőikről meséljen, majd vasárnap kinyílik a teljes pezsgővilág; Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig, az olasz pezsgőkultúrával zárva az előadássorozatot.

Az egyre tudatosabb fogyasztók között egyre többen vannak, akik a borok terén is a természetességet keresik, a terroir adottságait tiszteletben tartó és minél hűebben tükröző organikus, biodinamikus borokra kíváncsiak. A mozgalom mára elérte Bordeaux-t, számos követőre talált Ausztriában és Németországban, ahonnan Etienne Loew érkezik Budapestre. Somló és Villány szintén képviseli magát a Meinklang és Wassmann borászain keresztül, akik saját birtokaik mellett itthon találtak kiemelkedő terroirt a borkészítéshez.

A rozék, miután nyaranta elárasztották hazánkat és a nagyvilágot, mára a prémium borok között is helyet követelnek. Provance legjobbjait Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be, köztük a világ legdrágább rozéjával.
A mobil alkalmazások és digitális borlapok terjedésével érezhető, ahogyan a borok világát is átalakítják a technika vívmányai. A VinCE Budapest nemcsak a felhasználóbarát jegyvásárló platformmal, de újdonságként két digitális fejlesztéssel készül. Egyikük a „Nagy Kihívás” kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejű feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülő szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefon alkalmazás segítségével keresik majd, milyen bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben.

Négy kontinens egy hétvége alatt

A VinCE Budapest mesterkurzusai impozáns borháromszöget rajzolnak fel a térképre; az Óvilág és Újvilág mellett Magyarország kínálatával. Franciaország, mint a legnagyobb presztízsű bortermelő, négy további borvidékkel mutatkozik be Champagne-on túl; kirobbanóan friss chablis-k, Bordeaux tíz évjárata a grand cru Chateau Pontet-Canet-től, Cahors csodás malbecjei és gyümölcsös beaujolais-k lesznek a középpontban. A pénteki napon a sétáló kóstoló egy különtermében további 8-10 borászat kóstoltat majd francia borokat.

Az Újvilág borait Kalifornia, Új-Zéland hozza el, a Syrah-Siraz kurzuson szép európai tételek állnak majd az ausztrál példa mellett (szintén organikus és biodinamikus művelésűek).

A hazai kínálat ékköveit, Tokaj borait külföldi szakértők, köztük Caroline Gilby és Darrel Joseph mutatják be, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig a Pannon Bormíves Céh legjobbjait válogatja be a mesterkurzusra. A Carton Hungaricum több, mint 20 pincészettől válogatott tételei – amelyek diplomáciai szinten is méltóak Magyarországot képviselni – egy külön szekcióban lesznek kóstolhatóak a kiállítótérben.

Borfanatikusok, trendkövetők, minőség fetisiszták és több száz nemzetközi szakértő újra a Corinthia Hotel Budapest impozáns szalonjaiban találkoznak tavasz első hétvégéjén. Március 6-8-ig 160 kiállító több mint 1000 bora kóstolható napijeggyel – az ötcsillagos környezethez illő sétáló kóstolón kizárólag a szakmai stáb előzetes tesztjein már bizonyított hazai pincészetek sorakozhatnak fel, idén még több külföldi borászattal együtt.

A világ minden tájáról érkező neves előadók és megismételhetetlen borsoroknak köszönhetően a VinCE Budapest Wine Show az elmúlt öt évben Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményévé vált, idén közel 30 mesterkurzus szerepel a programban. A sommelier-k és maguk a borászok, de a borkedvelők is izgalmas témákat találhatnak; a világ legelegánsabb itala – világbajnokként díjazott champagne-ok és pezsgők gondoskodnak a csúcspontokról. E mellett az egyik legmeghatározóbb trend, a biodinamika képviselői érkeznek Budapestre Bordeaux grand cru területeitől Elzászon át a szomszédos Ausztriáig, hazánkból Somlóról és Villányból.

Kalifornia, Új-Zéland mellett Tokaj, a Carton Hungaricum és a Pannon Bormíves Céh válogatott hazai tételei színesítik a kínálatot, egy interaktív kóstolón pedig a szakmai panel és a közönség együtt jár majd utána, vakon felismerhetőek-e a csúcsborok. A francia riviéra hangulatát prémium rozék és egy Michelin-csillagos chef hozza el a mindig népszerű gasztrokurzusok egyikén.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés