Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Ihos József Nyomtat Email
( 0 Votes )
Riport Ihos József humoristával, mindenki Kató nénijével


Ihos József

Mindenki Kató nénije
Horváth Zoltán: Hogyan született Kató néni?

Ihos József: Ezt sokan kérdezték már tőlem, újságírók, barátok, hogy mi is a frankó története ennek. Nyilvánvaló, hogy az ember a műsorban is szeret sztorizgatni, meg újságoknak is. Kató néni születésének igaz története egy forró nyárhoz kötődik, amikor bármilyen furcsán hangzik, lázas betegen feküdtem az ágyban, amíg mások a strandon sütkéreztek. Ugyanakkor, Farkasházy Tivadar nyári kabaréjába kellett volna egy számot írnom, viszont nem volt semmi ötletem. Várakoztam az orvosi rendelőben, és velem szemben egy igazi, sok szoknyás paraszt néni ült. Ezen a mamikán volt legalább nyolc-tíz alsó szoknya. Ezt onnan gondolom, hogy három széken ült velem szemben az orvosnál. Udvarias férfiember vagyok, ezért előre engedtem az idős asszonyt. A nénike nagyot hallott, ezért az orvos jó hangosan kiabált neki, hogy "mamikám, vetkőzzön le!". No, mondom ez a dolog egy darabig még biztos el fog tartani, mire a harminc alsószoknyát lefejti magáról, gondoltam, addig sétálok egyet. Közben az járt az agyamban, hogy mit találjak ki a kabaréba. Mikor visszamegyek, hallom, hogy még mindig a nénikét vizsgálja az orvos. Kiabálja neki, hogy "mama, amikor nyomom magának a hátát meg a farát egyszerre, ez a fájdalom mire emlékezteti?". Azt mondja, "a segédedzőre, angyalkám". Beugrott, hogy én ezt a nénikét megírom a rádió kabaréba, de azért éreztem, hogy ez így még kevés. Úgyhogy, egy egész falugyűlést rittyentettem mellé. Persze tudom, hogy az eredeti kérdés az volt, hogy én hogy lettem Kató néni. Pusztán véletlenül, mert én szerzőként megírtam a számot, odaadtam a Farkasházynak, ő pedig kiosztotta a szerepet Máté Erzsi művésznőnek. A felvétel Fóton, a Városi Művelődési Házban volt. Oda is utaztam, mire azt mondja nekem a Farkasházy, hogy "gyerekek-gyerekek, baj van, azonnal gyertek, nem jött el a művésznő!". Nekem kellett beugrani Kató néni szerepébe. És, úgy maradtam.

H. Z.: Szereted a hasad?

I. J.: Igen, azok közé tartozom, akik halmozzák a kulináris élvezeteket. Nagyon sokféle konyhát kipróbáltam már, és igazság szerint arról vagyok híres, hogy bármerre is járok, mindig megkóstolom a helyi ételkülönlegességeket.

H. Z.: Mik a kedvenc ételeid?

I. J.: A levesek közül a frankfurti levest imádom a legjobban, de nagyon kedvelem a babból készült ételeket, valamint mindenfajta főzeléket. A halételek terén is otthon vagyok. Aligha tudnék olyan ételt említeni, amelyet nem fogyasztanék szívesen. Régebben nagy kedvencem volt a resztelt máj is, amit anyukám legutóbb a születésnapomra készített.

H. Z.: A hagyományos, vagy a reform konyha felé hajlasz inkább? Melyiket szereted jobban?

I. J.: Én azt hiszem, hogy kevert típusú vagyok ilyen szempontból, mert kedvelem az összes hagyományos ételt. Igaz, pörköltet mostanában kevesebbet eszem, de a halászlé számomra mindig igazi különlegesség marad, ahogyan a kocsonya is. Egyébként nagyon szeretem a hagyományos, népi ételeket.

H. Z.: Tudsz-e főzni?

I. J.: Hatalmas szívfájdalmam, hogy semmit nem tudok főzni. Legfeljebb az ételmelegítésig jutok el. Zavarban is vagyok emiatt, mivel most indult a Budapest TV-ben egy műsor, 'Kató néni reggelije' címmel, amelyben Kató néni az urának főz.

H. Z.: Mennyire ismered a szegedi ízeket és vendéglátós helyeket?

I. J.: Jól ismerem őket, mivel annak idején Nagy Bandó Andrással itt sameszkodtam a kezdő éveimben, nagyjából a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig. Akkoriban a legtöbb intézményben megfordultunk humoristaként, a Gödörtől egészen az Alabárdosig. A mai napig szívesen felkeresek egy-egy neves vendéglőt, ha Szegeden járok.

H. Z.: Említetted, hogy szereted a halászlét is. Mi a véleményed a szegedi halászléről?

I. J.: Hohó, hát persze, hogy szeretem!

H. Z.: Ugye, hogy nincs olyan jó a bajai, mint a szegedi?

I. J.: Hát, igen, hozzám is közelebb áll a szegediek főztje, azonban a bajai halászléről sincs rossz véleményem.

H. Z.: A nemzetközi konyhákból a kínai, francia, vagy olasz ételek iránt vonzódsz mostanában?

I. J.: Mindenféle tengeri herkentyűt szívesen fogyasztok, különösképpen a halakat. Volt egy időszak, amikor nagyon kedveltem a kínai konyhát, mostanában azonban az olasz kajákra, valamint a görög specialitásokra, salátákra esküszöm.

H. Z.: Hűséges vagy a párod főzőtudományához, esetleg az anyai házi kosztot részesíted előnyben?

I. J.: Falusi származású gyermek lévén a dédanyám főztjén nevelkedtem fel, és elmondhatom, mivel falun ez már csak így szokott lenni, hogy a nagymamám és az édesanyám már nem tudtak olyan finoman főzni, mint ő, az "öreg mama", ahogyan én hívtam. Ebben a dologban máskülönben rendkívül szerencsésnek mondhatom magam, mert valamennyi párom a falusi ételek népies ízvilágát tartotta szem előtt.

H. Z.: Milyen borokat iszol szívesen?

I. J.: Be kell vallanom, hogy nem vagyok nagy borivó, csak alkalmanként, baráti társaságban, vagy ünnepnapokon iszom egy keveset. Viszont, szívesen gyűjtöm a ritka borkülönlegességeket.
 
Ihos József
 

További cikkek a Sztárinterjúk kategóriából

Tőkés László 15 március 2010

Szili Katalin 15 március 2010

Rippel Fivérek 15 március 2010

Pindroch Csaba 15 március 2010

Hollósi Frigyes 15 március 2010

Gianni Annoni 15 március 2010

Galkó Bence 15 március 2010

Endrei Judit 15 március 2010

Bodrogi Gyula 15 március 2010

Benke Laci bácsi 15 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés