Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Santa Ynez-i borkóstoló Nyomtat Email
( 0 Votes )Santa Ynez-i borkóstoló

Borozgatás,pincézés, szőlőmustra, éjszakába nyúló beszélgetés és mandularágcsálás. Solvang kisváros kempingjében vagyunk, és Bebel Gilberto autentikus, brazil muzsikáját hallgatva a Rideau borászat kiváló Syrah- tételét kóstolgatjuk, mellé kecskesajtot eszegetünk. A savhangsúlyos fehérborokhoz csúszó kecskesajt kedvezően hat a szervezetre, mert fehérje-Santa Ynez USAösszetétele szerint leginkább az anyatejhez hasonlít. De mi a helyzet, ha vörösbor mellé kóstolgatjuk.
Olyan a borissza ember, hogy minden erejével csak az eredendő idillre vágyik, a természetes összhangot, a hűvös pincék békéjét keresi. Pedig autentikus borozgatás nem csupán a fent említett környezetben valósítható meg. Santa Ynes - völgyben lélegzetelállító a látkép: az ősi tölgyfák a dombokat díszítik, briliáns vadvirágok és pompás szőlőskertek terülnek el, ameddig a szem ellát, s minden sor végén rózsabokor virít. A vidék nappal elképesztően forró, de éjjel a hideg szél itt is megérkezik az óceánról, eltünteti a forróságot, és néhány órás enyhülést biztosít minden élőlénynek, magunkat is beleértve. Solvang USA (California)A borvidék legfontosabb települései Solvang, Los Olivos, Buellton, Ballard és Santa Ynez. Solvang városába érkezve, szinte izzik a beton, bájos utcákon elhagyott westernfimbe illő házak, rózsabokrok, a kerítéseken lila akác. Solvang a 246-os autópálya mentén található, 32 mérföldre fekszik Santa Barbarától. A borvidék legforgalmasabb városát dán telepesek építették az 1910-es években. Minden valamirevaló vándor itt telepszik meg. Gyönyörű hely, felfedezése minden erre járónak ajánlott.  A városban pici európai utcák, apró boltocskák és dán pékségek sorakoznak. Minden sarkon egy borkóstolási lehetőségbe botlunk, s a város felett, a házsorok végében mélyzölden hatalmasodik a kincset termő szőlőhegy! Ide érkezvén mindent áthat a szőlő és a bor imádata, a környék minden rezdülésében ezt ígéri.
No, azért mi nem csak kirándulni jöttünk ide, hanem kicsit "szakmailag" is kíváncsiak voltunk egy-két dologra.
A 2007-es évjárat kezdete már jól látható! A szőlőskertek befejezték a virágzás szakaszát, és a tőkéken fiatal fürtök sarjadnak. A pincékben még javában folyik az előző évjárat(ok) palackozása, de a szőlősorokat már gyakorta népes brigádok lepik el, kezdődik a növényvédelem és a szüntelen csata a "szőlő-ropogtató" mókusokkal és az ürgékkel. Igen, kedves olvasó, errefelé ez legalább olyan fontos, mint bármiféle egyéb munkálat a szőlőterületeken.

Santa Ynez Valley  (California)Santa Ynez Valley Kalifornia legfiatalabb borvidéke. A bortermelés kevesebb, mint három évtizede kezdődött. A szerény indulást követően mostanra 9,500 acres-n (hozzávetőleg négyezer hektár) folyik a bortermelés. A 34 pincészet bora egytől egyig világhírű, sehol a földkerekségen nincsen olyan magára valamit is adó borkereskedés, ahol ne találna Firestone Chardonnay-t a vándor.

Egy film a borról. Egy film a barátságról és az életről.
Egy film a szenvedésről és a szerelemről.

Ezen a borvidéken forgatták a Kerülőutak (Sideways)című filmet. Az Alexander Payne rendezésében készült remekművet 2004-ben láthattuk a mozikban. A filmnek igen nagy hatása volt az amerikai fogyasztókra, hatására ugrásszerűen megemelkedett a borfogyasztás, s bizonyos szőlőfajták is népszerűbbek lettek.
A filmben is látható bortúrát viszont a mai napig végigjárhatjuk. A városban kapható térkép segítségével akár biciklivel is meglátogathatjuk, végigkóstolhatjuk a filmben szereplő pincéket.

Los Olivos (California)

A napot Los Olivosban kezdtük, az Arthur Earl pincészet fogadóházában. A tizenkét borból álló listáról ötöt lehetett választani. Viognier, grenache, Genoux, barbera és az édes moscato volt a választásom. Mindegyik bor 2-4 éves volt, így minden esetben a friss ízek domináltak a palackokban. Egyébként Los Olivos egy aprócska város a dombok között Solvangtól 4-5 mérföldre. A település pár házból áll és csak egy utca van, ahol egymás után sorakoznak a kóstolóházak. Az egy utca blokkon megszámoltunk tizennyolc borkóstolót. A pincék itt csaknem szó szerint karnyújtásnyira vannak egymástól, így újabb ízélményeket keresve, a szomszédba könnyedén átlépve már a Daniel Gehrs-nél kóstolgattunk, majd Alexander & Wayne következett. Erre a kóstolóra nagyon vártunk, mégpedig a rizlingje miatt. Egy fajta, mely inkább a hűvösebb klímát kedveli, vajon mit tudhat itt, ahol minden perzsel a forróságtól?
Mindössze hat dollárért csaknem egy tucat bort kóstolhattunk. A pince pinot noir és merlot bora nagyon megnyerte tetszésemet, ebből haza is kellett egy keveset menteni, így hamar megállapítottuk mi is lesz vásárlásunk tárgya. Kedélyesen kóstolgattunk, s mire a rubin zinfandelhez értünk a borász is megérkezett a pincészetből. Louis nagyon szereti a bortermelést, negyven éve végzi, ez az élete.  Errefelé elég szokatlan, de számunkra kifejezetten szimpatikus módszerrel, kizárólag kézzel szedeti a szőlőjét. Rizlingjét már közösen kóstoltuk. A bor kitűnő volt, koncentrált, mézes. Megjegyeztük neki, hogy ezeknél bizony csak egy jobb édes desszertbor van a világon: Szepsy István Tokaji Eszenciája. Ledöbbentünk, amikor azt válaszolta, hogy az utca másik oldalán, a sarkon van egy borkereskedő, aki díszcsomagolásban Tokajit árul. Igaza volt. A picurka üzlet polcán tényleg ott ékeskedett a jó magyar Tokaji 5 puttonyos. A barátságos eladó/tulajdonos kapott az alkalmon és rákérdezett a Tokaji helyes kiejtésére. A puttonyokat is elég viccesen ejtette.
Los Olivosból biciklivel indultunk tovább északnak, az úticél a Firestone borászat volt. Pár mérföld után a Foxen Canyon csupasz dombjain tekertünk. Rettentő volt a hőség-a szárasság, az út kísértetiesen kihalt, sehol egy lélek, fölöttünk pedig "red tail" keselyűk keringtek. Félóránként dübörgő tűzoltó autó verte fel az út porát.. Errefelé igazán nem tétlenkednek a "Lánglovagok": a szomszéd hegy hetek óta ég. Az óriási tűz mérföldekről látható.

A Firestone borászat felé igyekeztünk. A borászat épülete nagyon komoly, impozáns, már messziről látható. Kóstolásunk igen izgalmasan telt. Megismerkedhettünk a borászat szakmai munkájával, filozófiájával. Kóstolás közben beavatta minket egy-két kulisszatitokba is: mit miért és miben érlelnek, milyen hordótípusokat tartanak jónak stb.
Tizenkét dollárért tizenegy bort kóstoltunk és a kristály poharat is magunkkal vihettük (Mint rendes bor-turisták örültünk is neki rendesen). A canyonba visszatérve egymás után számos világhírű borászat mellett haladtunk el. Curtis, Koehler, Fess Parker és Zaca Mesa mind olyan nevek, melyek melegséggel töltik el a kaliforniai borok szerelmeseit..

A Foxen borászat volt az utolsó állomásunk. Bírtuk volna tovább is, de a borászatok 4 órakor bezárnak.  Szerintem pusztán elővigyázatosságból: a drága jó amerikaiak nem akarják, hogy a spicces turisták az út mellett bukdácsoljanak.

Santa Ynez-i borkóstoló
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés