Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Régi palack új dugót kíván! Nyomtat Email
( 0 Votes )Régi palack új dugót kíván!

Cheflaszlo Santa Monica Január 23. 2008

Bizonyos Dr. Christopher Rawson Penfold -angliai emigráns- vagy 150 évvel ezelőtt borászatot alapított a dél-ausztráliai Adelaide-ben.
Ki tudja, a jó doktor miért döntött az akkori fegyenc-kontinens mellett -talán ez már nem is lényeges-, de az annál inkább, hogy az eltelt több emberöltő alatt a -lehet, hogy csak hobby-ból indított- Penfold Pincészet főszereplője lett az Ausztrál kontinens borászatának.
Egyik leghíresebb boruk a Penfolds Grange, egy rendkívüli, szélsőségesen tölgyes és meglehetősen savas, Shiraz alapú bor fajta. A zamata azonban meglepően különlegessé válik, ha 20-25 évre palackba zárva pihentetjük. A hosszú érlelésnek az a másodlagos hatása sem elhanyagolható, hogy közben az ára is a csillagos égig szökik. Az 1976-os évjáratot 2008-ban fogyasztva kijelenthetjük, hogy egy jó dekantálás után az íze lehengerlő és teljesen egyedüli.
-Az új évjáratok élvezhetetlenül savasak. Lágyulnak ezek a savak valaha? Milyen alkímiai csoda tudja majd ezt a palackba zárt ecetet folyékony Max Schubert borkészítőbársonnyá varázsolni?- Ezek a kérdések gyötörték 1957-ben a Penfolds vezetőségét, amikor a borászatnál dolgozó Max Schubert borkészítő bemutatta első kisérletének eredményét, a Grange Hermitage 1951-1956-os évjáratot. A bort az egybegyűltek utálni valónak találták, és azt mondták neki, hogy álljon le a készítésével! Még jó, hogy nem kötöttek útilaput a talpára!
A Penfolds szerencséjére Max Schubert nem csüggedt el és 1959-ig -nem hagyva ki egyetlen évjáratot sem- titokban folytatta a már illegális tevékenységet. Ennek gyümölcseként a kezdeti 51-52-es évjáratok elkezdtek beérni, finomulni és lassan a kritikusok is megbarátkoztak vele. 1960 körül a bort elfogadták, sőt megbecsültté vált! A vezetőség "mea culpázott" és most arra utasította Shubertet, hogy kezdje újra a termelést.

Manapság ezek az egyéni palackok már gyűjtők kezében vannak. Csak a miheztartás végett megjegyzem, hogy:  egy üveg Schubert készítésű 1951-es Grange $50,000-ért kelt el egy 2004-es árverésen. Az 1955-ös évjáratot 1962-től már versenyeken is indították, és az évek során több mint 50 aranyérmet nyert. Az 1971-es a Shiraz kategóriában megnyerte a Wine Olympics-Paris, -bor-olimpiát- Párizsban. Az 1990-est pedig a Wine Spectator magazine 1995-ben az év vörösborának nevezte és 99 ponttal osztályozta a lehetséges 100 pontból. A borkedvelők körében lassan már a Penfolds bor Ausztrália szimbóluma és nem az a szinte méltalanul népszerű, ugri-bugri kenguru!

A legöregebb Grange, ami a los angelesi Wally's borkereskedésben beszerezhető, az 1999-es évjárat. Ennek az ára kicsivel kevesebb mint 300 amerikai dollár. A kóstolópoharunkba került 2001-es Grange-ről annyit mondhatok el, hogy sajátságos a bukéja de nem kellemetlen. Ízéről finoman csak annyit mondanék hogy provokáló. Remélem valaki kinyit majd egy palackot az egészségemre, olyan 20 év múlva....!
Hogy rátérjünk a dugókra is: abban majdnem biztos vagyok, hogy 20 év múlva ez a bor sem jön majd az eredeti zárlattal! Sajnos még a modern készítésű dugók sem szavatolnak 10-20 évnél hosszabb időtartamot. A parafa, mint valamennyi természetes anyag kiszámíthatatlan és váratlanul tönkre is mehet.
Penfolds GrangeNéhány magánvállalkozás kínál dugócsere szolgáltatást és egypár Bordeaux-i ház is kiterjesztette ezt a figyelmességet a legjobb kuncsaftjai számára, de a Penfolds az egyedüli olyan borászat, aki útra kerekedik és viszi dugózás show-ját szerte a világba! Minden évben mobil palackozó-klinikával végigutazza a világ nagyvárosait, ahová a meghívott fogyasztók bevihetik kiértékelésre a 15 évnél öregebb Penfolds borokat. A tulajdonos lehetőséget kap a palack felnyitására, majd az autentikus Penfolds szakértő megkóstolja a bort, és ha annak íze megfelelő akkor feltölti ugyanolyan fajtával, egy fiatalabb évjáratból. Új dugót tesz bele, majd lezárja megfelelő fóliával. Természetesen a tulaj is megkóstolhatja a bort, ami jó alkalmat nyújt drága gyűjteménye érzékszervi vizsgálatára.
Azonban kockázat is van! Ha a bor megbukik a vizsgálaton, a palackot újratöltés nélkül lezárják és nem hitelesítik, csak egy fehér felirattal látják el amin az állhat, hogy a bor tovább nem tárolható, vagy pedig az, hogy azonnal fogyasztandó! (Ez utóbbinak is örül sok gyűjtő, hiszen mindez ideig kétséges volt számára, hogy melyik évben érdemes ezt a palackot kinyitnia!)
1991 óta a Penfolds 80 ezer palackot ellenörzött le. Ha csak a reklámértéket tekintjük a vállalat haszna akkor is megfelelő! Emellett a cég borkészítői is olyan öregebb évjáratok megkóstolásához férnek hozzá, amik a legkülönbözőbb kondiciók között voltak tárolva. Ez által Ők is tanulnak, ki tudják vonni a fakó és hibás borokat a piacról, növelve a megszerezhető Penfolds borok általános minőségét. Néha óriási meglepetés is éri Őket! Ilyen volt a fiatal Benjamin, aki 86 üveg Grange-el érkezett. Mindenki felfigyelt: ..Lopott az áru?.. Hamar kiderült, hogy az értékes 1981-82-es palackok a fiú nagyapjától származnak, aki egészségügyi okokból már évek óta nem borozgathatott. Az összes bor hitelesnek minősült, és a legtöbb ízre is jó volt! A Penfolds borászat újabb, -egy életreszóló- rajongóra lelt, a fiatal ingatlanközvetítő (és most már újdonsült borász is) eleget nyert az élményből, hiszen megbizonyosodhatott borai fejlődéséről, és van jó pár éve arra, hogy -lehetséges dugóhiba nélkül- tovább tárolja kiválónak minősített borait! Tehát minden szép, olyan mint egy reklámfilmben "Everybody Happy!"  A vállalkozás legfőbb célja láthatólag az, hogy minden Penfolds tulajdonost boldoggá tegyen.
Érdekes, de bizonyára célszerű marketing!
A Penfolds egyébként beviszi az összes bevizsgált bor adatait egy master database-be, ami többek között lehetetlenné teszi a lopott Penfolds borok értékesítését.

Ahogy én értelmezem az egészet: lenyomozok egy 15 éves Penfolds-ot, Peter Gagokifizetem, elviszem az újra dugózó klinikába és --feltételezve hogy a bor még nem halott-- felfrissíttetem. A legrosszabb esetben a bor megbukik, akkor nem tudom eladni minimum 10X annyiért, csak falatozom egyet, végigkóstolom Penfolds legújabb kiadásait, és lehetséges, hogy még egy-pár percet elbeszélgethetek Peter Gago-val is, aki kétségtelenül az Aktuális Star a borkészítésben!

Nem hiszem, hogy Manhattan és környékén lehet találni ehhez hasonló élményt rongyos $100-ért!

Régi palack új dugót kíván!
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Receptek Hollywood-ból 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés