Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Magán és a személyi szakács amerikában Nyomtat Email
Magán és a személyi szakács amerikában - 3.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )Magán és személyi szakács amerikában

Amikor Valerie Cartir otthagyta az étteremi konyhát, hogy személyi szakács legyen, már alig várta hogy megkezdődjön a jó élet. Az új helye a milliárdos texasi családnál rövidebb munkaidőt, magasabb fizetést és elbűvölő munkát igért. Helyette, azt kapta amit ő úgy nevezett, hogy: "a pokol munkája".
Többek között ott voltak a reggel fél ötös ébresztések (a szabadnapján), a családfő sóhaja a pohár Starbucks kávéért. Elvesztek a különleges mártások és vegetáriánus ínyencségek amiket az évek során "szedett össze" világhírű konyhákból. Ezekre igény nem volt többé, a kuncsaft ugyanis nyers húst evett tésztával,  tömérdek vajjal és konzerv DiGiorno sajjtal megborítva. A napi tennivalókhoz hozzátartozott a háziállatok etetése. A kutyákat hamburger hússal és grillezett malac bordákkal, a csörgőkígyót aranyhalakkal kellett etetnie.
"Az én munkám lett az aranyhalért járás az állatkereskedésbe" -Panaszkodik Valerie. "A minap azért dorgáltak meg, mert olyan halat hoztam a kígyónak ami nem volt eléggé arany színű! Ekkor úgy döntöttem, hogy felmondok."!
Egyre több szakács költözik az éttermekből urasági kastélyok konyhájába. A multimiliárdos háztartások növekvő számával, a személyi szakácsokra való igény is egyre növekszik. Manapság, az időt koptató, étel fanatikus vagyonosok évi 70 000 és 140 000 amerikai dollár között válogathatják a konyha varázslóit. A kompenzáció csábító, de a munka rettentő időigényes és nehéz.
A Cheflaszlo Private Chef Service-t 2002-ben Beverly Hillsben alapítottuk feleségemmel. Kata a tehetséges grafik designer művészi családból, Budapestről a Pasaréti útról én a Balaton partjáról származom. Konyhai segítségnek az Olasz étel guru, Tanya Barcella csapódott hozzánk. Az első években többnyire rendezvényeken főztünk, többek között a Robb Riport "Best of the Best" jótékonysági gáláját csináltuk a santa monicai repülőtér egyik hangárjában, majd jöttek a magán főzések Malibuban és egy-pár fontos kuncsaft Miamiból. Ezek után jöttek a hirességek, milliomosok, filmsztárok, sportolók és producerek.
A minap David Hasselhoff malibiu lakásában jártam. Magánszakács vállalkozásunk mostanra az USA minden nagy városában telepíti a tehetséges szakácsokat, tavaly nyáron a Bahamákra is küldtünk szakácsokat. Magán (Private) szakácskodást ne tévesszük össze a személyi (Personal) szakácskodással. Magán szakács az egy családra vagy egy személyre, míg a személyi szakács akár a hét minden napján más családoknak is főzhet.
A magán szakács (Private Chef) többfogásos menüt készít, amit az elkészités után tálal úgy, mint ha a vendég egy luxus étteremben ülne. A felszolgálást egyébként pincérek végzik. Tehát a szakács ebben az esetben megtervezi a menüt a megrendelő kivánságának megfelelően, beszerzi a nyersanyagokat és elkészíti a sokszor 6-7 fogásos vacsorát. A magán szakács lehet  egy családnak akár az állandó alkalmazotja is. Ebben az esetben többnyire a családdal lakik együtt és a család minden tagjára főz, reggelit ebédet és vacsorát. Plusz ha a család rendezvényt szervez és vendégeket fogad, akkor azokra is főz. Ha a család utazik, akkor a Private Chef is utazik velük.
A személyi szakács (Personal Chef) az több családra főz egyszerre, de nem szolgálja fel a megfőzött ételt hanem lefagyasztja és melegítési ismertetőt hagy a családnak. Ebben az esetben a szakács akár egész hétre előre is megfőz.
Jelenleg körölbelül 2000 magán szakács és ennél is több személyi szakács dolgozik az USA-ban - a számuk megduplázódott az elmúlt öt évben.
Legtöbb magánszakács szívesen cseréli le a feszültségekkel teli éttermi állást egy csendes nyugalmasnak tűnő álomkonyhára. A házi szakácsok ugyanis 25-50%-val keresnek jobban, és a konyhai költségvetés is korlátlan.
Hibára nincs lehetőség -valóban-, a csúcson álló szakácsnak megvan a saját jutalma és a nehézsége is. Audrey például három éve dolgozik a Michigan családnak és alapjában véve szereti a munkáját. Viszont, gyakran kapkodás az egész napja. Csütörtökön a család teapartyt szervez, pénteken egy harminc fős vacsorára készül, majd a szülőkkel átrepüli az országot és a következő nap már ötven fős rendezvényre főz. Amíg a szülők és a szakács távol van addig az otthon maradt gyerekeknek is főtt ételt kell hagynia. A változatosság is nagyon lényeges. Egy képzett szakács akár évekig is eldolgozik anélkül hogy ismételné magát.
A diéták is problémát okoznak. A család. akinek már több mint 3 éve dolgozom évente legalább kétszer cseréli a diétáját. Szóval, a feleség Atkins-en van, míg a férj egyáltalán nem eszik gabonaféléket. A feleség nem eszik húst sem míg a férj abszolút nem eszik halat, majd a gyerekek szinte csak halat ehetnek. Aztán jön a cukor kérdése.A család minden tagja majd meghal az édességért, de cukrot nem fogyasztanak, ja és csokoládét sem. A legtöbb időm a diétakönyvek olvasására megy el. Még csak annyi hogy a feleség nem eszik vajat, zsírt és olajat sem. Ja és a gyerekek allergiásak a magokra, mint például dió és mogyoró.
A hétvégén vendégek voltak nálunk. Úgy gondoltam hogy "Broccoli Rabe" csinálok ami egy kesernyés zöldség, majd babot chilivel, pancettával és fokhagymával. Aztán rájöttem hogy lehet hogy nem eszik meg, így leegyszerűsítettem: broccoli rabe fokhagymával. De valaki a csoportból nem szerette a rabe-et és a gyerekek nem szeretik a fokhagymát, szóval a vége egyszerű főtt brokkoli lett.
Néha így megy ez, de azt elmondhatom, hogy a húsgombócokat imádták !
Magán szakácskodás feltétele a konyhai hősiesség is. Többször megtörtént már, hogy valami olyat kértek amit nehéz beszerezni, mint például a minap Sea Bass, halfajta. A főnököm vendége reggel szólt oda, hogy Sea Bass-t akar este enni. Pánikba esve hívtam az összes halpiacot a környéken, de csak Floridában találtam friss szállítmányt. Rögtön postára tetettem, a UPS délutánra lehozta Los Angelesbe, majd a sofört leküldtem a reptérre és este mindenki vidáman ette a halat. Az ember valahogy megtanulja, hogy ne érdekelje a nyersanyag ára. Tavaly az Olaszoktól hozattuk a szarvasgombát. Kilónként 4500 amerikai dollárt fizettünk. Nagyon sok esetben elképesztő hogy milyen nyersanyagokkal dolgozunk. Volt olyan eset is amikor a kuncsaft azért volt fölháborodva, mert nem költöttem eleget a nyersanyagokra. Elmondta, hogy csak biztos akart lenni hogy a legjobb minőséget veszem mindenből.
A szakácsnak azt is meg kell szoknia, hogy gyakran elvégeztetnek olyan munkát is vele ami abszolút nem a konyhával kapcsolatos. Ilyen volt a csörgőkígyó etetése, a gyerekek sífelszerelésének bepakolása és a feleségnek fehérnemű vásárlás az interneten.

Cheflaszlo Augusztus 18. 2007. Santa Monica, CA

Magán és a személyi szakács amerikában
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés