Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Hollywoodi sztárok fogyókúrája 2. Nyomtat Email
( 0 Votes )Hollywoodi sztárok fogyókúrája 2.

Húsételek fogyasztása a diétában

Az egészséges táplálkozás és a diétázás során talán a leggyakrabban felmerülő kérdések a hús evés és a fehérjék körül vannak. Ugylátszik hogy mindenkinek különbözo a véleménye azzal kapcsolatban hogy mennyi az a mennyiségű fehérje amire a szervezetünknek szüksége van. Pontosabban, még soha sem volt ennyi ember félreértesülve valamiröl, amiről valójában alig tud valamit.

Egyvalami biztos! Az közélet érthetetlen és azon a szinten van, hogy teniszlabdának érezze magát egy teniszmérkőzés közepén. A nem kellő mennyiségű fehérje fogyasztásánál csak a túlzott fehérje fogyasztása károsabb. Az emberi test, egy nap alatt körülbelül 23 gr. fehérjét használ el. Azt hogy ezt a 23 gr. fehérjét pótolni tudjuk, havonta körülbelül csak 3 kg fehérjére van szükségünk! Mondanom sem kell, hogy ennél sokkal többet, valójában minden étkezéshez fehérjét eszünk. A túlsok fehérjét szervezetünk nem tudja feldolgozni, majd a felesleg szervezetünkben lerakódik. Ez okozza a túlsúlyosságot!
Fehérjék semmivel sem fontosabbak az étel többi alkotó részénél. Szervezetünknek egyaránt szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, zsírsavakra, aminosavakra. Azt is tudnunk kell, hogy a fehérje nem úgy kerül a szervezetünkbe hogy fehérjét eszünk. Fehérjék az ételekben lévő aminosavakból épül fel. Az az ötlet, hogy megeszünk egy szelet marhahúst vagy egy darab csirkét és az fehérjévé valik a testünkben, az képtelenség. Evés során az emberi test nem képes felhasználni a fehérjét az erdeti formájában. Miután a fehérjét megettük, az megemésztődik, majd testünk aminósvakká bontja le és ezek az aminosavak segitségével késziti a felhasználandó fehérjét. Ebből eredően, szervezetünk számára az aminosavak az eszenciális alkotórészek és nem a fehérjék.

Huszonhárom különböző aminosav létezik. Mindegyik lényeges, különben nem létezne. Úgy adódott hogy tizenötöt a testünk elő tud állítani, a maradék nyolc aminosavat viszont az általunk megevett ételből kell nyernünk. Ezt a nyolcat hívjuk esszenciális aminosavaknak. Ha bármilyen gyümölcsöt, zöldséget, magokat pl. diót vagy csírákat redszeressen fogyasztunk, akkor szervezetünk megkapja az összes aminosavat amire szüksége van arra hogy fehérjét építsen.

Gyakran felmerül a kérdés; sportoloknak kell-e több fehérjét enniük mint a nem sportolóknak? Ha az ember az átlagosnál több mozgást végez semmi másra nincs szüksége mint, hogy több szénhidrátot egyen, amiből több energiát nyer. A fehérje a legnehezebben emészthető étel ami leterheli a gyomrunkat, az emésztésére pedig testünk hatalmas energiát pazarol el. Ha egy sprotoló sok fehérjét eszik akkor az energiája elvész.

Húsevő szakácsként, eszem ágában sincs lebeszélni valakit is a húsevésről. Semmi sem jobb egy grillen füstölgo pácolt marhahús szeletnél! Viszont úgy érzem hogy itt az ideje hogy tényleg egészségesen étkezzünk és példát mutassunk másoknak, például a gyerekeinknek.Néha elgondolkodom,  mennyire függ egy szakácstól, hogy mindenki egészséges maradjon? Nemcsak az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére gondolok, hanem arra hogy mindnyájan azt együk amire szükségünk van.
Ez azt is jelenti hogy ne fogyasszunk hormonkezelt húst, vagy hogy vásároljunk olyan megbízható termelőtől, aki emberséges körülmények között, szabadon tenyészti az állatait. Miért ne lásson napfényt például a birka vagy a marha és miért ne érezzen füvet a lába allatt a malac? A halakat sem kéne megviccelni, a zsúfolásig tele tartályokban még csak álmodni sem tudnak az úszásról. Természetesen föl lesznek dolgozva, hogy étel készüljön belolük, de addig is legyen szép életük a földön.

Ez lehet hogy nevetségesen hangzik, de ahol én notem föl Magyarországon ott a kertben csirkék rohangáltak. Nagyapám birkái semmit sem tudtak a bovine-t (szivacsos agyvelő gyulladás) növelő hormonokról és az étel is ízletesebb volt. Az én kuncsaftjaim mindenbol a legjobbat kapják. A zöldség-gyümölcsöt a helyi piacról, húsokat egy kaliforniai kistenyésztőtől, halat pedig Alaskából hozatjuk. Minden frissen készül, nincsenek mélyhűtőink és nem használunk konzerveket. Az emberek imádják a gondolatát hogy a séf házhoz megy. Egy házaspár 4500 dollárt fizetett múlt decemberben hogy főzzek 12 főre a malibui házában. A nyolc fogásból álló vacsora többek között a következő volt: Capellini saláta beluga caviárral, sáfrány rizottó és carpaccio langostino, szarvasgomba tart és Oxtail. Ilyen kuncsaftokból az utobbi időben elég sok van. Általában az ilyen vacsoráknál a házigazda is ínyenc szakács, szóval elég izgalmas számukra nézni a szakácsot munka közben és ellopni tőle a titkokat. El sem hiszi az ember hogy milyen borok jönnek elő ezeken a vacsorákon. Soha nem felejtem, megszólalt a házigazda és azt mondja. Tudjátok mit? Ez a legjobb alkalom arra hogy kinyissak egy 82-es Château Lafite-Rothschild-ot, vagy mi lenne ha kinyitnánk egy 1990 Louis Roederer Cristal magnum-ot? Beverly Hills a kedvencem. Ott a kuncsaftok tényleg pazarok. Házaik inkább kastélyok, berendezve válogatott gyüjteményű antik tárgyakkal és festményekkel.

Séf László

Hollywoodi sztárok fogyókúrája 2.
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés