Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Grande Chartreuse és a néma remeték elixírje Nyomtat Email
( 0 Votes )Grande Chartreuse és a néma remeték elixírje

A híres Chartreuse gyógynövénylikőr az egyetlen amit mai napig artisanal módon szerzetesek állítanak elő. Az elixír ami a likőr alapja, százharminc fűszernövényt tartalmaz és a titkát, keverési arányait, három chartreusei szerzetes őrzi.

Régen minden kolostor saját elixírt készített, de a híres Chartreuse gyógynövénylikőr az egyetlen olyan, amit mai napig artisanal módon szerzetesek állítanak elő. Ez a naturálisan zöld, vagy sárga Francia különlegesség, az egész világon ismert és kivívta presztízsét a legjobb italok piacán. A sárga édesebb, enyhén mentolos ízű (alk. 40%), a zöld szárazabb és erősebb (alk. 55%) főként koktélalapanyag, de a franciák forró csokoládéval vagy kávéval is isszák. Az elixír ami a likőr alapja, százharminc fűszernövényt tartalmaz és a titkát, keverési arányait, három chartreusei szerzetes őrzi. A párlat maga gyógyszerként is használatos és a napfénytől védve kis üvegbe, fadobozba zárva árulják. Ahol ezt az elixírt készítik, az a Nagy Kartauzi Kolostor (La Grande Chartreuse) ami építészetileg is rendkívül jelentős. Ez a kolostor az egyike a világban jelenleg még működő tizenkilenc kartauzi monostornak. A kartauzi rend eredete a XI. Századra nyúlik vissza. A barátok szigorú, remeteéletmódot gyakorolnak. A rend tagjai egyszerű cellákban élnek, csak misére és a néma étkezésre gyülnek össze. A kolostort a Rhone-Alpokban keressük, észak-keletre St-Laurent-du-Pont-tól, csak harmincöt kilométerre Grenoble kisváros mellett. A kolostor épületei sajnos nem látogathatók, de közel St-Pierre faluhoz (öt kilóméterre) a Grenoble úton van a kolostor múzeuma (Musée de la Grande Chartreuse -eredeti néven a La Correrie monastery), ami tökéletesen illusztrálja a kartauzi rendet. A kolostor lenyűgöző története Szent Brunoval kezdődött, aki Szent Hugo barátjával álmodta meg erre a barátságtalan helyre, amit a Chartreuse vidék hulladékának neveztek. Az első szerzetesek segítségével építettek egy kápolnát és néhány fa cellát. Hat év múlva Szent Brunot Calabriába hívták ahol új monasztert alapított, majd 1101-ben meghalt. Amikor az eredeti Chartreuse épületeket letarolta az 1132-es lavina, a közelben újra építkezésbe kezdtek a szerzetesek, melyből az eltelt évszázadok folyamán felnőtt a mostani Nagy Kartauzi Kolostor. 1605-ben Marshal d'Estrées adott egy kéziratot a szerzeteseknek ami tartalmazta a gyógynövény-elixír receptjét, mégsem tudható a mai napig sem, hogy ki a tényleges feltalálója a titkos elixírnek. Amit a szakkönyvekben olvashatunk annyi, hogy 1735-ben Jerôme Maubec szerzetes szentelt komoly figyelmet a párlatra, mivel a többi barát túlságosan elfoglalt volt az ércbányászattal és a vasolvasztással. Az alapreceptet követve Jerôme kémikus fejlesztett ki praktikus módszert az elixír készítésére. Utódja, Antoine barát 1764-ben tökéletesítette és ettől kezdve a Grande Chartreuse elixír gyártása többet soha sem változott. Hírneve gyorsan és messze terjedt, gyógyító erejét a gyógynövények medikális tulajdonságai biztosították, fogyasztói mint stimulánst alkalmazták. A környékbeli sz egények fizetés nélkül kapták. Lassan 55%-os likőrt készítésére kezdték használni. A Francia Forradalom idején a titkos recept egy grenoble-i gyógyszerészhez került akit Liotard-nak hívtak.
1810-ben Napoleon Császár elrendelte az összes olyan gyógyszer begyűjtését, ami "titkos alapanyagot" tartalmazott. Liotard lelkiismeretesen benyújtotta a receptet, de szerencsére a Belügyminiszter visszaküldte azzal a megjegyzéssel, hogy "elutasítva". Liotard halála után a titok visszakerült a monostorba, ahol 1838-ban Bruno Jacquet barát újrakezdte a párolást, majd létrehozta a likőr édesebb változatát, aminek 40%-os alkohol tartalma volt és főként a hölgyek körében vált közkedveltté. 1869-ig a likőr és az elixír a monostor gyógyszertárában készült, majd az üzem átköltözött Fourvoirie-be, ami nem volt olyan magasan mint a Grande Chartreuse. A gyártás t itt végezték egészen az 1935-ös földcsuszamlásig. Ezután a receptet őrző három szerzetes a spanyolországi Tarragona-ban telepedett le és itt folytatták a likőr párolását, majd az üzemelés a Franciáknál, Voiron városában folytatódott. A rend 1940-ben kapta vissza a Grande Chartreuse-t. A likőr készítése teljesen naturális, műtrágya  és vegyszermentes. A szárított gyógynövényeket a kolostor pincéiben fakosarakban tárolják, amihez még vásárolt nyersanyagokat is adnak, majd a beavatott atyák mind a százharminc titkos fűszernövényt ledarálják és zacskókban a közeli Voiron-ba szállítják, ahol a monostor cége bonyolítja le a gyártást és az értékesítést. Az elixír készítése a növények alkoholba való áztatásával kezdődik, majd a párolás következik, ezután az elkészült főzethez még számos nyersanyagot adnak, többek között mézet is. Ezt a keveréket érlelik mielőtt hordókba fejtik, majd nyolc éven keresztül tartó újabb érlelés következik a világ legnagyobb 164 méter hosszú likőr pincéjében.  Nyolc év után az italt palack ozzák és cimkézik: V.E.P. - Vieillissement Exceptionellement Prolongé- (kitűnő hosszú érlelés). Az italt kedvelői jégkockákkal isszák, de fogyasztják hosszú italként is, juice-val, vagy tonic-val.

Chef Laszlo

Január. 5. 2008 Santa Monica, CA

 

Grande Chartreuse és a néma remeték elixírje
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés