Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

El Paso de Robles 1. Nyomtat Email
( 0 Votes )El Paso de Robles 1.

A Napa völgyi borvidék

Ritka az egyhangú pillanat a kaliforniai borvidékeken. Az elmúlt másfélszáz év Bordeaux-i minőséget varázsolt valamennyi itt termelt nemes borféleségből. Kilépve az impozáns kő borászat, faux château, vagy a csillogó modern kóstoló termek ajtaján nehéz elképzelni, hogy nem is olyan régen a Napa Völgy mint borvidék, majdnem hogy ismeretlen volt. A gyarmati erődítmények színhelye csak a lódobogástól és a mexikoi katonák zajától vízhangzott.
San Diegoban viszont már 1769-ben, a criolla ültetvényekkel (mission grape) bort termeltek. Az 1880-as évekig dél kalifornia több borszőlőt termelt mint az egész északi terület. A Calaveras megyében működő borászatok száma is jóval meghaladta Napáét és Sonomáét együttvéve. Az igazi fejlődést északon csak az aranyláz és a magyar születésű Haraszthy Ágoston gróf Buena Vista szőlészete hozta meg. Hazánkfia a kaliforniai bortermelés egyik legjelentősebb alakja, akiről minden szakkönyv részletes említést tesz. 1857-ben elsőként érlelte  borait szikvója fenyőből (redwood) készített hordókban, ami sokkal olcsóbb mint a megszokott tölgyfa. Elsőként palackozta borait nagyüzemi értékesítésre és sikeresen demonstrálta azt, hogy Sonoma klímája ideális, és locsolás nélk ül is elegendően nedves a minőségi szőlő termelésére. A szikvója-fenyő hordó a kaliforniai borászatokban, a mai napig is jól bevált tárolási mód. Az elmúlt pár évben a Central Coast borvidékek mutatták fel a legnagyobb fejlődést. Paso Robles borvidéke büszkén került fel a nagyok listájára, olyan nevekkel mint Windward, Meridian, Eberle és a Turley. A Wine Spectator a borkészítés csúcsának nevezi ezt az újonnan felkapott borvidéket, amit a csodálatos vidék és a helybéliek vendégszeretete tesz magávalragadóvá. A tél az egyik legszebb évszak a kaliforniai bortúrára. Januárra a hatalmas aranysárga dombok selymes fűvel zöldre változnak és az öreg tölgyek alatt kibújnak az első vadvirágok. A csípős reggeli párában, ázott jack nyulak ugrándoznak a meztelen, cingár szőlőtőkék között. Az új év kezdetével békés nyugalmat találhat itt minden borkedvelő túrista, és annak is nagy az esélye, hogy a borkészítőket ott-találjuk  a kóstoló termekben. Lassan megkezdődik az első ropogós fehérek palackozása.A Paso Robles borvidék virágzik, 2002 és 2006 között a borászatok száma a duplájára növekedett. Félúton San Francsico és Los Angeles között érhetjük el, San Luis Obispo-tól északra, a Csendes Oceántól tíz perces vezetésre.
A borvidék éghajlata rendkívül szélsőséges, hatalmas területét a Salinas folyó vágja ketté. A keleti rész lapos, topográfiája lehetőséget ad a nagyobb területűszőlészetek kialakítására, míg a nyugati oldal borászatai kisebbek, völgyekbe gyűrtek és az óceánparti hegyoldalakban magasodnak.
A Zinfandel megmarad Paso erősségének amit a Cabernet követ, majd a Merlot és a Chardonnay. Röviden szólva: ez a vörösök helye, de ez az a terület ahol 40 különböző fajta szőlő is terem. A Rhône szőlők, grenache, marsanne, mourvédre, syrah, viogni er is sikeresen termesztett, úgymint az olasz fajták, a dolcetto és a barbera. Még Spanyol szőlő fajtákat is találhatunk. A hosszú termőszezon bőséges mennyiséget eredményez, az itt termelt szőlő 65-70%-át Napának és Sonomának adják el.
Paso Robles városa is megér egy látogatást. A város alól felbuborékoló források régóta népszerűek nem csak az őslakó indiánokhanem a grizzly medvék körében is. Hangulatos fogadók, ínyenc éttermek sorakoznak, amelyekneknek vendégforgalmát "csak" 90 környékbeli borpince igyekszik csökkenteni. A firenzei barokk mester Pietro Tacca, kilencvenharmadik kópia disznója (Porcellino) őrzi a bejáratát Gary Eberle borászatának, akit a Paso Robles borvidék atyjának is becéznek.
Az 1970-es évek elején Ő már évi 500 ezer láda vöröset palackozott, majd 2005-ben bekerült az ország tíz legjobbja közé az AmericanGold Medal Wines, 2006 Guide-ban. Mielőtt azonban megkezdtük volna a régenvárt Eberle borászat Muscat Canelli (késői szüret) kóstolását, gyorsan eleget tettünk a firenzei hagyományoknak és mi is megsimogattuk a bronz vaddisznó méretes ormányát, amit az évek során már fényesre tapogattak a borkedvelő turisták. A Muscatból  a 2006-ost kóstoltuk meg először, aminek kellemes citrus-íze kitűnően illett ahhoz az édes sárgabarack linzerhez, amit egy Holland árustól a 20 mérföldnyire lévő Obispo piacán vettünk.

folyt. köv


Chef Laszlo

Január 10. 2008
Santa Monica, CA

 

El Paso de Robles 1.
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés