Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Egyre kevesebbet főzünk! Nyomtat Email
( 0 Votes )Egyre kevesebbet főzünk!

Egy felmérés szerint az elmúlt tíz évben drámaian csökkent az otthoni főzesek száma.

Lustaság, vagy csak kényelem, Amerikában az otthoni főzés egyre inkább ki megy a divatból. Egy felmérés szerint az elmúlt tíz évben drámaian csökkent az otthoni főzesek száma. Kevesebbet főzünk otthon. Ez tény! Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Étterem Szervezete szerint, 2007 -ben az amerikaiak több mint fél trillió dollárt fognak költeni a közel 925.000 étteremben. Étterem a legnagyobb üzlet a világon?
A következő fél évszázadban egy átlagos amerikai a fél háztartási költségének összegét a házon kivüli kosztra fogja költeni. 1955 ben ez még csak 25% volt. A adagok is csökkenek a minőség is egyre romlik, ami az egészségünk rovására megy. A felmérések szerint a növekvő kövérségnek az éttermi étkezés a legfőbb okozója. Most itt nem a gyors, "lánc" éttermekről beszélek, azok minőségét már nem is kérdőjelezem meg! Amerikában az éttermi étkezés jóval olcsóbb mint a bevásárlás, főleg ha a család tagjai mind más félét szeretnének enni. Nem titok hogy az átlagos amerikai háziasszony ahelyett hogy a család elé egészséges ételt tenne, a gyerekeket gyors étterembe viszi. Többségük nem is tanult meg főzni, sok esetben tapasztalhatja az ember, hogy az otthoni főzés a szülők lustasága miatt marad el.
Ironikus, hogy egy félmérés szerint az otthoni főzes drasztikus csökkenése egybe esik a TV által kirobbantott töménytelen mennyiségű főzési műsorok, szakácskönyvek, magazinok tömegével,  .... "Egyre több televíziós program mutatja be az "álom" konyhát, álom receptekkel, amit egyre kevesebb ember követ. Rohanó világban az otthoni főzes csak egy teher. A szuper jól felszerelt konyhák, amiről egy szakács csak álmodhat, ott állnak üresen, érintetlenül. A varázslatos konyhák egyedüli funkciója, már csak az otthoni meleg reprezentálása." Talán egyedül a különböző kultúrákban maradt meg az otthoni főzes, a tradiciók miatt. Kelemen Katalin, a Malibuban élő magyar származású ruhatervező elmondása szerint, a főzés a szeretettel és a gondoskodással köthető össze. A rendkívül elfoglalt művésznő, aki többek között a "Jeges Design" selyemfestő céget vezeti, háziasszonyként is példaértékűen megállja a helyét. ...."Minden nap főzöm és el sem tudnám képzelni másként! Hétvégenként elég gyakran úton vagyok, de akkor is hagyok főtt étel a hűttőben. Étterembe, valójában csak hetente egyszer járunk. Az otthoni főzés kikapcsolódást nyújt, a gyermekeim egészségessen táplálkoznak és nekem ennél semmi sem fontossabb. Kis idő után rájön az ember, hogy olyan jót úgysem eszem mint a saját konyhámban."
Van aki tehernek, kényszernek tekinti a konyhai munkát és akkor valóban nem jut rá idő. De ha úgy fogja föl az ember, hogy a főzés olyan mint a művészet és a szeretteimnek készítem, akkor kreativitást, nyugalmat lehet benne találni. Főleg akinek lehetősége van a piaci vásárlásra. Amerikában az úgy nevezett "organic" életmód az új trend. Az aki okos és megteheti, az a helyi piacról szerzi be a lábasba valót.

Chef Laszlo

Október 08. 2007
Santa Monica, CA

Egyre kevesebbet főzünk!
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés