Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Chef Laszlo életrajza 3. rész Nyomtat Email
( 0 Votes )Chef Laszlo (Séf László) életrajza - 3. rész

1993 volt, hideg-havas tél amikor megérkeztünk a Payette tó déli csücskében található McCall kisvárosába, Idaho államban. A napokig tartó autóutat Kaliforniában még meleg napsütésben kezdtük, átszeltük Nevadát, Oregont, majd Boise főváros-tól már jeges szerpentineken kanyarogtunk felfelé vagy 100 mérföldet a nővérem házáig. Gyönyörű helyen, a rozoga öreg ház közvetlenül a tó partján, a falu szélén volt. Veronika, az idősebb lánytestvérem 1991-ben költözött az Egyesült Államokba. Férje John Maydeck (aki híres a BBQ oldalasáról) Kaliforniában született. Mivel mindketten jobban szerették a természetet mint a nagyvárosi életet és John édesapja Robert is a közelben -Boise-ban élt, úgy döntöttek hogy Kaliforniából az idahoi hegyekbe költöznek, McCall-ba. Ez egy tipikus erdei kisváros, a Sziklás Hegység nyugati részében,(szinte az isten háta mögött) órási hegyekkel, völgyekkel, fenyőerdőkkel körülvéve. Rengeteg a sebesen rohanó erdei patak, amikben hemzseg a pisztráng és a lazac. A lakosság főként vadászatból és favágásból él. A Payette tó krisztálytiszta (olyan mint a Lake Tahoe csak kisebb), reggelente a vadlibák feltotyognak a teraszra a tópartról, így nem kakas-kukorékolásra, hanem a gágogásra ébredsz.
A város utcái többnyire üresek (ne gondolj a nemzeti ünnepre) hiszen ez is csak egy szellemváros, gyalogosokat csak az évente egyszer megrendezésre kerülő nemzetközi motoros szán verseny alatt és a főtéren tartott karácsonyfa gyújtáskor láttunk, ahol a falusiakkal kézenfogva énekeltük a Jingle Bell-t. Többnyire egész nap az erdőt jártuk, hordtuk haza a tüzelőfát, horgásztunk, vadásztunk, száguldoztunk a motorosszánokkal és ha azt mondanám hogy a patakokból kézzel is fogtunk lazacot akkor biztos vagyok benne hogy senki sem hinné el, pedig így volt. Egy aranybányát is meglátogattunk ahova kötélen ereszkedtünk le. A bánya tulajdonosa (Jim) mintaként kimosott egy adag aranyat, majd mikor beteltünk a látványától, kilöttyintette a földre, csak úgy (lazán) mint mikor a borász löttyinti ki a kóstolópohárból az öblitővizet. Nem kell megijedni az öreg Jim nem pocsékolt el sok aranyat! Hogy kedveskedjen (főleg az anyukámnak) a búcsúzáskor apró üvegecskében átnyújtott pár szem aranyrögöt ajándékba. A tél így telt el, ebben a vadregényes környezetben. A napi kalandozásból mindig koszosan, tele élménnyel tértünk haza. Esténként összeült a család, jókat nevettünk, vagy csak bámultuk a kandallóban pattogó félméteres rönköket.
A helybéliek mindennapi viselete a piros kockás ing, a kopott farmernadrág, kijárt saras bőrcsizma és a szutykos baseballsapka. Ha leplezni akarod azt, hogy messziről jöttél, a hajad lógjon zsíros tincsekben, arcod legyen borostás, ápolatlan. Hogy tökéletesen asszimilálódj érkezz meg naponta kétszer egy fa-tuskóktól roskadozó, rozoga, barna pick-up teherkocsival abba a "nívós" késdobálóba amit McCall Brewing Company-nak hívnak. Ez a sörfözde (saloon) az egyik központi hely, ami már a reggeli órákban benépesedik. Ha esetleg este is visszatévedsz, készülj föl, hogy ugyanazokba a favágó kinézetű alakokba botlasz, mint reggel, azzal a különbséggel, hogy lassabban fordítják a fejüket a nyikorgó lengőajtó irányába.
Szakács tapasztalataimról szólva: ártatlanul csöppentem a fast-food éttermek és a mélyfagyasztott bolti készételek világába, amitől pár hét múlva a család minden tagja elkerülhetetlenül 4-5 kilót felszedett. Az összes egészségtelen (junk-food) és egyben nemzeti étel jelen volt. Mélyfagyasztva rántott hagymakarika, buffalo wings, pizza, egész sült krumpli (baked potato), ami tejföllel, szalonna darabokkal és sajttal a tetején vásárolható hatos kiszerelésben. A dobozon olvasható elkészítési tanács 6 perc microwave-et javasol. Feltűnő volt, hogy mennyire komolyan veszik az amerikaiak ezeket a használati utasításokat. A jeges dobozt percekig forgatják a kezükben, tanulmányozzák a bonyolult elkészítési menetet (néha megpróbálják memorizálni is), majd mindent pontosan betartva beteszik a fagyasztott ételt a  sütőbe, vagy a microwave-be (néha csak úgy, ahogy veszik: a hőálló zacskóban) és percek múlva már terülj asztalkám, mindenki boldogan lakmározik. Majd jön a másnap, a család szinte ugyanazt eszi, de a használati utasítást újra mindenki figyelmesen végigolvassa. (Mindig csodáltam az amerikaik türelmét és azt törekvést ami bennük van.) A vacsora-készítés igy többnyire percekig tartott és mivel gyakran műanyag tányérokból ettünk a hosszas, büntető mosogatást is kiküszöböltük. A megszokott abáltszallonnás, házikolbászos, vagy téliszalámis reggelizéseket juhar-szirupos pancake, chocolate milk shake, eperhabos waffel váltotta fel.     
A fast food választék: hot-dog, Big Mac, burrito, hasábburgonya chillis babbal, vastagon sajttal a tetejére olvadva. Talán ezzel a gyors felsorolással ki is merítettem az összes népszerű fogást amire az amerikai büszke lehet. De itt van még az ország igazi specialítása: az eltorzult rántotthús, amit Country Fried Steak-nek neveznek. Egy alaktalan marha szeletet képzelj el amit akkor is mélyfagyasztott ha étteremben eszed! Kezdésként a húst keresztül nyomják a húspuhító gépen. Ettől az állaga darálthús jellegűvé válik, amit a tojás és a zsemlemorzsa elhagyásával, csak lisztbe mártva paníroznak, de vastagon. Ha úgy döntesz hogy az étteremben a gravy-t (folyékony gumi jellegű mártás, amit a sütéskor megmaradt zsírból liszttel sűritenek) nem rá, hanem mellé kéred, (ettől a felszolgáló mindig  megriad) akkor készülj fel, hogy a bundáján csak megfeszítve juthatsz keresztül. Amerika nem lenne a világ vezető hatalma ha nem talált volna megoldást erre az apró problémára is, ezért ezt az ételt még akkor is a nagy kaliberű steak késsel szolgálják fel, ha a gravy-t megszokottan a tetejére kapod. Lehet, hogy csak ezért szerepel az étel nevében a steak szó? Nem tudom, viszont fogadd meg a tanácsom és ahogy megkapod az itt felsorolt ételek bármelyikét, azonnal kezdj neki az evésnek! Ha vársz egy kicsit, vagy lassan nyámmogsz rajta, akkor ehetetlen gumivá változik!A frissen fogott halak és a vadak kivételével, minden amit ettünk méreg volt. A sárgarépától kezdve a kőkemény paradicsomig, a permetes gyümölcstől és salátától a pirosra festett húsig. A szervezetünkben felhalmozódott mérget komoly erőkkel sem tudtuk feldolgozni. A család női tagjai elkezdtek narancsbőrt ereszteni, ami a népesség körében teljesen megszokott. (Welcome to America!)
Ennek ellenére nagyon szerettem volna tovább maradni (mármint az országban) és ahogy visszautaztunk Kaliforniába megkértem a sógoromat hogy segítsen munkát találni. A nyelvet még most sem beszéltem és két héten belül a repülő is indult volna haza. Az elszántságom nagy volt, mindig vágytam rá, hogy  egyszer valahol majd szerencsét próbálok. A sógorom egyik délután elvitt Saratogába és bemutatott a 25 éve üzemelő, roppant előkelő Plumed Horse nevű étterem francia főszakácsának (Patrick Farjas). Elmondtuk a szokásos tanulnivágyós történetet, majd Ő (látva az elszántságomat) nagyon együttérzően azt mondta, hogy bevesz három hétre, az angol miatt meg ne aggódjak mert a konyhán mindenki franciául vagy spanyolul beszél!
A három hét kemény munkával telt el, amit számos probléma nehezített, például nem volt jogsim így biciklivel kellett járnom. Az utolsó nap behívtak az irodába, az asztal mögött a német tulajdonos (ha tudtam volna!) és Patric a főszakács. Átnyújtottak egy borítékot és azt mondták hogy nem akarnak megsérteni, de fogadjam el és a balatoni nyár után jöjjek vissza! Így is történt. A nyarat ledolgoztam az éttermünkben (Fekete Híd Fogadó) és a nyári szezont rekord forgalommal zártuk. A 3.5 hónap alatt 11 ezer főételt szolgáltunk fel, akkor amikor a környék többi étterme pangott az ürességtől. A BBQ oldalasunkkal és a csilis babunkkal megöltük a konkurenciát. Kialakult, hogy a balatoni nyarak után mindig visszajöttem Kaliforniába, -a Plumed Horse-ba dolgozni, már rendes munkabérért. Igy volt ez 1998-őszén is, de a következő nyárra már "elfelejtettem hazamenni". Ekkor vette kezdetét az igazi amerikai kalandozás. Ez nem nevezhető éppen felhőtlennek és ezért nem minden részére mondhatjuk azt sem, hogy: példaértékű! A következő részeket nem is merem ajánlani a konzervatívabb életfelfogású olvasóknak!

folyt. köv.

Cheflaszlo

Február. 27. 2008 Santa Monica, CA

folyt. köv.

 

Chef Laszlo életrajza 3. rész
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés