Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Borkóstoló Herzog Báró pincéjében Nyomtat Email
( 0 Votes )Májusi borkostoló Herzog Báró pincéjében (Oxnard California)

Nagy kincsre leltünk. Csak egy órányira az otthonunktól, Santa Monicától északra, a csodálatos Csendes Óceán partján, Oxnard-ban talalhatjuk az egyik legősibb ausztriai-magyar származásű Herzog Báró pincéjét. A pince vilaghírű az ízletes borairól és egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik. A Herzog az egyik legősibb borkészítő család, gyökereit Philip Herzog-hoz vezethetjük vissza, aki több mint egy évszazada Szlovákiában már az Ausztriai-Magyar Monarchia idején Ferencz József Császárnak volt a borásza. A Császár annyira szerette Philip borait hogy honoráriumból Báróvá nevezte ki Őt. A Bárót az is különlegessé tette hogy készített kóser és nem kóser borokat is. A kóser borok egy elkülönített pincében készültek és az ízük rendkívül hasonlóak voltak a nem kóser borokéhoz. Elkeszítési módban nem volt sok különbség, viszont a kóser borokat csak a zsido sabbath (zsidó szombat) tiszteletben tartói kezelhették.
A második világháború idején a család a nácik elöl bújdokolt, majd a Holokauszt követően a Báró unokája Eugene 1948-ban Amerikába menekítette a családot a Cseh Kommunista Rendszer elöl. Az oxnardi epermezőktől már messziről látható a hatalmas területen elhelyezkedő Herzog borgazdaság. A modern megjelenésű és berendezésű épületben még étterem is található, ahol az érdekes borkostoló menü mellett számos különlegesség is megtalálható. Joe Hurliman a borkészítő, húsz éves szakmai gyakorlattal rendelkezik.A borokat magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókban erjeszti. A borkostolás egy jókora "u" alkú pultnál történik.A csinos borszakértő hölgyek barátságosan válaszolnak bármilyen Herzoggel való kérdésre.Hat dollárért négy féle bort kostoltunkA 2004-es Chardonnay és a Lodi 2005-ös Zinfandel akönnyebb borok kedvelőinek való. Viszont az 2003-as Edna Valley Syrah kimondottan gazdag az ízekben. Az édeskés bor íze szederre, karamellás vaniliára, szine pedig tintára emlekesztető. Aztan jött a Clarksburgi Chenin Blanc 2004-es. Gyümölcsre emlékeztető desszert bor a 12.5%-os cukortartalmával! Mit is lehetne mondani? A Tokaji íz egyszerűen letagadathatlan! Kóstolva mézre, ananászra és narancsra emlékeztünk.Nagyon kedvező az ára is csupán 16 dollárért kínalják palackját. Kellemes hangulatban szopogattuk az édes borokat, amikor a mellettünk lévő társaság felfigyelt az akcentusunkra. Büszkén mondtuk is hogy magyarok vagyunk.Ők Oklahomából jöttek, és a vicces csevegés során kiderül,t hogy a Herzog Rizling sokkal ízletesebb és édesebb. A 2005-ös Montereyi Riesling-et kóstoltuk meg. Termesztése hasonló a Tokaji-hoz , szintén kesőn szüretelik. Íze mézre, aszalt barackra, ananászra és aszalt almára emlékeztet. Aztán megállapítottuk azt is hogy messze ez a legízletesebb édes bor amit valaha kóstoltunk itt Amerikában. Ppersze azt is hozzáfűztük hogy a Tokaji Eszencia sokkal jobb. A Herzog Rizling ára egy palack 19 dollár, amely nagyon elfogadható. Beszélgetésünkre a borszakértők is felfigyeltek. Újra kiderült hogy magyarok vagyunk és hogy kedvezzenek nekünk, elvittek minket egy bortúrára. A pincébe mélyebben betekinthettünk a borkészítés világába.Tölgyfa hordók mindenütt és egy pici palackozó üzem.Túravezetonk Lisa azt is elmondta hogy Herzognak vannak pincéi mindenfelé a világban, közöttük Franciaórszágban is. Felajánlotta, hogy borklubbtagok is lehetünk, ami többek között kedvezményes borvásárlásra is lehetőséget biztosít. Viszont nem sokáig lehetett titkolni hogy szakács vagyok. Lisa hamarosan átvitt minket az étterembe és bemutatott a főszakácsának, Todd Aaronnak. Számomra itt lett érdekes a dolog. Beszélgettünk a menün lévő ételek és a borok kapcsolatáról, a borban való párolasról. Például arról hogy van egy lazac ételük amit Chardoday-ban párolnak. Todd elmondta hogy majdnem minden ételbe használ valamilyen fajta bort és azt is, hogy a legnagyobb üzletet az hozza hogy van egy különleges menüje amiben minden egyes ételhez párosítja a hozzá illő bort.
Spenót salátához Rosét, bárány bordához 2003-as Lodi Zinfandelt kínál. Lisa és Todd is megállapította hogy milyen barátsagos emberek vagyunk. Mondtuk nekik, hogy igen a magyar nép nagyon kedves és sokat szeret inni. Szóval vigyázzanak mert visszajövünk és kiisszuk az összes magyar tölgyfa hordót.

Borkóstoló Herzog Báró pincéjében
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés