Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Az új Sonoma Nyomtat Email
( 0 Votes )Az új Sonoma - Borvidék San Fransisco mellett

Apró részletek

Finom szellő fuvallatától hullámzó lila levendulamezők, illatos mandulafák, szőlőlugassal befuttatott vendégváró borozók. Minha a távoli Provence hangulata érintene, pedig nem járunk olyan messze, csak Sonoma mesebeli kis falvaiban barangolunk. A táj páratlan szépségét úgy tudjuk a legjobban élvezni, ha aktívan fedezzük fel magunknak. Már javában dübörög a nyár, a kaliforniai Healdsburgban vagyunk. Ez a vibráló és gyorsan fejlődő kisváros helyi központja három kulcsfontosságú borvidéknek, a Russian River-, Dry Creek és az Alexander Valley-nek.

Sonoma San Franciscotól  csak egy óra autóút. Napától közvetlen nyugatra helyezkedik el. E csodálatos vidék tradicionális mekkája a borkedvelő turistáknak. Fehérre meszelt, tornácos házak sorakoznak a kacskaringós utakon, a völgyet körülölelő szőlődombokon apró présházak, borospincék, autentikus éttermek -finom ételekkel, hangulatos fogadók, barátságos vendéglátással hirdetik a bor kultuszát.

A folyó széles kanyarulataiban fekvő tájat akár egy nap alatt is be lehet járni. Sonoma egy rendkívül különleges hely. Healdsburg település önmagában is bájos és egyben ellenálhatatlan. A város közepén helyezkedő főtér és környéke tökéletese régi amerikai kisváros hangulatát kelti. Ezt csak fokozza a már csak cowboy filmeken látható fapadlós utcák, és a csodálatos szőlőbirtokok, csábító borkostolók. Healdsburg bizalmas, falusias szomszédja Dry Creek Valley, világszerte jól ismert minőségi Zinfandeljéről.
A másik szomszéd a terjedelmes Alexander Valley az elegáns Cabernet hazája, és a nedves, gyakran ködös Russian River Valley, tökéletes adottságú hely, ahol a Pinot Noir és a Chardonnay növekszik, hogy örömünket szolgálhassa. A három borvidék összesen 38 ezer acre (kb. 15 ezer hektár) -on terül el. Russian River a legnagyobb és az óceánnak köszönhetően a leghűvösebb is. Healdsburg városból dél-nyugati irányba hajtva, elhaladunk a leghíresebb sonomai borpincék, többek között a Rochioli, a Williams Selyem és a Gary Farrell mellett. Aztán betérhetünk a Korbelt történelmi pezsgős bor házba, ami a legfelkapottabb turisztikai célpont a vidéken. Felfedezhetünk sok kisebb pincét is. A képen látható Hartford, Pellegrini, De Loach és Dutton-Goldfield családi borászatot, ahol pinot noirt a hordóból kóstolhatjuk. Bárki aki ivott már egy Chardonnay-t a Marcassi borászattól, egy Pinot Martinellit Blue Slide Ridgetől, vagy egy Sidurit a Hirsch pincétől, bizonyíthatja azt tényt, hogy manapság a Sonoma partvidék termeli a legimpozánsabb Chardonnay-t és Pinot Noir-t Kaliforniában. A jó bor és az értékes terület számos új potenciális termelőt invitál a környékre. Ők többnyire a bevált minőség bajnokait próbálják követni, úgy mint Helen Turley-t, aki 1991-ben kezdte ültetni a hires Marcassin borászatot ellátó szőlőtőkéket. Előtte a terület "terra incognita"  az ismeretlen, senki földje volt-. A tájegység népszerűségét az is fokozza, hogy ez a terület tekinthető az amerikai bortelmelés szülőföldjének. (orosz gyarmatosok 1812-ben, Fort Rossban ültették az első szőlőtőkéket, több mint egy évtizeddel megelőzve a Spanyol katolikus papokat. 1980-tól számíthatjuk a modern korszakot, melynek úttörői Mick Bohan és David Hirsch voltak.)
Két évtizeddel később a terület borászatokkal népesült be. A kisvárosokban sikkes butikok, előkelő antik kereskedések nyíltak. Nekünk a nyüzsgő hangulatú Healdsburg tetszett a legjobban. A főtéren 14 borkostoló helyet számoltunk meg, a kínálat szélesebb körű nem is lehetne. Vannak a nagyok, mint például Kendall-Jackson és a kisebbek mint Tandem vagy Thumbprint Cellars.
Az egyik legnagyobb rendezvény a térségben a "Russian River Barrel Tasting" hordó kóstoló, amit minden márciusban tartanak. Ilyenkor ezernyi auto cirkál a kacskaringós utakon. A világ minden tájáról jönnek borkedvelők és az ínyencek, hogy szippantsanak a több mint 200 borpince kínálatából. Az egész napos barangolás után mi is megéheztünk, és Cyrus nevezetű étterembe tértünk be. Nem véletlenül, ugyanis a hellyel már régóta szemeztem. A séf Charlie Palmer elég híresnek számít, Las Vegasban, vezette az ugyancsak befutott konyháját. Aureole-t. Pazar "prix-fixe" menü-t fogyasztottunk, amit a helyi Pinot Noir-val öblítettünk.
Sonoma gyarapszik, image nő, és a legrosszabb ellensége a keleti szomszédja Napa Valley. A két borvidék megosztja a megye határt, és a gazdag borászati kultuszt is.

Az új Sonoma
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Receptek Hollywood-ból 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés