Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Ágoston Haraszthy Pincészet California Nyomtat Email
( 0 Votes )Sonoma:

150 éves az Ágoston Haraszthy pincészet

Lepipálva Sonomát és Napa Valley-t is a történelemben, Buena Vista Carneros az első prémium borászata egész Kaliforniának és a legnagyobb földbirtokosa a Sonomai Carneros vidéknek. A borászatot 1957-ben, a magyar születésű Ágoston Haraszthy alapította és Buena Vista Carneros szeptember 7.-én ünnepli 150 éves évfordulóját. Jeff Stewart borász boldogabb mint valaha. A közel 20 éves borkészítő gyakorlat és a La Crema bortermelés múltja után, a Franciáknál is tanult Jeff, lecsökkentette a teljes termelést 45000 ládára, ami éppen elég arra hogy kényelmesen átlássa az 1000 acre-t (terület mértékegység), minden tartályt és hordót. Az új és jelentős beruházások biztosítják a minőséget, ilyen többek között a 60 legkorszerűbb nyitott tetelyű erjesztő. 800 acre Chardonnay, Pinot Noir, Merlot és Syrah lett újraültetve. Az eredmény: kiemelkedő minőségi bortermelés.

A délre néző hegyoldalról a San Pablo tavat csodálhatjuk, amit  látunk az varázslatos és lélegzetelállító. Távol a zajtól, távol a rohanó világtól, az idő lelassul egy pillanatra, a szerpentinen rohanó Harley-k sem dübörögnek már. Kiváló alkalom a pokrócos piknikre. Elő az érlelt cheddar-t, elő a 8-grain La Brea-t és pimaszságból Mumm apróüveges pezsgőt kortyolgatunk, takargatva. Már csak egy szelet füstölt karaván hiányzik.(La Brea csinálja a legjobb kenyeret Los Angelesben) A szőlészetet egy jelentős hazánkfia alapította. Ágoston Haraszthy 1812 Augusztus 30.-án született a magyarországi Futak-on. A főnemesi családból származó, kémikus, kohász, 1840-ben utazott Washingtonba, hogy  segítse a Magyar-Amerikai kereskedelmi kapcsolatokat. Nemsokkal később nyugatabbra vándorolt, rögvest rabja lett a csodás tájnak és megvásárolt egy 40 km2 -es földrészt a Wisconsin folyó mentén. Alapítója a "Széptáj" településnek amit később Sauk City-nek nevezett el. A magyarországi helyzet további romlása és amerikai körútján szerzett tapasztalatai hatására 1840-ben Haraszthy a családjával együtt végleg kivándorolt az Egyesült Államokba.

Kalifornia. A hely ahol mindenki boldogulni tud és az éghajlat, ahol minden megterem. 1848 karácsonyán a Haraszthy család Wisconsinból San Diegoba indult. Az utazás során hozzácsapódtak egy hatvan emberből álló kansasi szekérkaravánhoz, ami 1849 decemberében érte el a nyugati partot. Megérkezésekor megvásárolt egy jókora területet a -Mission San Luis Rey- határában és fiaival (Árpád, Attila) gyümölcsös kertet ültetett. Agoston HaraszthyAz akkor 650 lelket számláló városban, helyi barátaival 160 acre területet is vett, amit barack és cseresznyefákkal ültetett be. Hamarosan az üzleti életben és a helyi politikában is aktív szerepet vállalt.Lovardát, hentesboltot is létrehozott majd elindította az első menetrend szerint közlekedő buszvonalat. Közvetlen Kalifornia állammá válása után, az első választásokon 1850 márciusában megyei sheriffnek, majd San Diego első Marshall-jának választották. Megakadályozta Kalifornia államban távíró monopolium kialakulását és az első közösségi kórház létrehozása is az ő nevéhez fűződik. 1852-ben 210 acre területet vásárolt a San Francisco közelében található Mission Dolores területen, majd San Diegoban eladta mindenét és átköltöztette családját északabbra. Az 1857-es év jelentette az igazi sikereket, ugyanis Sonomában is földet vett, mert hamar felismerte a táj különleges bortermelő adottságait. A helyet Buena Vista -(spanyolul gyönyöru látkép)-nek nevezte el. Haraszthy hitte, hogy a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, melyek a legnevesebb európai borokkal is versenyképesek lehetnek. 1861-ben európai látogatásáról 300 szőlőfajtával tért vissza. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zinfandel szőlő és bor kinemesítésében. Az európai szőlőfajták azonban nem voltak elég ellenállóak az amerikai kórokozókkal és kártevőkkel szemben. 1866-ban a Buena Vista Borászati Társaságnak komoly anyagi nehézségekkel kellett szembesülnie, amikor a szőlőtőkék jelentős része elpusztult. Emiatt Haraszthy lemondott a gazdaság vezetéséről, 1867-ben pedig csődöt jelentett.
Újra a politikai életben mozgolódott, nézetei azonban a kor szelleméhez viszonyítva túl radikálisnak bizonyultak, amikor javasolta, hogy egy alkotmányi kiegészítéssel adjanak szavazati jogot a volt rabszolgáknak, valamint biztosítsanak egyenlő jogokat az olcsó munkaerőként használt kínai bevándorlóknak.

1868-ban Nicaraguába utazott, ahol cukornádültetvényt vásárolt és Géza fiával rumgyártásba kezdett. Felesége és kisebbik lánya hamarosan követte őket, ám alig két hónapra rá neje, Eleonóra meghalt sárgalázban. Ezt követően Haraszthy még egy rövid időre visszatért Kaliforniába, majd 1869 július 6-án Nicaraguában nyoma veszett, amikor egyedül indult útnak, hogy tárgyaljon egy malom megvásárlásáról. Feltételezések szerint egy krokodil falta fel, amikor megkísérelt átkelni egy folyón. Sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonio-ban található.
Arnold Schwarzenegger nemrégiben szeptembert nevezte ki a "Kalifornia Borok Hónapjának". A Buena Vista Carneros 150 éves évfordulója tökéletes alkalom hogy megkezdjük a boros hónapot. A dátum Szeptember 7. 2007 délután. Özönlik majd a nép, folyik a bor, ének zene tánc, hatalmas lesz a dinom-dánom.
Hogy egy kicsit képszerűen is kifejezzem magam: Haraszthy uram ha élne, megfordulna a sírjában ha látná ezt a felhozatalt ami itt lesz!

Chef Laszlo (Séf László)
Augusztus 26. 2007.
Santa Monica, CA

Ágoston Haraszthy Pincészet California
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés