Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

A világ legdrágább kávéja Nyomtat Email
( 0 Votes )A világ legdrágább kávéja

Kopi Luwak, más néven Civet Coffee a világ legritkább és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát az egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe. Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik. Az eljárás során a szemeket osztályozzák, húsát eltavolítják majd mossák és szárítják. A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet rendkívül egyedi módon oldotta meg. A fákon élő, indonéziai "palm civet cat" -civet pálmafa macska a kávébabot megeszi, ami a beleken keresztül ürülékként távozik.Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok, óvatossan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből. John Martinez, a jamaicai kávé guru elmondása szerint a Civet kitűnő, jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja. Rengeteg a hamisítvány. Ontarioban van egy professzor, Massimo Marcone a Guelpg Egyetemen, aki felismeri az igazit. 2002-ben a Discovery Channel megbízásából a szigorúan titkos sumátrai essőerdőkbe utazott hogy sajátkezüleg turkálja a kávét. Hazaérkezve a professzor meglepődve látta, hogy a Kopi Luwak kávébab kevesebb baktériumot tartalmaz és a külső felületén, micro gödrösödések vannak, amit az állat gyomorában lévő savak marnak ki. A savak a kávéban belül is jellegzetes nyomokat hagynak. Marcone szerint a piacon lévő Civet kávék ötven százaléka hamis. A professzor által bevizsgált kávét az Animal Caffee -állati kávé-- vállalkozás árulja. Kiváncsiságból én is rendeltem a különleges kávéból. Elég kedvező áron 160 dollárért. Valószínű nem a legjobb fajtát kaptam. A szemek mind különböző nagyságúak voltak és csak nagyító alat voltak láthatóak a savak nyomai. Megfőztem és megittam. A kávé kitűnő volt, selymes és enyhén csokira emlékeztetett. Nem volt különösebben karakteres, de a komplex kellemes íze hosszú ideig szájamban maradt. Megérte a $160-at? - Nem hiszem, de egy valamit megtanultam. Az egyik fajta kávé szinte méreg, a másik fajta nektár. A megvetett, durva braziliai Rioy különlegesség a görögöknek.A franciák büszkén isszák a saját cikóriával hamisított feketéjüket. Sokan a Monsooned Malabar indiai kávébabra esküsznek, amit a monszun szellői szárítanak.

Következtetés: Minnél ritkább a kávébab annál kívánatosabb és dragább az ára!
Szóval, mindenki mehet és veheti a világ legdrágább kávéját, főzheti azt a barátoknak, de lehet hogy a kávébab mögötti sztori jobb, mint maga a főzet!

Séf László

A világ legdrágább kávéja
 

További cikkek a Séf László kategóriából

Tavaszi Hamburger 08 március 2010

Chef Laszlo (Séf László) 08 március 2010

LA nyersen 2. 08 március 2010

LA nyersen 1. 08 március 2010

Az új Sonoma 08 március 2010

A Sajtvilág forradalma 08 március 2010

Sajtok és a borok, pezsgők párosítása 08 március 2010

Sajtimádók, figyelem! 08 március 2010

Sajtimádók figyelem 2. rész: Gouda 08 március 2010

Régi palack új dugót kíván! 08 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés