Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Vendéglátás Pest-Budán a reformkor és a szabadságharc idején Nyomtat Email
Vendéglátás Pest-Budán a reformkor és a szabadságharc idején - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
Ahhoz, hogy Pest-Buda az ország politikai, gazdasági, kulturális és irodalmi központja lett, nagyban hozzájárult a XIX. század első felének fejlesztési és építési programja. Lebontották a városfalakat, csatornázni kezdtek, fásították a Városligetet, utcasorokat építettek.

Fentiek természetes velejárója volt a vendéglátás fejlődése is. Új éttermek, fogadók, kávéházak és szállodák épültek. A változások feltűntek az országot járó külföldieknek és egyre több könyv jelent meg úti tapasztalataikról. Ezek az "útleírások" bőven taglalják az akkori Pest-Buda vendéglátását is. Schams Ferenc gyógyszerész Péterváradról települt Pestre, ő alapította az első vincellériskolát. Pestről írt leírása 1821-ben jelent meg, ebben rangsorolja a fogadókat és szállodákat.

Bővebben...
 
Szilveszteri mulatságok Nyomtat Email
Szilveszteri mulatságok - 2.7 out of 5 based on 3 votes
( 3 Votes )
Hazánkban ma a szilveszter fogalma szorosan összefügg a vidám, zajos és főleg bőséges lakomával, étellel és sok itallal megtartott mulatozással. A fiatalok által rendezett házibulik mellett szinte nincs neves szálloda vagy étterem, amely ne rendezne ismert művészek fellépésével óévbúcsúztató mulatozást. Ezek a szilveszteri rendezvények - mint a bemutatott menükártya tanúsítja - már a XIX. században divatosak voltak és az újév érkezésének megünneplése még a háborús időszakokban sem szünetelt. A fent leírtak inkább a fővárosra és a nagyvárosok vendéglátóhelyeire vonatkoznak, voltak viszont kevésbé ismert népszokások is.
Bővebben...
 
A szegedi Kass Vigadó, Szálló - Híres fogadók, mesélő vendéglők Nyomtat Email
A szegedi Kass Vigadó, Szálló - Híres fogadók, mesélő vendéglők - 5.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )

A Szegedi Kass SzállóVidéki nagyvárosaink ismert vendéglátóhelyeinek nagy része már a XIX. század második felében felépült és üzemelt. A kevés kivételhez tartozik a szegedi Kass Vigadó, hiszen csak a század végén nyitották meg, de rövid időn belül nemzetközi hírnevet szerzett.

Az 1850-es években Budapestről Szegedre települt Kass család gyorsan beírta nevét a város vendéglátásának aranykönyvébe. A családfő, Kass Vencel bérbevette a város nagy múltú vendéglőjét, a Fekete Sast, melyet fiaival, Jánossal és Gusztávval üzemeltetett.

Bővebben...
 
A somogyi betyárvilág Nyomtat Email
A somogyi betyárvilág - 3.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )
A magyarországi "betyárvilág" a XIX. század első harmadában alakult ki, három fő területen: Somogyban, a Bakonyban és az Alföldön. A betyárok legtöbbje pásztor volt vagy pásztor családból származott. Ennek érdekes magyarázata van: Abban az időben erős kasztrendszer uralkodott a családokon belük, pásztor csak pásztornak a fia lehetett, a kanásznak a fia csak kanász, a csikósé csak csikós - és így tovább. A legerősebb kaszt a pásztoroké volt, egy akkori mondás szerint "A pásztorságba bele kellett születni". Igen ám, de ha egy pásztornak 5-6 fia volt, nem jutott mindegyiknek hely, más munkát viszont nem vállaltak - agy egyenes út vezetett a betyárkodáshoz.
Bővebben...
 
Régmúlt idők vendéglői és kerthelyiségei Pesten és Budán Nyomtat Email
( 0 Votes )
Budapest a kávéházak városa - hirdették már több mint száz éve a nálunk járt vendégek és gasztronómiai szakemberek. Buda és Pest vendéglátása azonban nem csak a kávéházairól, hanem hangulatos kiskorcsmáiról, vendéglőiről és nyári kerthelyiségeiről is ismert volt szerte a világon.

"Ezek nélkül nincs nyári öröm, nincs nyári program, különösen romantikus párok számára, akiknek talán már dédanyáik és dédapáik is itt fogyasztották a fiatal libát ugorkasalátával, eperbólét szerelemmel. A kiskorcsma mindig elsőrendű nevezetessége volt Budának és Pestnek; vadszőlővel felfuttatott, rácsos kerítését, zöld dézsából kivirító leándereit a régi rajzok, fametszetek is őrzik.

Bővebben...
 
Régmúlt idők kertvendéglői a Balaton körül Nyomtat Email
( 0 Votes )

Nagyvendéglő és Kávéház SiófokA korcsmák és kertvendéglők és ezzel együtt a vendéglátás Magyarország szinte egész területén több száz éves múltra tekint vissza. Ennek ismeretében bizonyára sokan meglepődnek a Balaton környékének múltidézésén.

Hazánk ma első számú nyaralóhelye - mint üdülő és vendéglátóhely - ugyanis csak a XIX. század második felében indult fejlődésnek. Akkoriban a tó körül az egyetlen város Keszthely volt és - bár a tavat már a rómaiak is szabályozták - igazi vendéglátásról nem beszélhetünk. Ma a sokak által a térség fővárosának nevezett Siófokon is csak 1891-ben alakult meg a "Siófoki Balaton-Fürdő" Részvénytársaság, amely a századfordulóra modern fürdőtelepet épített, szállodákkal és éttermekkel.

Bővebben...
 
Horváth Dezső gasztronómiai szakíró Nyomtat Email
Horváth Dezső gasztronómiai szakíró - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Horváth Dezső önéletrajzi videó

Bemutatkozás előtt sok szeretettel üdvözlöm a honlap gasztronómiát kedvelő olvasóit. Horváth Dezsőnek hívnak, eredeti végzettségem közgazdász. Már 45 éve foglalkozom könyvgyűjtéssel és ezen belül közel 30 éve szakácskönyvek és a gasztronómia kultúrtörténetéhez kapcsolódó egyéb kiadványok "begyűjtésével". Ezek mellett jelentős az étlap, menükártya, számolócédula, képeslap, táncrend, valamint régi konyhaeszközökből álló gyűjteményem. Fentiekből kiderül, hogy rendesen benne vagyok a korban, 1942. január 14-én születtem, "természetesen" Szegeden. Móra Ferencék közvetlen szomszédságában laktunk, én már nem ismerhettem őt, de nagymamám és édesanyám jó kapcsolatban volt a családdal, különösen Móra Ferencné feleségével, aki mellesleg az első magyar nyelvű anyaghányados szakácskönyv szerzője volt.

Bővebben...
 
A pécsi Nádor Szálló Nyomtat Email
( 0 Votes )

Nádor Szálló PécsAmi Debrecennek az Aranybika, az Pécsnek a Nádor szálló - mondhatnánk, de ez így nem lenne igaz. Az Aranybika ugyanis ma is üzemel, a Nádor viszont 1989-óta zárva van, a világörökségi címre vágyó pécsi belváros nagy bánatára.
A Nádornak nincs olyan patinás múltja, mint a Bikának, nem is a legrégibb pécsi fogadó, hiszen csak 1845-ben kezdték el építeni és 1846. októberében nyitották meg. Mindezek ellenére - köszönhetően a kiváló szolgáltatásoknak - rövidesen Pécs jelképévé vált. A szállodát Stopfer Márton és veje, Schönherr Eduárd kereskedő építette, első bérlője pedig Hohe György volt, aki Pesten már bérlője volt a Korona és a Török Császár kávéházaknak.

Bővebben...
 
Múltbéli fogadók és kertvendéglők a Duna mentén Nyomtat Email
( 0 Votes )

A dunaparti települések idegenforgalmának és vendéglátásának kialakulása legalább másfélszáz évvel előzte meg a Balaton partiét. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a Dunán történő áruszállítás már több száz éves múltra tekint vissza, a kikötők környékének pedig természetes velejárói voltak a fogadók, korcsmák és vendéglők is.

"Hajóutunkat" Pozsonynál kell kezdeni, mert a rendi országgyűlések egykori székhelye már a XVIII. század közepén túlzsúfolt volt vendéglátó helyekkel. Szepesházy és Thiele 1825-ben megjelent "Magyarország Nevezetességeinek leírása" c. könyvükben visszariadnak az összes pozsonyi fogadók felsorolásától. Szerintük az idegenek elhelyezésére és kényelmére Pozsonyban jóformán több vendégfogadó van, semmint szükséges. Étlap szerint lehet egyedül vagy társaságban étkezni, de nem table d' höte-nál. (Ez abban az időben közös asztalnál való étkezést jelentett, ahol mindenki mindenből annyit szedett és evett, amennyit akart, vagy amennyi belefért.)

Bővebben...
 
A Margit sziget elfeledett vendéglátóhelyei Nyomtat Email
A Margit sziget elfeledett vendéglátóhelyei - 4.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )
Ha ma vendéglátó helyeket keresve végigsétálunk a Margitszigeten, keserű csalódás érhet bennünket. A Casinó évek óta csak egy-egy rendezvény erejéig tart nyitva és a két nagy szállodán, valamint az idényjellegű büféken kívül szinte alig találunk egy árnyas kerthelységet, ahol egy ebéd vagy vacsora erejéig elidőzhetünk.
A régi szép idők, sóhajthatnának fel azok, akik valaha vendégei voltak a sziget szórakozóhelyeinek. Ez a sóhajtás azonban keveseknek adatik meg, hiszen a sziget fénykora az 1870-es évektől a második világháborúig tartott.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

1 / 3 oldal

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés