Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Régmúlt idők kertvendéglői a Balaton körül Nyomtat Email
( 0 Votes )

Nagyvendéglő és Kávéház SiófokA korcsmák és kertvendéglők és ezzel együtt a vendéglátás Magyarország szinte egész területén több száz éves múltra tekint vissza. Ennek ismeretében bizonyára sokan meglepődnek a Balaton környékének múltidézésén.

Hazánk ma első számú nyaralóhelye - mint üdülő és vendéglátóhely - ugyanis csak a XIX. század második felében indult fejlődésnek. Akkoriban a tó körül az egyetlen város Keszthely volt és - bár a tavat már a rómaiak is szabályozták - igazi vendéglátásról nem beszélhetünk. Ma a sokak által a térség fővárosának nevezett Siófokon is csak 1891-ben alakult meg a "Siófoki Balaton-Fürdő" Részvénytársaság, amely a századfordulóra modern fürdőtelepet épített, szállodákkal és éttermekkel.

A legkorábbi vendéglátóhelyek a Sió-, a Hullám-, Központi-, Fogas és Balaton voltak - ez utóbbi zsidó konyhájáról volt híres. Kerthelységében a vendégek kedvenc esti időtöltése a "Kebab" sütése volt. Rendkívül egyszerű, ki lehet próbálni: Fele - fele arányban kövérkés birka és marha színhúst megdarálunk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, hosszúkás kis pogácsákat csinálunk belőle, ezeket újnyi széles és lapos nyársra tapasztjuk, egy-egy nyársra három pogácsát sorba. A nyársakat az ehhez szükséges parázstartó edény fölé helyezzük és addig  sütjük a húst, míg rózsás kéreg képződik rajta (8-10 perc). A kellékeket természetesen a vendéglő biztosította. A Nagyvendéglő és kávéház hatalmas kerthelységében este élő zene szólt. A zenés szolgáltatás egyébként jellemző volt a tópart kerthelységeinek nagy részére, olyannyira, hogy vers is született róla:

"Itt sláger slágerbe fogódzik s görget,
mint lavina, hogy zuhanj végre az
önfeledésbe: kapcsolódj ki s érezd
magad itt jól idődnek lejártáig".

A Balaton nyugati végén lévő Keszthely azzal dicsekedhetett, hogy már 1776-ban vendégeket fogadhatott az Amazon szálló és étteremben. A bejárat mellett emléktábla hirdeti, hogy 1798-ban itt szállt meg Csokonai Vitéz Mihály. Simon István "Csokonai a vendégfogadóban" című versében idézi fel Csokonai keszthelyi tartózkodását:

"Elgondolom, hogy járt itt Vitéz is,
eszembe jut az aranyló betűkről.
Az a mennyezet, palló, még a mész is,
S mint ő látta, a pipa is úgy füstöl".

A város legnevezetesebb kerthelysége a XIX. század fordulója után a Fischer-csárda, ma ismert nevén a Halászcsárda, mely közvetlenül a tóparton épült. Specialitásai természetesen a halételek, íme a keszthelyi fogasszeletek receptje: Az előzőleg besózott fogasszeleteket (60 dkg) apróra vágott hagymával vajon megfuttatjuk, majd hozzáadott 2 dl fehérborral megpároljuk. A halszeleteket kiszedjük, félrerakjuk. Vajon gombát párolunk (20 dkg) egy-egy zöldpaprika és paradicsom hozzáadásával. Átesszük a hal főzőlevébe, sót, fehérborsot adunk hozzá és vajas liszttel sűrítjük. Ha mártás sűrűségűre forrt, ízlés szerint citromlével és tejszínnel ízesítjük, majd ezt a mártást öntjük a halszeletekre. Köretnek kiváló hozzá a petrezselymes újburgonya.

Kisfaludy ház és kerthelyiségeiA költők által magyar Olimposznak nevezett Badacsony sem dicsekedhet korai vendéglátással. Első szállói a Hableány és a Neptun voltak, de mind a mai napig a legismertebb és leghíresebb a Kisfaludy Sándor présházából kertvendéglővé alakított Kisfaludy ház. Kisfaludy egy badacsonyi szüreten itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Szegedy Rózával. A szerelem és a táj szépsége több vers megírására ihlette a költőt. A "Csobáncz" című regéjében így emlékezik a szüretre:

"Bő víg s népes volt Badacsony
Az akkori szüretben;

Mozgott, hangzott az egész hegy

Fenn és alatt, kint és benn.
Durrogtanak a mozsarak,
Hogy a bércek ropogtak,
Kongtak a még üres hordók,
Az ostorok pattogtak:
Harsogtak a tárogatók,
A hegedűk zengének,

Szólt a duda, tapsolt a tánc

S a sarkanytyúk pengének.'

A Balaton talán legszebb vidéke Balatonfüred és környéke. Szénsavas forrásai már az 1730-as években ismertek voltak, ennek köszönhetően itt alakult ki legkorábban az idegenforgalom. A savanyúvíz források nyáron tömegeket vonzottak, de kezdetben - megfelelő szálláshely hiányában - a szabadban felütött sátrakban találtak menedéket. Íme a sátorozás és a kempingezés kezdete a tó partján, 260 évvel ezelőtt! Füredet nevezték először a Balaton fővárosának és ki ne tudná, hogy 1825-ben Szentgyörgyi Horváth Anna tiszteletére itt rendezték az első Anna bált. A Horváth ház mellé épült az első Nagyvendéglő, de Wilhelm Richter német utazó 1844-ben már négy vendéglőt említ, bár nincs megelégedve: "Az élet itt nem olcsó s bár a vendéglő és korcsmabérlők csekély bért fizetnek, mégis nagyon vágják a vendégeket, ami Magyarországon igen szokatlan dolog". Az 1900-as évek elején már állt az Ipoly udvar, az Erzsébet, a Klotild és a Grand Hotel is. A legnagyobb kerthelységekkel a Stefánia udvar és a Keglevich udvar rendelkezett. A magyar irodalom legjobbjai állandó vendégek voltak Füreden és mindegyikük megörökítette ott tartózkodását. A méltatlanul feledésbe merült költő, Berda József így emlékezik:

SAVANYÚVIZ

"Mintha Füred oldottabb bora
folydogálna beléd titkos földi
ereken által, olyan az ízed.
Savanyú víz vagy bár, de majdnem
gyenge borízű ital; ideg és gyomor-gyógyító!
Ó, jó kedvet adó forrás! ne száradj ki soha
és légy még időtlen időkig szomjúságot
csillapító vigaszunk."

Horváth Dezső

Régmúlt idők kertvendéglői a Balaton körül
 

További cikkek a Horváth Dezső kategóriából

Vendéglátás Pest-Budán a reformkor és a szabadságharc idején 22 március 2010

Szilveszteri mulatságok 22 március 2010

A szegedi Kass Vigadó, Szálló - Híres fogadók, mesélő vendéglők 22 március 2010

A somogyi betyárvilág 22 március 2010

Régmúlt idők vendéglői és kerthelyiségei Pesten és Budán 22 március 2010

Horváth Dezső gasztronómiai szakíró 22 március 2010

A pécsi Nádor Szálló 22 március 2010

Múltbéli fogadók és kertvendéglők a Duna mentén 22 március 2010

A Margit sziget elfeledett vendéglátóhelyei 22 március 2010

Karcsonyi és újévi szokások Magyarországon 22 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés