Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Horváth Dezső gasztronómiai szakíró Nyomtat Email
Horváth Dezső gasztronómiai szakíró - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Horváth Dezső önéletrajzi videó

Bemutatkozás előtt sok szeretettel üdvözlöm a honlap gasztronómiát kedvelő olvasóit. Horváth Dezsőnek hívnak, eredeti végzettségem közgazdász. Már 45 éve foglalkozom könyvgyűjtéssel és ezen belül közel 30 éve szakácskönyvek és a gasztronómia kultúrtörténetéhez kapcsolódó egyéb kiadványok "begyűjtésével". Ezek mellett jelentős az étlap, menükártya, számolócédula, képeslap, táncrend, valamint régi konyhaeszközökből álló gyűjteményem. Fentiekből kiderül, hogy rendesen benne vagyok a korban, 1942. január 14-én születtem, "természetesen" Szegeden. Móra Ferencék közvetlen szomszédságában laktunk, én már nem ismerhettem őt, de nagymamám és édesanyám jó kapcsolatban volt a családdal, különösen Móra Ferencné feleségével, aki mellesleg az első magyar nyelvű anyaghányados szakácskönyv szerzője volt.

A sikeres főzőkönyv 1928 és 1949 között hat kiadást ért meg, és az elmúlt években több reprint kiadása is megjelent. Az olvasás és a könyvek szeretete "gyerekbetegség" volt nálam, a gyűjtésbe pedig prózai módon csöppentem bele, apámtól örököltem egy pár száz kötetes könyvtárat. A szakácskönyvekből és egyéb gasztronómiai kiadványokból eddig közel 7000 kötetet gyűjtöttem össze, az "egyebek" - első kiadások, anekdota, vicc, humor, népi gyógyászattal foglalkozó orvosi könyvek - száma 3000 körül van. Bár nincs a szakmához közvetlenül kapcsolódó végzettségem ma már "nyakig" benne vagyok. Már az 1970-es években három éven keresztül voltam vendéglátós barátommal a tihanyi Kecskeköröm Csárda gebines üzemeltetője, 1996-ban pedig a Margit-szigeti Honvéd Üdülő-szálló igazgatójaként tevékenykedtem. A mai Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közel 30 éve vagyok kapcsolatban és 20 éve a tagja is vagyok - jelenleg a Média Bizottságban tevékenykedem, és gyakran járok zsűrizni is. A gasztronómia kultúrtörténetével és a magyar könyvkiadással kapcsolatban sok előadást tartottam, legutóbb a Malaysia fővárosában, Kuala Lumpurban rendezett nemzetközi konferencián - 2007 áprilisra pedig Kínába van meghívásom. Szakírói tevékenységemért már több elismerést kaptam, a Magyar Turizmus Rt. által meghirdetett "Asztali örömök évében" a gasztronómiai újságírók számára meghirdetett versenyben elnyertem a legjobb gasztronómiai és boros cikksorozatért járó első díjat. A Gasztró Fórumban megjelenő cikkeim mellett évek óta írom a Műértő című művészeti és műkereskedelmi folyóiratban a könyvárverésekről szóló tudósításokat és kultúrtörténeti cikkeket, könyvkritikákat. Remélem, hogy a honlap olvasóit érdekelni fogják az írásaim, és ha van valami ezzel kapcsolatos kívánságuk, kérem jelezzék.

Üdvözlettel:

Horváth Dezső

 

Horváth Dezső önéletrajzi videó

 

 

Horváth Dezső - A magyar gasztronómiai könyvkiadás története

 

Horváth Dezső gasztronómiai szakíró
 

További cikkek a Horváth Dezső kategóriából

Vendéglátás Pest-Budán a reformkor és a szabadságharc idején 22 március 2010

Szilveszteri mulatságok 22 március 2010

A szegedi Kass Vigadó, Szálló - Híres fogadók, mesélő vendéglők 22 március 2010

A somogyi betyárvilág 22 március 2010

Régmúlt idők vendéglői és kerthelyiségei Pesten és Budán 22 március 2010

Régmúlt idők kertvendéglői a Balaton körül 22 március 2010

A pécsi Nádor Szálló 22 március 2010

Múltbéli fogadók és kertvendéglők a Duna mentén 22 március 2010

A Margit sziget elfeledett vendéglátóhelyei 22 március 2010

Karcsonyi és újévi szokások Magyarországon 22 március 2010

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés