Untitled Document


Untitled DocumentUntitled Document

Untitled Document

Az újfundlandi

Forrás: Wikipédia

Testfelépítés

Az újfundlandi méltóságteljes,erős, masszív felépítésű kutya, vastag csontozattal. Mérete és súlya ellenére sem esetlennek, sem lassúnak nem tűnhet. Az újfundlandi háta széles és vízszintes, a lágyéka igen izmos. Mellkasa széles és mély. Vastag farka valamivel a csánkja alá lóg, csak a vége görbül felfelé. Járás közben magasabbra emelheti, de soha nem a háta fölé, és nem is kunkorítja befelé. Könyökei a testéhez simulnak. Lábai egyenesek és vastagok csontúak, mancsai nagyok, formásak és előrenéznek. ÚjfundlandiÉrdekes, hogy a lábujjai között hártya feszül, ami az úszást segíti. Erős nyaka mérsékelten hosszú. A kutya feje széles és erős, jól fejlett tarkónyúlványa van.
Az arcorri rész rövid és csaknem nyégyszögletes. A stopp nem lehet határozott. A fülei magasan és eléggé hátul tűzöttek, viszonylag kicsik és lelógók, szőrzetüknek rövidnek kell lennie. A kicsi szemek sötétbarnák és távol ülnek egymástól. A szemhéjaknak szorosan kell záródniuk. Lehetőleg ollószerű harapásnak kell lennie, de a harapófogó-szerű harapás is elfogadható. Az újfundlandi kétrétegű szőrzete vízálló, közepes hosszúságú, zsíros és sűrű. A farkon hosszabb zászlós szőrök nőnek. A lábak hátsó oldalán is valamivel hosszabb a szőrzet. A nyakán nem lehet gallér. A megengedett színek az egyöntetű fekete és az egyöntetű barna, némi fehér rajzolattal, bár ez meglehetősen ritka. Ebben az esetben a szép rajzolátú, fekete nyerget és a fekete maszkot, a homlokukon pedig fehér csillagot viselő allátok preferáltak. A fehér foltokban nem kívánatosak az apró fekete pöttyök.

 

Jelleme

Jó természetű, barátságos,szelíd,őszinte, könnyen kezelhető kutya. Általában igen békés, főként a lakásban. Az emberekkel és az állatokkal is barátságos,a családjával pedig kimondottan kedves. Nem különösebben éber, de szükség esetén megvédelmezi családját. Nem ugat sokat, ezért ha hangosan jelez, azt mindenképpen ellenőrizni kell. Szeret úszni, akármilyen legyen is az időjárás. Az újfundlandi kiváló társ. Nincs vele baj, és általában a többi kutyát is barátságosan üdvözli. A gyerekekkel nagyon türelmes és jámbor. A háziállatokkal is elég jól kijön, akárcsak kisebb haszonállatokkal. A jószándékú látogatókat barátságosan üdvözli.

 

Méretei

  • Marmagasság: kan: mintegy 71 cm, szuka: 66cm
  • Testtömeg: kan: 64-70 kg, szuka: 50-54 kg

 

Megjegyzés

A nevelés nyugodt, kiegyensúlyozott módon kell végezni. Ez a kutya igen érzékeny a gazdája hanghordozására. Soha nem fog kelleni megbüntetni, ha a gazdája következetesen bánik vele,és egyértelműen közli a szándékát. Az új utasításokat elég gyorsan megtanulja, de nem szereti a túl hosszú foglalkozásokat, és nem tartozik a leggyorsabban tanulók közé. Szeretne a gazdája kedvében járni, de ez nem jelenti azt,hogy az értelmetlen parancsokat is végrehajtja. Nagyszerű családi kutya, de a gazdájának nem szabad alábecsülnie szőrápolási igényét. Az újfundlandi minden vízzel kapcsolatos tevékenységében szívesen benne van. Sok újfundlandiban természetes "mentési ösztön" él - jó néhányszor leírták már, hogy ilyen kutyák megpróbálták partra húzni mit sem sejtve úszkáló gazdájukat. Ez azonban csak a fajta kutyáinak egy részére érvényes.

 

 

 

Untitled Document