Untitled Document


Untitled DocumentUntitled Document

Untitled Document

A labrador retriever

Forrás: Wikipédia

LabradorA labrador retriever hihetetlen vízszeretete miatt terjedt el az a legenda, mely szerint az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik.

A retriever szó jelentése: visszahozni, apportírozni. Ez egy veleszületett készség, a ladradornak olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné, éppúgy, mint közeli rokona, a golden retriever. A labradornak rövidebb a szőre, mint a goldennek, de mindkettőjük lételeme a víz.

Származás, tulajdonságok

Nevével ellentétben nem a Labrador-félszigetről származik, hanem Újfundlandról, ahol a jeges vízben a halászok segítője volt. 1887-ben kapta a labrador nevet, ekkor már Angliában mint vadászkutya aratott sikert. A századfordulón angol arisztokraták újfundlandikat egyéb retriever fajtákkal, pointerrel, és szetterekkel kereszteztek, így a tenyésztés során az ősénél rövidebb szőrű és finomabb testfelépítésű egyedek alakultak ki.

  • Marmagassága:
    • 54-56 cm (kan)
    • 52-54 cm (szuka)
  • Súlya: 27-32 kg.

Szőrzete tömött, rövid, rendkívül vízhatlan. Színe: fekete, sárga, csokoládé, de mindig egyöntetű. A koponya széles, a stop közepesen kifejezett. Tekintete rendkívül értelmes, szeme gyönyörű sötét barna. Kicsi fülei vannak, amelyek a fejhez simulnak. Erős testfelépítésű, izmos állat, de nem szabad túletetni, mert elhízásra hajlamos lehet, ezért szüksége van rendszeresen mozgásra. Még a jeges vízben is lelkesen apportíroz. A vizslánál valamivel lassabban keres, de sokkal sokoldalúbb, és aprólékosabb, "precíz". Gazdájának, családjának szeret hízelegni, a gyerekeket sem kell tőle félteni, imádja őket. Nagyon barátságos, házőrzési célokra nem a legmegfelelőbb, de jó jelző kutya. Nem kényes, hideg időt is jól tűri.

 

Alkalmazási területei

  • Kábítószer keresés
  • Vakvezető kutya
  • Vadászat
  • Házi kedvenc

 

Forrás:

Barangolás a kutyák világában c. könyv

 

 

 

 

Untitled Document