Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

A világ leghíresebb egytálételei között a gulyás PDF Nyomtat Email
A világ leghíresebb egytálételei között a gulyás - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
Írta: Horváth Zoltán   
2015 október 19., hétfő 14:53

A világ leghíresebb egytálételei között a gulyás
Az egyszerű, paraszti konyha tipikus fogásai voltak hajdanán a mára egy-egy nemzet meghatározó ízvilágát visszaadó egytálételek. A Gusto magazin bécsi kiadása a legjobbak közé sorolja a dél-amerikai chili con carne és a francia bouillabaisse mellett a magyar gulyást is.

Forrás: turizmus.com

A babgulyás mellett sajátos módon halgulyást is említ a szerző, feltehetően a halászlére gondolva, és kicsit keverve a pörkölt és a leves fogalmát. Ugyanakkor a gulyást ma már nemcsak a magyar, de az osztrák konyha részének is tekinti nyugati szomszéduk, még ha kicsit mást is értenek ott alatta.

A spanyol cocido, a belga Waterzooi, az Irish Stew, a marokkói tadzsin, az orosz és lengyel borcs mellett az osztrák-szlovén gerslis, lencsés-babos ricsetet emeli ki a szerző, ez utóbbi étel még a két világháború között is kedvelt fogása volt a magyarországi hétköznapi konyhának.

Ezek a praktikus és laktató ételek- a legtöbben helyet kap a hús mellett krumpli, a bab, a  cékla vagy a lencse - tették lehetővé a nehéz fizikai munkát, ugyanakkor hamar elkészültek, a mezőgazdasági teendők mellett is.

Ma reneszánszát éli mindegyik, egyben pedig egy-egy ország konyhakultúrájának és történelmének részévé váltak, nem utolsósorban pedig turisztikai vonzerővé is, hiszen aki külföldre utazik, meg akarja kóstolni az ottani hagyományos ételeket.
A világ leghíresebb egytálételei között a gulyás
 

További cikkek a Hírek kategóriából

Badacsony, a Gasztrohegy 28 november 2018

Divat az újbor 13 november 2018

Magyarok sütik a legjobb brit kenyeret 06 november 2018

Új trend: alkoholmentes bárok 05 november 2018

Libadalom a Gasztrosétányon 31 október 2018

Felújítják a világ leghíresebb halpiacát 24 október 2018

Már lehet asztalt foglalni a víz alatti étteremben 24 október 2018

Imádják a magyar bort a külföldi turisták 15 október 2018

A piac konyhája és a konyhák piaca 01 október 2018

A legjobb New York-i street food 26 szeptember 2018

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés