Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Törkölypálinka fokról fokra - A jó törköly titka PDF Nyomtat Email
Törkölypálinka fokról fokra - A jó törköly titka - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
Írta: Horváth Zoltán   
2015 november 25., szerda 14:22

Törkölypálinka fokról fokra - A jó törköly titka
A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.

Forrás: turizmus.com

A törköly nagyon érzékeny, kellő gondoskodást és szakértelmet kíván. Ahhoz, hogy kiváló minőségű legyen a palackba kerülő nedű, egy hosszú úton kell végigmenni, ahol kis alakításokkal variálható a végső karakter. Először meg kell bizonyosodni arról, hogy csak a kiváló törköly kerül a pálinkafőzőbe, az erjedt törköly elecetesedhet a meleg vagy a nem megfelelő tárolás következtében, amiből utána lehetetlen jó pálinkát főzni. Ha hibás törköly kerül a gépezetbe, annak rossz íze lesz – pont olyan, mint amilyet nagyapáink főztek tavasszal a kert végében, miután a törköly egész télen a sarokban aszalódott. Ha már a híres nagyapáknál tartunk - a hozzáadott cukrot a Pálinkatörvény és a pálinkamesterek profizmusa is tiltja, egy kiváló törkölypálinka natúr, színtiszta törkölyből készül, nem kell mesterségesen befolyásolni az ízét.

A híres törköly íz: A karakteres, letisztult harmónia a tiszta, kizárólag szőlőtörkölyből készülő törkölypálinka sajátossága. A törköly ízét, zamatosságát a szőlő típusa, a benne lévő magmennyiség és a lepárlás előtt hozzá adott borseprő arányának módosításával lehet szabályozni (100 kg törkölyhöz max. 25 kg borseprő adható). A borseprő nagyban befolyásolja a párlat karakterét. Minél több a törkölypálinkában a borseprő, annál kevésbé lesz törköly ízű. A nagy törkölypálinkákat kizárólag törkölyből főzik, ugyanis így jön ki az igazi jelleme. Természetesen van, aki a lágyabb ízeket kedveli és nem rajong a karakteres törköly ízért - nekik kedvez az, hogy a Pálinkatörvény megengedi a borseprő használatát a törkölyfőzésnél. Ennek hozzáadásával egy gurulósabb, lágyabb és íz gazdagabb pálinkát kapunk, ami inkább a borpárlatra hasonlít karakterisztikájában. A szőlőmag arányával is lehet játszani, hiszen minél több szőlőmagot hagyunk benne, annál olajasabb, zamatosabb lesz a pálinka. Kevesebb maggal csökken a pálinka törköly íze, lágyítható a végső jellem.
Törkölypálinka fokról fokra - A jó törköly titka
 

További cikkek a Hírek kategóriából

Badacsony, a Gasztrohegy 28 november 2018

Divat az újbor 13 november 2018

Magyarok sütik a legjobb brit kenyeret 06 november 2018

Új trend: alkoholmentes bárok 05 november 2018

Libadalom a Gasztrosétányon 31 október 2018

Felújítják a világ leghíresebb halpiacát 24 október 2018

Már lehet asztalt foglalni a víz alatti étteremben 24 október 2018

Imádják a magyar bort a külföldi turisták 15 október 2018

A piac konyhája és a konyhák piaca 01 október 2018

A legjobb New York-i street food 26 szeptember 2018

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés