Borászportál
2014. május 13.

A nemzetközi bortrendek alakulásának köszönhetően az utóbbi években itthon is egyre keresettebbek a könnyen fogyasztható, gyümölcsös ízekkel hódító borok. Ennek a borfogyasztói szemléletnek pedig jelentős szerepe van a szekszárdi borok növekvő népszerűségében. Mindennek jogosságát egy, a borvidék kínálatát felvonultató borbemutató keretei között bizonyítják a szekszárdi borászok május 23-án Budapesten.

Az immár nyolcéves hagyománnyal bíró, tavasz végi fővárosi borkóstolónak a szekszárdi borászok 2014-ben új nevet adtak: Szekszárdi - kulcs a szívedhez. Az elnevezés arra utal, hogy a borvidék boraiban rejlő szerethetőség nem új keletű, a modern bortörténelemhez kapcsolódó érdem, hiszen Hamvas Béla már 1945-ben így írt a szekszárdi borokról A bor filozófiája című könyvében: „A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében…”

Mindennek megvalósulásához a borvidék klimatikus és földrajzi adottságai mellett a borászok szemléletmódjára is szükség van. A helyi pincészetek az érvényesülés lehetőségét abban látják, hogy szívesen és büszkén készítenek a szőlőből származó gyümölcsös illatokat és ízeket középpontba állító borokat. Nem véletlen, hogy a borvidék egyediségét a kadarkán, a kékfrankoson és a szekszárdi bikavéren keresztül látják megmutathatónak. E három bortípus jellemzője, hogy bár magas minőségű tételei megfelelő körülmények között tárolva sokáig érlelhetőek, többségük már fiatal korában jól fogyasztható.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a szekszárdi borok kapcsán így nyilatkozik: „Szoktuk mondani, hogy az angyalok az Úr dicsőségére Bachot játszanak, de a saját örömükre biztosan Mozartot. Valahogy így vagyunk a szekszárdi borokkal is. Lehet, hogy más borvidék vörös szépségeire több pontot adunk, de legelőször általában a szekszárdi palackok ürülnek ki. S akad-e valaki, aki Mozart zsenialitását megkérdőjelezhetné? Ez vonatkozik a fiatalos kadarkákra és kékfrankosokra éppúgy, mint számos komolyabbnak mondott, de feltétlenül hosszabb kort dicsőségben megélt tételekre is. Ma már lehet beszélni az Iván-völgy, a Baranya-völgy, a Porkoláb-völgy, a Szeleshát vagy a Görögszó karakteréről. Tanuljuk a szekszárdi dűlőket, és bízunk benne, hogy a termelők legalább olyan komolyan veszik ezt a játékot, mint a fogyasztók.”

Mindezekről a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezhetnek azok a borkedvelők, akik május 23-án ellátogatnak a Corinthia Hotel Budapestben megrendezett borvidéki borbemutatóra. A Szekszárdi – kulcs a szívedhez elnevezésű esemény keretein belül 17:00-21:00 között lehet megkóstolni húsz helyi pince és egy pálinkaház három-három tételét. A jegyvásárlással és a rendezvénnyel kapcsolatban további információkat talál a www.kulcsaszivedhez.hu oldalon.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés