Felújítják a műemléki védelem alatt álló gyulai Százéves Cukrászdát, a Dél-Alföld egyik legértékesebb, több mint kétszáz éves emeletes városi polgárházát - mondta el Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a Százéves Cukrászda Gyula történelmi belvárosának harmadik legértékesebb műemléképülete a várral és a jelenleg felújítás alatt álló Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastéllyal együtt. Az épület amellett, hogy műemléki védelem alatt áll, idegenforgalmi nevezetesség is, a Gyulára pihenni és gyógyulni érkező turisták körében a cukrászda kihagyhatatlan, az átutazók is szívesen pihennek meg a több mint másfél évszázados, történelmi polgári hangulatot idéző termekben - tette hozzá.

A beruházás keretében felújítják az épület késő copf és empire stíluselemekkel díszített, 1801-ben épített homlokzatát, a megrongálódott vakolatot és az eredeti színeket megőrizve festik újra a külső falakat. Restaurálják a cukrászdán található 55 nyílászárót, a régi kazánt energiatakarékos berendezésre cserélik. A kivitelezési munkálatok rövidesen elkezdődnek, ősszel fejeződnek be, a cukrászda az építkezés ideje alatt is folyamatosan üzemel.

Az emeletes polgári ház több mint kétszáz éve épült, egy tűzvész után, 1801-ben idős Czigler Antal tervei alapján Trachberger János nyugalmazott főhadnagy és felesége, Dank Anna építtette. A földszinten 1803-ban édesség és csemege üzlet működött, később gyógyszertár. A cukrászdát Salis András cukrászmester alapította, tőle vette át 1854-ben az alapító rokona, Reinhardt József. Legutolsó tulajdonosa 1984-ig Jánosi Imre volt, utána az önkormányzat tulajdonába került az épület.

A házat 1981 és 1989 között újították fel és állították helyre legutóbb.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés