Tavalyhoz képest egy nappal korábban, hétfőn elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken, a Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivért szedtek, amely mintegy ötven százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget – tájékoztatta a Taschner Borház tulajdonosa kedden az MTI-t.

Forrás: MTI
Taschner Kurt elmondta, hogy a szőlőt kézzel szüretelték, a nagyobb mennyiség pedig a kedvező időjárásnak köszönhető, mert sem szőlőbetegségek, sem jégverés nem tizedelte az ültetvényeket.

Hozzátette, hogy a gyors feldolgozást és erjesztést követően a hónap utolsó hetében már palackozva lesz a hétfőn szüretelt szőlőből a bor.

Taschner István, a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy az 1850 hektáron elterülő szőlőültetvényeken egészségesek és megfelelő méretűek a szőlőszemek. Várhatóan harminc mázsával fogja meghaladni az idei mennyiség a tavalyi 51 mázsát.

Hozzátette: az Irsai Olivér maradék, mintegy 30 hektáron elterülő részét a jövő hét elején kezdik szüretelni, a Zenitet pedig a hónap végén. A tervek szerint szeptember 10. és 20. között, vagyis idén tíz nappal korábban kezdik a vörös fajták közül a Zweigelt és a Kékfrankos szüretét.
A hegyközségi tanács elnöke szerint a nagyobb mennyiség a kedvező időjárásnak köszönhető és annak, hogy a szőlőbetegségekkel sem kellett megküzdeniük.
Elmondta azt is, hogy a gazdák reménykednek a felvásárlói ár növekedésében, amely tavaly kilónként 80 és 90 forint között mozgott. Ez annyira alacsony volt, hogy nem haladta meg a gazdák kilónkénti 93 forintos önköltségi árát. Idén 110 és 120 forintos kilónkénti felvásárlói árral számolnak – tette hozzá.

A Soproni Borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, annak is mintegy 70 százalékát teszi ki a vidékre jellemző Kékfrankos. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is.

A fehérborfajták közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini a legelterjedtebb.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés