Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

A piac konyhája és a konyhák piaca PDF Nyomtat Email
A piac konyhája és a konyhák piaca - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )
Írta: Horváth Zoltán   
2018 október 01., hétfő 13:22

A piac konyhája és a konyhák piaca

Forrás: turizmus.com

Második alkalommal rendezte meg a Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség A piac konyhája című konferenciát. A szeptember 28-i eseménynek az Európa hajó adott otthont, itt találkoztak a kistermelők, a szakácsok és a vendéglősök, hogy kapcsolatuk erősebb és személyesebb lehessen.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében azt emelte ki, hogy azok az éttermek, amelyek a gasztroforradalomban szeretnének tovább fejlődni, kizárólag a kiváló magyar alapanyagokat felhasználva léphetnek előre. A termelésben elért eredmények érzékeltetésére elmondta: már 288 termelői piac működik az országban, és a magyar gasztronómia sikere azon múlik, hogy képviselői felismerik-e ennek jelentőségét. Jó példaként említette a „bölcsész” tanyákat: az élő tanyák több mint felét olyan, zömében városi emberek hasznosítják növénytermelésre vagy állattenyésztésre, akik nem ott születtek, de ebben az életmódban megtalálták a perspektívájukat.

Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke vezette fel az előadásokat, elsőként azt, az olasz Friuli tartományról szólót, ami számukra is példaértékű. Az ottani tradicionális családi gazdaságokkal ők is élő kapcsolatot alakítottak ki.

Semperger-Sommariva Kinga ismertette az olasz gasztronómiában „nulla kilométeres” étteremként jegyzett mozgalmat, amelynek az a lényege, hogy az alapanyag a lehető legkisebb utat tegye meg a termőföldtől az asztalig – ezt náluk 20-40 kilométerben határozták meg. Ebben a régióban erős a családi kötődés, a generációk szerepe – többek között a vendéglátásban is. Nem ritka, hogy a harmadik, negyedik nemzedék viszi tovább az elődök gasztronómiai eredményeit. De a mozgalom nemcsak támogatja a helyi termékek éttermi felhasználását, hanem erős érdekvédelmet is biztosít tagjai számára, szoros állami szerepvállalás mellett. Ez utóbbinak köszönhetően ezzel a szemlélettel működnek a közintézményi konyhák, sőt a helyi bevásárlóközpontok polcain is elsősorban a régiós termékek kerülnek az előkelő helyekre.

Az előadó két éttermet mutatott be részletesebben. Az egyiket, a La Subida-t Michelin-csillagra is jelölték, de a tulajdonos nem volt hajlandó megválni alumínium főzőedényeitől. Ezen a helyen nincs francia pezsgő, hanem helyi habzó italt kínálnak, és saját, szőlőből készület ecetükkel ízesítik ételeiket, de még kis szállodájuk szobáit is ezzel illatosítják. Az étterem minden héten két napot zárva tart, azért, hogy a tulajdonos család ilyenkor foglalkozzon a részükre nevelt állatokkal, és egyeztessen beszállítóival.  Beszélt az előadó a Halászok utcájáról, és a városkáról, ahol minden család remekül megél a sajtkészítésből. Az állam szerepét többször hangsúlyozta a hagyományok megőrzésében. Olaszországban például szombaton is van iskola, de ezt a napot azzal töltik, hogy a gyerekeket bevonják a családi gazdálkodásba – végső soron az életbe.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke beszámolt azokról az eredményekről, amelyeket a tavalyi, első konferencia után értek el. A legfontosabb, hogy működik a svétasztal.hu honlap, hogy összekapcsolja a kistermelőket az éttermekkel. Az olasz példa követésében azzal a hátránnyal indulunk, hogy nálunk még hiányzik a többgenerációs modell a mezőgazdaságból, illetve most kezd kiépülni. Az éttermesek számára jó hír, hogy jók a magyar alapanyagok, de a termékek étterembe jutásának logisztikája nem megoldott. Ezért a tulajdonosoknak, szakácsoknak még mindig egyszerűbb a francia piacról megrendelni az árut.

A SVÉT a PGA-val és a Bocuse Akadémiával közösen szerepet vállal a kiváló magyar alapanyagok felhasználásában, több értékesítési, feldolgozási pontba való eljuttatásában. A cél az, hogy annyira megerősödjön a belső piac, hogy az biztos megélhetést tudjon adni a termelőknek. Tervezik, hogy a külügyminisztériumi borválogatás mintájára összeállítanának egy szortimentet a nagykövetségek számára magyar élelmiszerekből, és elősegítenék azoknak a húsrészeknek a feldolgozását, amelyekre nem tart igényt a vendéglátás. A szakmai oktatásba tervezik bevonni a magyar alapanyagok ismeretét, és szorgalmazzák, hogy a termékek bekerüljenek a közétkeztetés rendszerébe is.

A program délutáni részében kistermelők mutatkoztak be, az Agrárminisztérium agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, Mezei Dávid a pályázati lehetőségeket ismertette. A Magyar Márka tanúsítványrendszerét Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke mutatta be.

A piac konyhája és a konyhák piaca
 

További cikkek a Hírek kategóriából

Badacsony, a Gasztrohegy 28 november 2018

Divat az újbor 13 november 2018

Magyarok sütik a legjobb brit kenyeret 06 november 2018

Új trend: alkoholmentes bárok 05 november 2018

Libadalom a Gasztrosétányon 31 október 2018

Felújítják a világ leghíresebb halpiacát 24 október 2018

Már lehet asztalt foglalni a víz alatti étteremben 24 október 2018

Imádják a magyar bort a külföldi turisták 15 október 2018

A legjobb New York-i street food 26 szeptember 2018

Ősi sörfőzdére bukkantak Izraelben 18 szeptember 2018

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés