Paprikanappal várják a vendégeket Ópusztaszeren




Megismerkedhetnek a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos és mai módszereivel, sőt akár a külüt is kipróbálhatják azok, akik szombaton ellátogatnak a paprikanapra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent. Kezdetben jelentős volt orvosi alkalmazása, különösen a csípős paprikáról gondolták azt, hogy alkalmas a váltóláz, a malária kezelésére, így nem véletlen, hogy a Tisza mentén gyorsan elterjedt.

A szegedi nagytáj jellegzetes kultúrnövénye a paprika, hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.
Seregi Szabina, a park kommunikációs munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy szombaton a skanzenben, a szegedi tanyán mindenki fűzhet vagy hasíthat paprikát, és az elkészült füzért haza is viheti. A fűszernövényből nem lesz hiány, hiszen kétmázsányi paprika termett a tanya kertjében.
Az Olvasókör udvarán a vendégek megpróbálkozhatnak a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is kaphat a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából.
A régi idők módszerei, paprikás hagyományai mellett a modern feldolgozás technológiáját és eszközeit is megismerhetik a látogatók. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal, paprikakereső játékokkal, a családokat pedig finom paprikás ételek kóstolójával várják.
A paprikanap nem az igazi paprikapiac nélkül, így aki a kóstolók után úgy dönt, hogy egész évben Szeged környékén termett és őrölt paprikával ízesítené ételeit, alkudhat is az édesnemes és a csípős őrleményre.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés