A háromezer versenyző borminta közül a magyar borászok termékei hét érmet is szereztek az idei olaszországi nemzetközi borversenyen, a Vinitaly-n.

Forrás: MTI

A résztvevők tájékoztatása szerint a Varga Pincészet 2013-as "Vadóc" Sauvignon Blanc-ja és ugyancsak 2013-as Aranymetszés Olaszrizlingje nyerte el a Gran Menzione díjat.

Emellett a Vinitaly nemzetközi borversenyen két "Nyakas bor" is elismerő oklevélben részesült. A négy fajta házasításából származó Aligvárom és a Sauvignon blanc kapta az elismerést. A versenyen több mint 30 magyar bort indítottak az idén, és a hét díjazott magyar bor közül hat fehér volt.

Az évről évre Veronában zajló Vinitaly (Concors Enologico Internazionale) nemzetközi borverseny az egyik legrangosabb verseny a világon. A március végi rendezvényt a világ legszigorúbb borversenyének is nevezik, mivel kategóriánként csak négy érmet osztanak ki (nagyarany, arany, ezüst és bronz), így az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30 százalék körüli arány helyett.
A többi, magas pontszámot elérő bornak - a nevezettek mintegy 30 százaléka -, a borászokból és szakújságírókból álló zsűri  "Gran Menzione"-t (elismerő oklevelet) ad. A világ 30 országából beérkezett közel háromezer mintát egy 105 fős borítész csapat bírálta el.

A Gran Menzione elérésének feltételei nagyjából megegyeznek más nemzetközi és magyar borversenyeken az aranyérem megszerzésének kritériumaival - idézi a tájékoztatás Kállay Miklóst, a Corvinus Egyetem Borászati tanszékének vezetőjét, aki már többször is részt vett a Vinitaly zsűrijében.

A Vinitaly 2014 magyar díjazottjai: Nyakas Pince: Aligvárom 2013, Budai Sauvigon Blanc 2013; Varga Pincészet: Vadóc Sauvignon Blanc 2013, Aranymetszés Olaszrizling 2013 (száraz); Tokaj Kereskedőház: Tokaji félszáraz Sárgamuskotály 2013; Borpalota: Mátrai Hárslevelű "Fríz" 2008; G-Halasi Borkereskedelmi Kft.: Villányi Cabernet Sauvignon "II" 2011 - olvasható a tájékoztatóban.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés