Forrás: turizmus.com

Halászlé, paprika, pálinka, betyárok és Petőfi? Igen, ezekről is ismerjük a Dél-Alföldet. Az Év utazója azt is megmutatta a múlt héten, hogy a gasztroélmények és a népi hagyományok mellett milyen extrém kalandok várják a régióba látogatókat.

Bár nagy magasságok nincsenek errefelé, sétarepüléssel pótolható a magaslati levegő. Jucinak a repülőgép vezetése is megy, s nem félt a gépből kiugrani sem!

Friss összeállítás a Travelo, az Index és az Indavideo oldalain, részletes beszámolók itt: http://evutazoja.hu. A kulisszatitkokért, a legfrissebb pillanatképekért, s mindazért, ami a filmből kimaradt, keresse az Év Utazóját a Facebook-on, Instagramon és a Foursquare-en!

Gasztrobuli a Dél-Alföldön! Juci ezúttal a halászok hagyományait fedezte fel Baján és környékén. Bemelegítésnek Érsekcsanádon a Rév Csárdában bográcsban főzték a halászlét. Juci a profi szakácstudományt igénylő művelet minden lépésében részt vett, még a tűzifát is felhasogatta. Baján Halászati Mini Skanzen is található. Aki még nem tapasztalta, milyen erőnlét szükségeltetik a kelt tészta dagasztásához, itt megteheti, ahogyan Juci is: sárközi borsos kalács készült a paticsfalú halásztanyák melletti nagy kemencében. Amikor a kicsi kalácskák megsülnek, tejfölös, borsos kacsazsírba forgatják őket. Régen ezzel várták a vendégeket, de ezt fogyasztották a halászlé mellé is. Levezetésként a csapat motorcsónakból is megnézte a környéket: a bajai Dunán fekete gólyát, gémet és kormoránt is láthatnak, akik a nyomukba lépnek!

Ópusztaszerre nemcsak a Feszty-körkép miatt érdemes ellátogatni. A Nemzeti Történeti Emlékpark időutazásnak is beillik: a honfoglalás korába vagy a századelő hétköznapjaiba korabeli tevékenységek segítségével is odaképzelhetjük magunkat. A kártolás és a körmön fonás mellett a külüzés is szerepelt a programban. Az utóbbi Juci szavai szerint nem más, mint „paprika porrá őrlése antik kondigéppel”. Kalandkedvelőknek kihagyhatatlan a sövény- és a fűzfafonat-labirintus, amelyekben kilométereket bolyonghat a gyanútlan túrázó. Lehet számháborúzni is!

Ha valaki hiányolná az extrém élményeket: Juci repülőt is vezetett a Dél-Alföld felett! A szegedi repülőtérről némi szimulátoros és földi oktatás után már repült is utazónk a motoros vitorlázórepülővel. A pilótával együtt hullámvasút-manővert is bemutattak. Juci fülig érő szája arról tanúskodott, hogy bőven jutott aznapra is adrenalin. Ha Szeged, akkor nem maradhatott ki a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) felkeresése sem.

Hódmezővásárhelyen wakeboardozni is lehet a SunCity Szabadidő- és Vízisport Centrumban, de Juci a változatosság kedvéért ezúttal jetski-vel tett jó néhány kört. A Kökénydombi Csárdában elköltött betyáros adag ebéd után Juci kilépett a semmibe: háromezer méter magasságban másodmagával ugrott ki Békéscsaba felett a repülőgépből. Az út felét szabadesésben, 40 másodperc alatt tette meg. – Azt hiszem, a legextrémebb élmény eddigi életemben! Az ernyő nyitásakor a pörgés megszűnt és nyugalomáradat váltotta fel…csak mosolyogtam és ezt éreztem: MÉG! MÉG! MÉG! Eddig féltem a magasságtól, most már szerelmes vagyok belé! – írta Juci a blogjában és a Facebook-on.

Ezek az élmények várják még a Dél-Alföldre látogatókat: a Gyulai vár, Móra, Erkel és Petőfi szülőháza, számos fürdőkomplexum, a Csipkeház Kiskunhalason, túzokok Dévaványán, Makovecz-túra Makón, Gemenc,, a hajósi pincefalu, kenutúra, csabai házi kolbász, pálinkafőzdék.

Juci az utolsó héten a fővárosban kalandozik. Tartson Ön is az Év Utazójával!




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés