Jövőre 20 százalékkal emelhetik áraikat a borászok




A borhiány és a szőlőárak emelkedése miatt a legtöbb pincészet emeli árait, január 1-jétől a Varga Pincészet elemzése szerint 15-20 százalékos drágulás várható. Ez alól csak azok a pincészetek jelentenek kivételt, amelyek a szokásos tavaszi áremelésen kívül már októberben is bejelentettek egy 10 százalék körüli emelést; nekik így csak 10 százalékos növelést kell végrehajtaniuk.
Az elemzés emlékeztet arra, hogy az idén az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az alföldi borvidékek nagy aránya miatt az országos terméskiesés 50-60 százalék körül lehet.
Az idén a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió hektoliter bortermés várható, az ágazat idei veszteségét a terméskiesés miatt 60 milliárd forintra teszik.
A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, mert a pincészetek borkészlete oly mértékben csökkent, hogy azt egyetlen jó termésű évben már nem lehet behozni, ennek következtében tovább nőnek az árak.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés