Hungarikum a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka




A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság csütörtöki herendi kihelyezett ülése után.

"Mindegyik olyan komoly nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk" - hangoztatta Fazekas Sándor. Hozzátette: a pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt.
A hungarikum törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban "külső" kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.

 

A herendi porcelán

„Fehér arany” - így nevezték régen a porcelánt. Kiváltságosnak érezhette magát, akinek birtokában volt egy étkészlet, vagy váza, és egyben rangot is jelentett.

A Herendi Porcelánmanufaktúra 187 éves történelmi múltra tekint vissza. Az 1826-os alapítása óta saját hagyományaihoz híven készíti kézműves remekeit. A szakmájukat legmagasabb szinten művelő mestereket foglalkoztat, akik a technológiai újítások, különleges dekorációk, műremekek megalkotói. Egy porcelán, legyen az tányér, vagy valamilyen dísztárgy elkészítése az első munkafolyamattól az utolsóig kézi munkával történik. A nyers porcelánmasszából korongon, vagy öntőforma segítségével alakítják ki az adott tárgy formáját, a díszítéshez használt virágokat, fonási technikákat is kézzel készítik. Az égetési és mázolási folyamaton átesett alkotások a porcelánfestő mesterek keze által nyerik el pompázatos mintájukat és színüket.

A Herendi Porcelán nem csak Magyarországon, de az egész világon ismert. A XIX. és a XX. század leghíresebb uralkodói mellett ismert színészek, közéleti személyiségek és a jelen kor hírességei is birtokukban tudhatnak néhány herendi remekművet. A Herendi Porcelánmanufaktúra a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos díjszállítójaként is szerepelt (2006-2009). A dobogó első három helyezettjét neoklasszicista stílusú, az ókori alakját követő vázákkal jutalmazták, melyeket Budapest legismertebb látképei (2006-ban a Budai Vár, 2007-ben a Parlament, 2008-ban a Halászbástya, 2009-ben pedig a Lánchíd) díszítettek.

A Herendi Porcelán számos világkiállításon ért el sikereket (1851-ben és 1862-ben Londonban, 1867-ben Párizsban, 1873-ban Bécsben, 1935-ben Brüsszelben és 1937-ben pedig Párizsban), nyert díjakat.


A törkölypálinka

A törkölypálinka az egyik legrégebbi pálinkafajta, mely erjesztett szőlőtörkölyből készül. A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítenek, valamint cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték, valamint édesítés és színezés nélkül palackozták.

A törköly nem más, mint a szőlő feldolgozása után a présben visszamaradó, növényi részekből álló anyag. A legjobb törkölypálinka elkészítéséhez a préselés előtt a szőlőt lebogyózzák, így nem lesz jelen a szár íze. A borkészítés során keletkező törköly mennyiségét az időjárás, a szőlőfajta, valamint a feldolgozás módja határozza meg, mely 15-30% közé tehető, ebből készül a törkölypálinka. A fehér borok irányított erjesztése során keletkező seprű is kiváló alapanyaga a törkölypálinkának.

A törkölypálinka múltbéli népszerűségét jelzi, hogy az 1950-es években a pálinkák 30%-át a törkölypálinka tette ki, majd ez az arány csökkenni kezdett. Az 1960-as években született meg a tokajiaszú-törkölypárlat, amely magában hordozza az olasz törkölypárlatokra jellemző ízt az aszúborok illatát. A világ leghíresebb olasz törkölypárlat a Grappa.


A pálinka

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. A pálinka, törkölypálinka, és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A Romániában főzött hasonló gyümölcspárlatok Pălincă néven hozhatók forgalomba.

A 2008. évi LXXIII. törvény (Pálinkatörvény) rendelkezik a pálinka elkészítéséről. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, illetve törkölypálinkának, melyek Magyarországon termett gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készülnek, 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaznak, és minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.

Miből lehet pálinkát főzni?
Az a mondás járja, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. A jó pálinka alapja azonban a kiváló minőségű gyümölcs. A rothadó, földön heverő, hangyák rágta gyümölcsöt NEM tesszük a cefrébe! A leggyakoribb gyümölcsfajták a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet. Egyéb, kedvelt pálinkakészítéshez felhasznált gyümölcsök: birs, málna, meggy, ribizli, bodza, csipkebogyó.

 




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés