Első női borászként Gálné Dignisz Éva nyerte el 2013-ban Az év bortermelője címet - jelentették be a Magyar Bor Akadémia által rendezett pénteki budapesti díjkiosztón.

A szigetcsépi borászt ötödik alkalommal jelölték a díjra, amelyre idén Bolyki János (Eger), Borbély Tamás (Badacsony), Dúzsi Tamás (Szekszárd) és Heimann Zoltán (Szekszárd) kapott még jelölést.

Frittmann János, a Magyar Bor Akadémia alelnöke az eredményhirdetés előtt hangsúlyozta: aki elnyeri a címet, nemcsak magát, hanem az egész szakmát képviseli. Már maga a jelölés is komoly megtiszteltetés, a díjat elsőre eddig senki nem kapta meg - emlékeztetett.

A Év bortermelője címmel 2007-ben kitüntetett kunsági borász hozzátette: a díj odaítélésénél elsősorban a szakmai munka számít, emellett más tényezőket, például az emberi hozzáállást vagy az ismertséget is figyelembe veszik.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára felidézte: a borász szakma legrangosabb hazai elismerését 1991-ben a Hét Borbírák Rendje alapította, majd gondozását 1995-ben vette át az akadémia. Idén már a jelölési időszakot kiemelkedő érdeklődés kísérte, köszönhetően annak is, hogy rekordszámú, csaknem 20 ezer címre küldtek jelölési felhívást. A főtitkár elmondta: a széles merítés reményeik szerint jól tükrözi a társadalmi megítélését, így a díj nem csak egy szűk kör ügyeként él.

A második, döntő fordulóban a 160 borakadémikus közül 119 küldte el szavazatát zárt borítékban. A legtöbb voksot a Kunsági borvidék Duna-menti körzetében tevékenykedő Gálné Dignisz Éva kapta.

Gálné Dignisz Éva az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: pincészetük idén ünnepelte fennállásának tízedik évét, de a szakmát jóval korábban kezdték szőlész férjével, Gál Csabával.

Borászatuk központja Budapesttől 25 kilométerre, a Csepel-szigeten található. Összesen hetven hektáron gazdálkodnak, a szigetcsépi gazdaság mellett tíz hektáron a Balaton-felvidéken, ezt a birtokot három évvel ezelőtt vásárolták. Termésüknek csak harmadát dolgozzák fel, a többit szőlőként értékesítik, 70 százalékban helyben. Elsősorban reduktív borászati technológiával dolgoznak, hogy a borvidékre jellemző szőlők gyümölcsösebb, könnyedebb fajtajellegét meg tudják őrizni.

„Leginkább a rozéink miatt vagyunk ismertek, ezeket a borainkat évek óta visszük nemzetközi versenyekre, a cannes-i rozé világversenyen többször nyertünk már aranyérmet" - emlékeztetett Gálné Dignisz Éva.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés