MTI-fotó

Óriási szakmai és fogyasztói érdeklődés mellett rendezték meg hétfőn Soltvadkerten az Év Fagylaltja országos versenyt, amely mára több kategóriára bomlott.

Forrás: turizmus.com

Újdonság volt idén a mentes kategória, amely nem tartalmazhatott glutént, hozzáadott répacukrot, laktózt, tejfehérjét. A kötelező fagylalt a sárgabarack volt. A fődíjat, az Év Fagylaltja címet a pátyi Cafe Trevi érdemelte ki, Opera Royal fantázianevű,  tejcsokoládés ízvilágú készítményével. Idén a Magyarország Tortája verseny elődöntőit is a fagylaltversennyel egy időben és helyszínen rendezték.

Idén az egyik leghíresebb vidéki sütemény és fagylaltbirodalom, a Szervánszky Cukrászda adott otthont a vetélkedésnek, amelyet Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár nyitott meg.

A szakképzésben a jövőben újdonság lesz a diétás szakács és cukrász-képzés, mivel egyre többen szenvednek hazánkban különféle ételallergiákban és a cukorbetegek száma is sajnos jelentős.  Ezért is vezették be a fagylaltok versenyében idén a „mentes" kategóriát, az ilyen készítmények nem tartalmazhattak glutént, hozzáadott répacukrot, laktózt, tejfehérjét. .

A verseny különböző bontású kategóriákban zajlott, az alapanyaggyártók és forgalmazók külön indultak. Tévés műsorvezető, olimpiai úszóbajnok, énekes és természetesen a szakmai zsűri kóstolta végig hétfőn a 83 féle hideg desszertet. Sok kompozícióban megjelentek a friss zöldségek és a sós zamatok is. A zsűri tagjai vakteszttel, csupán szám alapján döntöttek a helyezésről.

Az idén minden hazai cukrászda és vendéglátó egység nevezhetett a Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája versenybe – amelynek döntőjét mindig augusztus 20. előtt rendezik - hogy a verseny még színesebb legyen.

A hétfői első körben, Soltvadkerten már látszott az igényesség és a fantázia – de az augusztus 20. előtti győztes kihirdetéséig még több fordulón kell átjutni a legjobbaknak.

A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlott a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Az idén 31 tortával neveztek és közülük négyet juttatott tovább a zsűri a következő fordulóba, amely a lajosmizsei Tanyacsárdában lesz június 29-én.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés