Június 8-án indul az első Borbár Túra Budapesten, amelynek keretében a 22 magyar borvidék borát lehet 22 fővárosi borbárban, 22% kedvezménnyel megkóstolni.

 Forrás: turizmus.com

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével szervezett esemény június 1-i sajtótájékoztatóját az Etapban tartották, az egy éves Király utcai borbár szintén résztvevője a programnak. A tájékoztatón Szűcs-Balás Vera, az MTÜ Budapest–Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere elmondta, szeretnék felhívni a borkedvelők figyelmét a budapesti borbárokra, amelyek új, izgalmas színfoltjai a vendéglátásnak. A június 8-i, délután 4-től záróráig tartó bortúra azonban más, és több lesz, mint egy szokásos este ezeken, a főként fiatalok által látogatott helyeken, mert borszakértők és borászok is várják a kóstolókat, és báronként három jellegzetes borukat kínálják 22% kedvezménnyel. Például Gere Andrea és ifjabb Heimann Zoltán, akik a sajtótájékoztatón elmondták, számukra is öröm és új kapcsolatépítési lehetőség a fogyasztókkal első alkalommal megszervezett bortúra. Szűcs-Balás Vera hozzátette, hogy a gasztroturizmus föllendülésében annak is szerepe van, hogy generációváltás történt a hazai borászatokban, és a fiatalok nagy lehetőséget látnak abban, hogy személyesen szólíthatják meg a vendégeket. A személyesség kíváncsiságot ébreszt a bor termelése, a borászat iránt, és az alaposabb tájékozódás kedvéért egyre többen keresik fel a vidéki pincészeteket.

A túrához csatlakozott borbárokban turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre utazáshoz. Egyelőre, a program 0. évében nem szerveztek a túrázóknak sem közös közlekedést a borbárok között, sem mobilapplikációt, de részletes weboldal segíti a tájékozódást (http://itthon.hu/budapesti-borbar-tura). És ha sikeres lesz a rendezvény, akkor jövőre megfontolják ezeket a szempontokat is.

A szervezők nemcsak a 2010-es évek óta egyre népszerűbb borbárok gyors népszerűsége láttán határoztak az első borbártúráról, hanem tapasztalták az európai tendenciát is: az unióban évente 600 ezer utat szerveznek kifejezetten borgasztronómiai céllal, és 20 millió azoknak az utazásoknak a száma, amelyekben elsődleges vagy másodlagos szempont a helyi ételek, borok megkóstolása.

A budapesti borbárok száma mára meghaladta a húszat, az egy napos túrába 18 pestit és 4 budait válogattak be. A 0.75 bisztró és bár a Szent Gellért téri Palack „kistestvére”, üzemeltetője, Petrányi Gábor elmondta, hogy közvetlenül, kistermelőktől szerzik be a borokat, 300-500 palackos tételeket, és az ezekből kiválasztott Ház borával szeretnék visszaállítani ennek az italnak a rangját. A Bazilika mellett, egy éve nyitott 0.75-ben Szekszárdot „kóstolhatják meg” az érdeklődők június 8-án. Az Innióban pedig, ahol nagy arányban ajánlanak külföldi borokat és buborékos italokat, soproni és környéki borokat kínálnak majd, de még burgenlandiakat is kóstolhatnak a túrázók.




 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés