Kutatók megpróbáltak rájönni arra, melyik baktérium milyen ízt ad a boroknak és eme törekvések végül sikerrel jártak, legalábbis a ma megjelent tanulmány szerint.

Ezentúl kicsit nehezebb dolga lesz a hivatásos borkóstolóknak, ha pontosan elemezni akarnak egy-egy nedűt. Nickolas Bokulich, a Kalifornia Egyetem kutatója és kollégái ugyanis elvégezték az első, teljes körű mikroba-vizsgálatot Kalifornia állam szőlőskertjeiben és felfedezték, hogy a különböző baktériumok jelentősen befolyásolják a bor ízét. A vizsgálatokat 2010 és 2012 között végezték az állam négy legnagyobb bortermelő vidékén található borászatból származó mustokon. Összesen 273 mintát kaptak, melyeket alaposan kielemeztek és érdekes eredményekkel szolgáltak a munka végén.

Ahogy a bor zamata változik a termőterület elhelyezkedése és a szőlő típusa miatt, úgy változnak a benne található mikrobák is. A tejsavbaktérium például egyaránt előfordul a Napa-völgyben termő fürtökben és a Zinfandelben is, ez azonban okozhat "egérürülék" ízt, de fel is javíthatja a zamatát (ha a tejsav az almasavból alakul át). A Zinfandel szőlőben az átlagosnál több élesztő is van, ami hozzájárul a bor összetett ízéhez.

A nedvesebb vagy a partokhoz közelebb található vidékekről származó borok tartalmazták a legmagasabb arányban a különböző gombákat. Az Erysiphe necator humuszos zamatot kölcsönöz a nedűnek, a B. fuckeliana enzimje pedig barna színt ad a bornak és mellé ront az erjedési folyamaton is. Bokulich szerint hasonló mikrobiológiai ujjlenyomatok találhatók minden egyes bortermelő vidéken, de "amíg nem vizsgáltuk őket, nem mondhatunk biztosat."

"Ez a fajta megközelítés végre rávilágíthat arra, hogy mely különleges mikrobák vagy a mikrobák különböző elegyei fontosak illetve hagyhatók el az adott területen készített borokból ahhoz, hogy igazán minőségi végterméket kapjunk" - árulta el John Aris, a Florida Egyetem kutatója, aki az élesztők fejlődését vizsgálja. "A legfontosabb mikrobák szétválasztása idővel hozzájárulhat a borvidékek reputációjának növeléséhez és a borok minőségének javulásához is."

Forrás: http://sg.hu/index.php




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés