Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Recept Nyomtat Email
Recept - 3.0 out of 5 based on 2 votes
( 2 Votes )A recept, mint a gasztronómia írásbeliségének indikátora

A gasztronómia és a receptek megjelenése nagyjából egybe eshet az emberi civilizáció kialakulásával és jóval korábbra tehető mint az írásbeliség kialakulása. Tulajdonképpen már az is egyfajta recept volt, amikor az ősember egyik generációról a másikra hagyományozta az elejtett vadak sütögetésének tudományát. Az emberiség történetének hajnalán a receptek nem írásos formában öröklődtek tovább, hacsak nem a korabeli művészi alkotásokon, edényeken, barlangrajzokon, stb.
De tulajdonképpen mit is jelent a recept szó? A nélkül hogy bármiféle lexikális meghatározást citálnék ide, inkább csak annyit írok saját kútfőből, hogy receptnek számít minden olyan technológiai leírás amely rekonstruálható módon meghatározza egy étel elkészítésének módját, a hozzávalók fajtáit, mennyiségét, azok feldolgozását. Nyilván nem feltételezi ez szükségszerűen hogy írásban, esetleg könyv formájában jelenjen ez meg. Magyarul, az is recept ami csak szóban terjed, ill. anyáról lányra, apáról fiúra száll évszázadokon keresztül.
A Guttenberg galaxis megszületése többek között nagy fordulatot hozott az étkezési kultúra terén is, ezen belül jelentősen hozzájárult a receptek, szakácskönyvek rohamos terjedéséhez.
Ne feledkezzünk meg azonban a világfalu kialakulásának kezdeteiről sem, ami nagyjából a gyarmatosítások korára tehető. Az öreg kontinensre ettől kezdve számtalan egzotikus fűszer, gyümölcs és persze recept jutott el.

A gasztronómia fejlődésének az elektronikus média, a rádió és a televízió megjelenése adta a következő, ez idáig utolsónak tekinthető lökést. A recept mánia ekkor indult el azon az úton, amelynek csúcsára az utóbbi két évtizedben jutott el.
Ma a könyvkiadás, a nyomtatott sajtó, a magazinok, folyóiratok de különösen a kereskedelmi televiziók számára a főző, recept műsorok jelentik a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb befektetést, hisz a nézettségük szinte verhetelen. Az utóbbi évtizedben több száz szakács és recept könyv jelent meg a könyvesboltok polcain és a kereslet még így is szinte kelégíthetelennek tűnik.
Olyan média, televíziós szakácsok szökkentek szárba mint Keith Floyd, Jamie Oliver, Gordon Ramsay, vagy hazánkban Benke Laci bácsi, Stahl Judit, Kovács Lázár.


Sztár szakácsok

Keith Floyd

Keith Floyd sztárszakács, recept guru Keith Floyd (1943. 12. 28. - 2009. 09. 14.) talán az első olyan britt televíziós sztárszakács volt aki világszerte ismertté vált. A részeges szakácsnak is becézett recept guru nem csak a BBC segítségével lakta be a bolygót, de személyesen is megfordult a világ számtalan pontján, ahol autentikus környezetben, helyszíneken és alapanyagokból a helyi jellegzetes ételeket, recepteket mutatta be. Sohasem megfeledkezve a helyben termő jó borokról. Nem véletlenül vált védjeggyé az egyik kezében borospoharat tartó szakács képe. Ő volt az első tévé szakács aki a főzést, a receptek bemutatását kivitte a stúdióból és a legextrémebb helyszíneken állította fel ideiglenes konyháját, a háborgó tengeren vagy éppen a Dél-afrikai Tábla hegy tetején.
http://www.floydonline.co.uk

 

Folyt. köv.


Receptek a Törzsasztalon:

Frankóságok - videó receptek Frank Sándor mesterszakácstól

Vadreceptek - vadból készült ételek receptjei a Stüszi Vadász Étteremből

Jancsi bácsi receptjei - receptek Halász Jánostól

Receptek a virtuális plébániáról

Recept
 

További cikkek a Egyéb kategóriából

Étkezési tippek fogyókúrázóknak... 17 november 2016

Neves vendéglátósok 07 április 2010

Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend 25 március 2010

Gasztronómiai könyvajánló 24 december 2009

Endrei Judit: Sztárdiéta 24 december 2009

Feng Shui és a konyha 24 december 2009

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés