Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Grillázstorta Nyomtat Email
Grillázstorta - 3.5 out of 5 based on 4 votes
( 4 Votes )

Grillázstorta

(alkalmi dísztorta, cukrászdai szeletes torta)

cimkék: pörkölt torta, diós torta

Bács-Kiskun megye, Kalocsa környéke, Sárköz, elszórtan máshol is a régióban

Magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.
A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat toronyszerű elrendezésben tartalmazó, esztétikus külső megjelenésű egyszintes, emeletes vagy többemeletes dísztorta. Alapátmérője 22,30 cm, tömege a díszítés nagyságától függően 1,2-2 kg. A grillázsból készült díszítőelemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi és további részletekkel gazdagítja. A tortát koronázó dísz alatti piskóta és krém szintén grillázzsal dúsított, a pörkölt cukor és dió együttese kellemes, harmonikus ízt ad a terméknek. A torta díszítése az alkalomhoz illő, az egyéni fantáziától függően igen változatos (pl. lakodalmi tortánál szív, virág, menyasszony, vőlegény, csókolózó galambok stb.). Grillázzsal dúsított piskótatortából, grillázzsal ízesített vajkrémből és a díszítéshez használt grillázsból áll. A piskótakarika általában 6 tojás, 8 dkg liszt, 6 dkg darált grillázs, 9 dkg kristálycukor, 4 dkg vaj és egy kevés piskótamorzsa felhasználásával készül.
A grillázskrém 20 dkg cukrot, 20 dkg vajat és 10 dkg darált grillázst tartalmaz. A grillázs felhasználása a díszítéshez ízlés szerinti, a darabosra őrölt dió és a cukor azonos arányával készítve.
A hazai cukorfogyasztás 1900 és 1914 közötti növekedésében (4 kg-ról 8 kg-ra emelkedett az egy főre jutó éves átlagfogyasztás) az ipari munkásság mellett a parasztság is érezhetően részt vett. Megszaporodtak a cukros ünnepi ételek, és megkezdődött a cukor mindennapi fogyasztása. A cukorhasználat presztízse és rangja ebben az időszakban építette a lakodalmi étrendbe a paraszti cukorfogyasztás csúcsát, a grillázst.
Egy 1795 után Komáromban megjelent kicsiny szakácskönyv tudósít először a grillázsról kriliás néven. (Gundel, 1943. 358., 361.) Hegyesy József 1893-ban megjelent. A legújabb házi cukrászat című könyve a mai paraszti gyakorlatnak megfelelő formában írta le a grillázst. (Hegyesy, 1893. 83.) Az égetettcukortorta paraszti használatáról Palotay Gertrúd írt először. A boldogi lakodalmakon 1906-ban jelent meg a cukrászoktól ellesett grillázstorta, a hagyományos mandula- és dióbetét helyett mák ízesítéssel. (Palotay, 1929. 113.) Palotay Gertrúd megjegyezte, hogy az Alföldön is készítenek hasonló tortákat, ahol napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
A Dél-alföld számtalan településén megtalálhatjuk a grillázstorta-készítő asszonyokat, mégis e régió legjellegzetesebb tortasütő központja a Kalocsa melletti Homok-mégy. A XX. század elején Kákonyi Julianna kezdte el a tortacsinálást - tudományának pontos eredete ismeretlen. Nagy Borbála 1918-ban már pamudába is diós tortát vitt testvéréhez, de ez igen egyedi eset volt még akkor. "A lakodalom napján, a leányért menet vittek egy darab dióstortát és egy üveg bort. A dióstorta valószínűleg az 1910-es évek végén kezdte fölváltani a kuglófot. A kuglóf tetejébe egy tollastól levágott kakasfejet tűztek, ráültettek egy rongyból összekötözött legényt, amely a kakas szájába vetett kantárt tartotta. Az 1920-as évek elején nincs minden lakodalomban dióstorta. 1926 táján kezdtek minden egyes lakodalomba egy-egy dióstortát vinni, amely a keresztanya feladata volt." (Romsics, 1994. 26.) Markó Terézia, aki a legismertebb tortacsináló asszony lett, ekkor (1926-ban) tanulta meg a tudományt Kákonyi Juliannától.
Az első időszak formája a magostorta vagy tornyostorta volt, melynek 2 kg cukor, 1 liter dió és 1-2 db tojás a nyersanyagszükséglete. A felolvasztott diós cukrot hámozott krumpli segítségével lábasra kenték, s ez a henger lett a diós torta alapja. Erre ragasztották - négy-öt sorba - a "duncosüvegre" tekert karikákat, egy sorba négy darabot. A karikákba a piaci sátorosoknál vett ezüstforintosokat akasztották, felülre ötforintost, alá kétforintost, alulra egyforintost. Ezek a csillogó karikák igen tetszetős, ringó mozgást adtak a diós tortának. A függőleges oldalú alkotmányt két félköríves abronccsal zárták le, s a tetejére Károly-keresztet ragasztottak. Az egészet hattyúcukorral kivert habcsókkal díszítették, cikcakkot és csigákat írtak a pergamentölcsérekkel. Az írás előtt tették a nyeles üvegtálra, amelyhez fehér pertlivel odakötötték.
Az 1940-es években Lakatos Anna a magostorta mellett számtalan formát talált ki, és ő kezdte el a több színnel való kiírást. A tortafestéket a kalocsai mézeskalácsosoktól szerezte be. 1944-ben szívet, kerek kosarat és csokrot, 1953-ban pedig már nyomott kosarat, autót, házat és templomot is készített. 1952-ben, a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett kiállításra egy nádfedeles parasztházat rendelt tőle a község, melyet gazdasági udvarral és állatokkal kiegészítve állított össze.
A hagyományos magostortán is újításokat vezettek be. Antal Treszka csigákból rakta össze az úgynevezett kanyargóstortát, Lakatos Anna pedig kitalálta a szívestortát.
1962-től Tamás Gizella kezei alatt teljesedett ki a grillázstorta formagazdagsága. A korábbi formák mellett a futballpálya, papucs, teherautó, bölcső, babakocsi, hordó, repülőgép stb. jelzi a formák végtelenségét. "1965-től kezdődtek a nagy lakodalmak, ekkor már egy helyre több tortát is vittek. A legközelebbi rokonok az első unokatestvérig és a szomszédok is vitték, ami nagyban megnövelte a dióstorta-szükségletet. 1970 óta keresztelőkre, s legújabban eljegyzésre is csináltatják." (Romsics, 1994. 28.)
A grillázstorta alapvetően lakodalmi torta maradt, mégis számtalan helyen megjelenik.
A dél-alföldi régió több településén a díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek a készítőktől. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét. Elfogyasztása szertartásos formák között történik: a díszt széttörik, a tortát felvágják, és a násznép minden tagja kap egy darabot. Újabban eljegyzésre, keresztelőre is készítik. Cukrászdai változata (szeletes, dísz nélküli) az egész országban kapható. A régión kívül a dísztortát fogadásokra, nagyobb rendezvényekre is készítik.
A grillázspiskóta hideg úton, a könnyű felvertek technológiája szerint készül. A cukrot két részre osztva külön verik fel a tojásfehérjével és a tojássárgájával. A cukorral kihabosított tojássárgájához fakanállal hozzákeverik a felvert, cukros habot, az őrölt grillázzsal elkevert lisztet és utoljára az olvasztott vajat. A tésztát 180-190 °C hőmérsékletű sütőben pirulásig gőzmentesen sütik, majd a sütő ajtaját teljesen becsukják. A vajkrém a szokásos módon készül. Gyakorlatot, ügyességet és fantáziát igényel a díszek megformálása. A grillázs jó formázhatósága miatt kiválóan alkalmas a dísztorta házi elkészítéséhez.
A tortasütő asszonyok általában egy megfelelő nagyságú lábas alsó felén kiformázott grillázstálcán építik fel dísztortájukat. A megfelelő mennyiségű cukrot tűzhelyen, állandó keverés mellett aranybarnára olvasztják, hozzáadnak ugyanannyi darált diót. Hideg sütőlemezen a nyújtófával 2-3 mm vastagra nyújtják, és még melegen, megfelelő sablonok alapján, díszítőelemeket szúrnak vagy vágnak ki belőle. Ha a grillázs megkeményedett, meleg sütőben visszapuhítva újraformázhatóvá teszik. Olykor kézzel is formáznak. A díszítőelemekkel kihűlés után díszítik a tortát, és az elemeket olvasztott cukorral ragasztják össze. A grillázsból készült díszek peremét mindig tojásfehérjéből és finom cukorlisztből kevert íróglazúrral szegik be. Újabban a szegéshez különböző színű ételfestéket is használnak, ezzel is fokozva a termék esztétikumát, küllemének tetszetősségét.
Az elkészítési idő a díszítettség és a forma bonyolultságának a függvénye. Nagy gyakorlatot kíván és igen munkaigényes.
A helyi népszokások erőteljességét, elevenségét mutatja, hogy a grillázstortát családi ünnepekre ma is döntően az ügyes kezű, az adott közösségben erre a feladatra alkalmasnak talált, elfogadott tortasütő asszonyok készítik. Egy-egy lakodalomra néha 5-6 grillázs dísztorta jön össze, és abból néha csak egy-egy készül cukrászdákban. Becslések szerint a Sárközben évente 100 lakodalomban mintegy 4-500 torta fogy, melyből 80-100 db-ot készítenek cukrászok. Különösen híresek a homokmégyi tortasütő asszonyok.
Ezen a környéken ma minden negyedik-ötödik cukrászdában készítenek rendelésre alkalmi dísztortát grillázsdísszel. A cukrászdai verseny növekedése és az élet modernizálódása vélelmezhetően egyre inkább a cukrászdákba irányítja a népszokás kereteiből a grillázstorta készítését.

Grillázstorta
 

További cikkek a Cukrászati termékek kategóriából

Debreceni mézeskalács 27 december 2009

Antal Pincészet Baja - Antalvin Kft.

Barátcsuha Borház Balatonakali, Nagy Imre borász. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szűrkebarát, Muskat ottonel, Rose, Merlot

Béla Borászat Imrehegy. A Béla Borászat minőségi palackozott borai: Riesling, Olaszrizling, Nektár, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Cuvée, Kékfrankos, Pinot Noir - Kékfrankos Rose

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Varsányi Pince Verpelét. A Varsányi Pince bemutatkozó oldala. Boraink: Verpeléti Muskotály, Debrői Hárslevelű. Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

 

Mentés