Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Borismereti tanfolyam

Ha kedveli a szép borokat (a "szép bor" egy szakkifejezés, ami a jó, finom borok elegánsabb, divatosabb jelzője), szeretne elmerülni a borok világában, még tudatosabb fogyasztóvá kíván válni, akkor érdemes elolvasnia Pelle László borszakértő borismeretei sorozatát. A sorozat a szőlő és bor történetétől a készítés, kóstolás és értékelés módján keresztül a szőlő és borfajták (világfajták és hungarikumok) bemutatásáig terjed. Nyelvezete nem túlságosan szakmai, a laikus, a téma iránt érdeklődő átlagemberek nyelvén íródott. Ezen ismeretek segítségével még több örömet, élvezetet fognak nyújtani a kóstolt és elfogyasztott borok.

MentésBorismereti tanfolyam 6. (Borkóstolás - a bor illata) Nyomtat Email
( 0 Votes )

Előző fejezetünkben a szakszerű, professzionális borkóstolás első lépéseként a szín meghatározását, az abból levonható következtetéseket ismertettem.
Arról is szóltam, hogy a borkóstolás és a hagyományos borivás két különböző dolog, hisz a szakmai jellegű borértékelés során, mely jobbára borversenyeken történik, az adott borokról mélyreható ismereteket igyekeznek szerezni, mivel az adott minták között sorrendet kell felállítani, hisz egy verseny során a benevezett borokat bronz, ezüst, arany, valamint nagy arany érmekkel, esetleg különdíjakkal jutalmazzák.
Egy ebéd, vacsora, baráti, családi esemény, borozgatás során az átlag fogyasztó általában csak iszogatja és jó esetben egyszerűen csak élvezi az adott bort, vagy borokat.
A manapság divatos gasztronómiai esteken, borvacsorákon azonban általában már szakértő „idegenvezetést" is kapnak a vendégek, sok esetben maga a meghívott borász tart előadást a pincészetéről és részletesen bemutatja a kóstolásra szánt tételeket is, melyek szerencsés esetben harmonizálnak a vacsora egyes fogásaival.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 5. (Borkóstolás - a bor színe) Nyomtat Email
( 0 Votes )

Ez alkalommal a borkóstolásról fogok írni és még az elején szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét hogy a borivás és a borkóstolás nem azonos fogalmak. Gondoljunk csak arra hogy a két kifejezés mennyire nem hasonlít egymásra. A borkóstolásnak elsősorban az a célja hogy egy borról lehetőleg objektív ismereteket szerezzünk, az az egy bort értékeljünk, a borivás pedig elsősorban a gasztronómiához kötődik ahol mindössze annyi a dolgunk hogy eldöntsük egy borról hogy ízlik vagy nem, illik az adott ételhez vagy nem.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 4. (A modern borkészítés) Nyomtat Email
( 0 Votes )

Az előző fejezetben a hagyományos borkészítésről írtam, melyben a fahordós érlelés központi szerepet játszik. Ezúttal a modern borkészítés módszereit fogom ismertetni. A két eljárás jelentős részben fedi egymást, hisz a modern borkészítés folyamatába a fahordó használata ugyanúgy beletartozik mint a hagyományos borászatban. Szakszóval élve a két különböző technológiát oxidatív és reduktív borkészítésnek is nevezhetjük.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 3. (A hagyományos borkészítés) Nyomtat Email
( 0 Votes )

Ez alkalommal a borkészítés mikéntjével, módszereivel ismerkedünk meg. Ebben a fejezetben a hagyományos borkészítést vesszük sorra, ugyanis az elmúlt néhány évtizedben a borkészítés technológiájában nagyon nagy változások történtek a korszerű anyagok, eszközök, módszerek megjelenésével, térhódításával. Ez persze nem azt jelenti, hogy az évszázadok során jól bevált hagyományos borkészítés teljes egészében kiszorult volna a minőségi borkészítésből.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 2. (A bor összetevői, összetétele) Nyomtat Email
( 0 Votes )

A mai alkalommal a bor összetételéről szeretnék írni. Ha tudományosan közelítjük meg, akkor a bor tulajdonképpen szerves és szervetlen vegyületek, anyagok vizes, alkoholos oldata. Természetesen tudjuk, hogy ez egy bonyolult rendszer mintegy 1400-1500 különböző anyagot, vegyületet tartalmaz a bor. Éppen ezért sokszor azt is mondják, hogy a bor egy élő anyag soha nem állandó mindig változik kisebb nagyobb mértékben.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 1. (A szőlő és a bor eredete, története) Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 1. (A szőlő és a bor eredete, története) - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Szőlő és borismereti sorozatom első részében a borról, annak eredetéről, történetéről, kultúrtörténeti jelentőségéről szeretnék néhány gondolatot megosztani olvasóinkkal. Miért éppen a bor? Ha a különböző italokat vesszük sorra, akkor azt hiszem, mindannyian elismerjük, hogy az italok királya, a „number one” maga a víz. Ez a legtermészetesebb és élettani szempontból a legfontosabb folyadék.

Bővebben...