Hírek, programok
Borászat
Vengéglátóhelyek
Gasztronómia
Kulinária
Receptek
Gasztronómiai fesztiválok
Idegenforgalmi adatbázis
Jeles ünnepeink
Videók
Bor és környéke
Vendéglátó marketing
Oldaltérkép
 
 
 Facebook Twitter email

 

 

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!


Köszönjük!

Cimkefelhő

by Zaragoza Online

Borismereti tanfolyam

Ha kedveli a szép borokat (a "szép bor" egy szakkifejezés, ami a jó, finom borok elegánsabb, divatosabb jelzője), szeretne elmerülni a borok világában, még tudatosabb fogyasztóvá kíván válni, akkor érdemes elolvasnia Pelle László borszakértő borismeretei sorozatát. A sorozat a szőlő és bor történetétől a készítés, kóstolás és értékelés módján keresztül a szőlő és borfajták (világfajták és hungarikumok) bemutatásáig terjed. Nyelvezete nem túlságosan szakmai, a laikus, a téma iránt érdeklődő átlagemberek nyelvén íródott. Ezen ismeretek segítségével még több örömet, élvezetet fognak nyújtani a kóstolt és elfogyasztott borok.

MentésBorismereti tanfolyam 9. - fehér világfajták - A Chardonnay Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 9. - fehér világfajták - A Chardonnay - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Borismereti sorozat Pelle László borszakértővel – fehér világfajták - A Chardonnay

A szőlő fajtákról szóló sorozatunkat a világfajtákkal szeretném kezdeni. A világon körülbelül 1500-2000 szőlőfajta van művelésben, például a szőlő egyik őshazájában Grúziában több mint 300, de Magyarországon is 100 körüli a művelt szőlőfajták száma. Világfajtáknak azokat a fajtákat nevezzük amelyek az egész világon elterjedtek és nem véletlenül, mert olyan teljesítményre képesek mennyiségben és minőségben, hogy érdemes őket termelni. A fehérek közül világfajtának tekinthető a Chardonnay, a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc, a Pinot Gris, amit mi magyarok Szürkebarátnak hívunk! A legelterjedtebb fehér szőlőfajta az egész világon kétségkívül a Chardonnay aminek az a különleges tulajdonsága, hogy egy zamatos karakteres bort ad, de a helyi jellegzetességeket, specialitásokat is képes megjeleníteni és ugyanakkor a bor a borász munkáját is nagyon jól tükrözi.

 

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 4. Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 4. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 4.
Kóstolási sorrend, borok hőmérséklete, ételek és borok párosítása

Borászati rovatunk eddigi fejezeteiben a bor eredetével, történetével, fajtáival, készítési módjával, összetevőivel, majd a kulturált borfogyasztáshoz fontosnak ítélt és hasznos vegyes tudnivalókkal összefoglalásával folytattuk. Úgy mint: kinek milyen bort vigyünk ajándékba, milyen borokat, milyen körülmények között tároljunk hosszabb távon, milyen borfajtákat milyen típusú pohárból fogyasszunk, hogyan kóstoljunk, stb.
E négy részből álló "vegyes rendelkezések" című sorozat utolsó fejezete tulajdonképpen a legfontosabb, hisz olyan szabályokat, ajánlásokat adok közre, amik igen jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott borok a lehető legnagyobb élvezeti értéket nyújtsák.

 

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 3. Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 3. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 3. (borospoharak)

Borismereti sorozatunk előző két részében számtalan hasznos, praktikus, gyakorlati információt adtam közre azon olvasóink számára, akik a borkultúra, a tudatosabb borfogyasztás útjára szeretnének lépni. Természetesen ez az út is mint az élet más területein, számtalan betartandó szabállyal, vagy inkább ajánlással van kikövezve. Nem kőbe vésett törvények ezek, nem jár fejvesztés a megszegésükért, legfeljebb plusz élményektől fosztjuk meg magunkat, rosszabb esetben társaságban felhívjuk a figyelmet járatlanságunkra, esetleg kínos helyzetbe hozzuk magunkat.

 

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 2. Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 2. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 2.

Előző cikkemben vegyes rendelkezések alcímmel olyan fontos, általános, információkat, ismereteket és persze szubjektív gondolatokat osztottam meg, melyek nehezen hozzáférhetőek, legalábbis tömören, közérthetően, nem akadémiai szinten megfogalmazva nehezen érhetőek el. Ezen ismeretek elsajátításához normál esetben sok évnyi szoros kapcsolatra van szükség a borokkal. Persze én sem ajánlhatok mást azoknak akik ráéreztek a borok ízére, mibenlétére és szeretnének elmélyülni a témában, mint hogy tessenek keresni a kapcsolatot a minőségi borokkal, lehetőleg ne csak cikkeket olvasva, hanem a borszaküzletek polcain, a terített asztalok mellett és ha mód van rá olyan boresteken, borvacsorákon, borkóstolókon, ahol értő szakemberek mutatják be az adott pincészeteket és a kóstolásra kerülő borokat. Ebben a cikkben folytatom a megkezdett gondolatmenetet és további érdekes, hasznos alapismereteket igyekszem közreadni. Ezúttal a bor ajándékozásról és a palackok hosszútávú tárolásáról lesz szó.

 

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 1. Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 1. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Borismereti tanfolyam 8. „vegyes rendelkezések” 1.

Borismereti sorozatunk eddigi fejezeteiben szóltunk a bor eredetéről, mibenlétéről, alkotóelemeiről, a borkészítési eljárásokról, a kóstolás mikéntjéről, a minősítés, szempontjairól. Talán mélyebbre ható ismereteket igyekeztünk átadni, mint amire egy átlagos borkedvelőnek szüksége lehet a hétköznapi és ünnepi borozgatások során.
Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szimpla borkedvelésből gyakran vezet az út a tudatos borbarátság irányába. A bor a gasztronómia csúcsterméke, divattá is vált manapság érteni a borokhoz és talán nem túlzás azt állítani, hogy az átlagműveltség részévé is vált a borok, borivás szabályainak, etikettjének legalább alapfokú ismerete.
Bizton állíthatom, hogy nem csak a felsőbb körökben, nagyon elit társaságban, de akár egy átlagos étteremben is kínos helyzetbe hozhatjuk magunkat, ha az alapvető jártassággal sem rendelkezünk a borok világában. A vígjátékokban gyakran találkozni erre épülő poénokkal.

 

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 7. – Borkóstolás, a bor íze Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 7. – Borkóstolás, a bor íze - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Borismereti tanfolyam 7. – Borkóstolás, a bor íze

A szakszerű borkóstolást ismertető sorozatunkat három részre osztottuk, hisz egy szép bor, jó esetben, ha erősen koncentrálunk akkor három érzékszervünkre is hatást gyakorol. Elsőként a látásunk játssza a főszerepet, hisz mindenek előtt a bor színét érzékeljük, ezt követően a szaglás következik, hisz az illata is nagyon sokat elárul az adott borról. Ezekkel foglalkoztunk az előző két cikkünkben. Most pedig következzék a legfontosabb, az íz. Akárhogy is, egy bornak mégis csak az íze a legfontosabb jellemzője. Bár a gyakorlott borbírák, borkedvelők, borértők már a szín és illat alapján is messzemenő következtetéseket vonnak le a pohárban lévő nedűről, mégiscsak az első korty után jön el az igazság pillanata.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 6. (Borkóstolás - a bor illata) Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 6. (Borkóstolás - a bor illata) - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Előző fejezetünkben a szakszerű, professzionális borkóstolás első lépéseként a szín meghatározását, az abból levonható következtetéseket ismertettem.
Arról is szóltam, hogy a borkóstolás és a hagyományos borivás két különböző dolog, hisz a szakmai jellegű borértékelés során, mely jobbára borversenyeken történik, az adott borokról mélyreható ismereteket igyekeznek szerezni, mivel az adott minták között sorrendet kell felállítani, hisz egy verseny során a benevezett borokat bronz, ezüst, arany, valamint nagy arany érmekkel, esetleg különdíjakkal jutalmazzák.
Egy ebéd, vacsora, baráti, családi esemény, borozgatás során az átlag fogyasztó általában csak iszogatja és jó esetben egyszerűen csak élvezi az adott bort, vagy borokat.
A manapság divatos gasztronómiai esteken, borvacsorákon azonban általában már szakértő „idegenvezetést" is kapnak a vendégek, sok esetben maga a meghívott borász tart előadást a pincészetéről és részletesen bemutatja a kóstolásra szánt tételeket is, melyek szerencsés esetben harmonizálnak a vacsora egyes fogásaival.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 5. (Borkóstolás - a bor színe) Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 5. (Borkóstolás - a bor színe) - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Ez alkalommal a borkóstolásról fogok írni és még az elején szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét hogy a borivás és a borkóstolás nem azonos fogalmak. Gondoljunk csak arra hogy a két kifejezés mennyire nem hasonlít egymásra. A borkóstolásnak elsősorban az a célja hogy egy borról lehetőleg objektív ismereteket szerezzünk, az az egy bort értékeljünk, a borivás pedig elsősorban a gasztronómiához kötődik ahol mindössze annyi a dolgunk hogy eldöntsük egy borról hogy ízlik vagy nem, illik az adott ételhez vagy nem.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 4. (A modern borkészítés) Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 4. (A modern borkészítés) - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Az előző fejezetben a hagyományos borkészítésről írtam, melyben a fahordós érlelés központi szerepet játszik. Ezúttal a modern borkészítés módszereit fogom ismertetni. A két eljárás jelentős részben fedi egymást, hisz a modern borkészítés folyamatába a fahordó használata ugyanúgy beletartozik mint a hagyományos borászatban. Szakszóval élve a két különböző technológiát oxidatív és reduktív borkészítésnek is nevezhetjük.

Bővebben...
 
Borismereti tanfolyam 3. (A hagyományos borkészítés) Nyomtat Email
Borismereti tanfolyam 3. (A hagyományos borkészítés) - 5.0 out of 5 based on 1 vote
( 1 Vote )

Ez alkalommal a borkészítés mikéntjével, módszereivel ismerkedünk meg. Ebben a fejezetben a hagyományos borkészítést vesszük sorra, ugyanis az elmúlt néhány évtizedben a borkészítés technológiájában nagyon nagy változások történtek a korszerű anyagok, eszközök, módszerek megjelenésével, térhódításával. Ez persze nem azt jelenti, hogy az évszázadok során jól bevált hagyományos borkészítés teljes egészében kiszorult volna a minőségi borkészítésből.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1 / 2 oldal